Rettssak mot Nestlé med anklager om slavearbeid

0

I USA er det reist sak mot Nestlé etter et såkalt «gruppesøksmål» der det hevdes at selskapets produksjon av kattemat bygger på slavearbeid og menneskehandel. Advokatfirmaet Hagens Berman opplyser dette på sine nettsider.

Often trafficked from Thailand’s poorer neighbors such as Cambodia and Burma, men and boys are sold to fishing boat captains needing crews to man their fishing boats, according to the complaint. The work is dangerous and exhausting with shifts lasting up to 20 hours a day with little or no pay, with refusal or failure to work to a supervisor’s satisfaction resulting in beatings or even death.

“By hiding this from public view, Nestlé has effectively tricked millions of consumers into supporting and encouraging slave labor on floating prisons,” said Steve Berman, managing partner of Hagens Berman. “It’s a fact that the thousands of purchasers of its top-selling pet food products would not have bought this brand had they known the truth – that hundreds of individuals are enslaved, beaten or even murdered in the production of its pet food.”

New York Times skriver om disse «havslavene» som de kalles.

While forced labor exists throughout the world, nowhere is the problem more pronounced than here in the South China Sea, especially in the Thai fishing fleet, which faces an annual shortage of about 50,000 mariners, based on United Nations estimates. The shortfall is primarily filled by using migrants, mostly from Cambodia and Myanmar.

CBS spør: «Lever katten din høyt på mat som fanges av slavearbeidere?»

Og til glede for noen er Norge storaksjonær i Nestlé, med aksjer for hele 47,9 milliarder kroner, i følge Norges bank. Oljefondet er største eier i Nestlé med en portefølje på 2,76 % av totalen.

Så hvis Nestlé profitterer på slavearbeid, så gjør vi det også.

Les også: Krigen om vannet er i gang – vårt Nestlé fører an.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMasseprotester mot militarisering i Japan
Neste artikkelRussland starter militæroffensiv mot IS i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).