Masseprotester mot militarisering i Japan

1

Etter annen verdenskrig har Japan hatt en lovgivning som forbyr japansk militarisme. Statsminister Shinzo Abe ønsker å jvitte seg med disse lovene og vedta nye krigslover. Dette blir møtt med en omfattende protestbevegelse i Japan. Associated Press skriver:

Mothers holding their children’s hands stood in the sprinkling rain, some carrying anti-war placards, while students chanted slogans to the beat of a drum against Prime Minister Shinzo Abe and his defense policies.

Japan is seeing new faces join the ranks of protesters typically made up of labor union members and graying leftist activists. Tens of thousands filled the streets outside Tokyo’s parliament on Sunday to rally against security legislation expected to pass in September.

«No to war legislation!» «Scrap the bills now!» and «Abe, quit!» they chanted in one of the biggest protests in recent memory. The bills would expand Japan’s military role under a reinterpretation of the country’s war-renouncing constitution.

Er det noe som kan bety starten på en tredje verdenskrig i Asia, så er det en gjenreisning av den japanske imperialismen. Kina, som led enorme tap på grunn av det japanske angrepet og den japanske okkupasjonen på 1930- og 1940-tallet, vil ikke godta dette. Det første som vil skje er et rustningskappløp.

I januar 2015 vedtok Japan et rekordstort militærbudsjett på nesten 5.000 milliarder yen.

Forslaget om en re-militarisering av Japan kommer etter at Fukushima-katastrofen har rystet hele det japanske samfunnet i grunnvollene, og etter at japanske reallønninger har falt hver eneste år siden 1997. Bloomberg skriver:

A record 62 percent of Japanese households described their livelihoods as «hard» last year in a survey on incomes. A sales-tax increase in 2014 helped drive up living costs faster than wage gains.  At the same time, the Bank of Japan’s quantitative easing drove down the currency, boosting the cost of imported energy.

Økonomisk krise og militarisering, har vi hørt det før?

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

 1. Legg til dette Jeg ser at også de blir presset til å kjøpe skrap fra USA. F35 og V-22 Osprey ( som ikke er stort bedre enn F-35, om muligens for annet enn ufrivillige Kamikazeoppdrag).

  Legg til militarismen saker som nye lover «for beskyttelse av statshemmeligheter», som vil kneble pressen, også gjennomført med stor motstand i offentligheten.

  http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2014/12/10/jsecret1210/

  Det ligger ironi i at det var amerikanerne som innførte den japanske konstitusjonen, som nå er svært populær i Japan, med ikke-militarisme og pressefrihet,og at det nå er de samme som insisterer på at Japan skal forandre disse lovene.

  Her er en interessant artikkel fra en gammel «Japan Hand» som forklarer litt av bakgrunnen for den nye militarismen.

  http://www.karelvanwolferen.com/46-havoc-fantasy-full-spectrum-dominance-26-sept-2014/46/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.