Frankrike truer med å bryte TTIP-forhandlingene

12

Den franske statssekretæren for utenrikshandel, Matthias Fekl, har i et intervju med avisa Sud-Ouest, sagt at TTIP-forhandlingene ikke gjør framskritt, og at den franske regjeringa vurderer å bryte forhandlingene.

Avisa Libération kommenterer utfallet fra Fekl og spør hvorfor han er så sint. Den viser til et intervju avisa gjorde med ham i juni der han klagde på «et totalt fravær av åpenhet»:

Parlamentarikerne skal ha tilgang til dokumentene, men det får de ikke. Det får man bare i sikre rom i den amerikanske ambassaden. Amerikanske lovgivere har mye større tilgang til en rekke dokumenter enn det de europeiske parlamentarikerne har. Jeg krever gjensidighet.

Fekl sier også at det overhodet ikke er kommet noen seriøse tilbud fra USAs side.

Europa har økt sine tilbud mange ganger, på alle områder, men det er ikke kommet noe seriøst tilbud tilbake fra USA, heller ikke tilgang til offentlige kontrakter eller til landbruksvarer og matvaremarkedet, som de ønsker å holde lukket. Amerikanerne ønsker økonomisk liberalisme for andre, men ikke for å bruke det hjemme.

Det er all grunn til å tro at Fekl snakker sant. Det stemmer med det som har lekket ut fra forhandlingene til nå. Men det betyr også at norske myndigheter står overfor det samme hemmeligholdet, den samme ensidigheten og den samme arrogansen fra myndighetene i USA. Når Erna Solberg og hennes regjering reagerer, må vi ta det som et tegn på at de godtar hva som helst, så lenge USA dikterer hva de skal foreta seg.

Og det er framtida vår det handler om. Som Camilla Hansen skrev på steigan.no:

Verden over forhandles det nå i hemmelighet om en rekke antidemokratiske avtaler som vil frata oss retten til å påvirke vår egen framtid og overføre makt over våre livsvilkår til store multinasjonale selskaper.

Avtalene det dreier seg om er en ny type internasjonale handels- og investeringsavtaler. Mens handelsavtaler tidligere omhandlet tollavgifter på håndfaste varer, vil de nye avtalene gripe dypt inn i politikk og samfunnsliv og vil berøre så og si alle aspekter av livet. Av disse avtalene er Norge med på å forhandle om TISA, den internasjonale avtalen om handel med tjenester, sammen med 51 andre land, deriblant USA og EU-landene [1]. TTIP, det transatlantiske handels- og investeringspartnerskapet, som forhandles mellom USA og EU, vil også få konsekvenser for Norge dersom den inngås.
Det er på tide å kreve stans i disse forhandlingene, og all grunn til å slutte opp om demonstrasjonen mot dem 10. oktober.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Frontene blir tydeligere for hver dag som går. En Pave som predikerer Politikk fremfor Kristendom og baner vei for en VerdensReligion. Internasjonal Lovgivning som binder Verden tettere sammen med fundament i Internasjonal Jus og Avtaler. I bakgrunnen lurer en regissert kollaps av Verdens Finansmarkeder, hvilket vil åpne for en VerdensValuta.

  Det hele er del av en veldokumentert nøye planlagt agenda, i regi av en liten, men mektig Elite (der selve planene holdes hemmelige). Denne Eliten vil ha en ny Verdensorden, som George Herbert Walker Bush og andre fremtredende Politikere gjentagende ganger har omtalt som » NEW WORLD ORDER». Dette innebærer at Nasjonalstaten Norge forsvinner og erstattes med dette Verdensstyret.

  Våre viktigste Politikere og representanter for Lovverket går åpenbart denne elitens ærend, godt støttet av en lojal presse.
  Det er vel nå, etter min mening, på tide å kreve at et antall navngitte personer etterforskes og tiltales for Landssvik, alternativt kreve at Kongen iverksetter tiltak i henhold til Grunnlovens paragraf § 22.

  «Statsministeren og statsrådets øvrige medlemmer samt statssekretærene kan uten foregående dom avskjediges av kongen etter at han har hørt statsrådets betenkning derom. Det samme gjelder for de embetsmenn som er ansatt ved statsrådets kontorer eller ved diplomatiet eller konsulatvesenet, sivile overøvrighetspersoner, sjefer for regimenter og andre militære korps, kommandanter på festninger og høystbefalende på krigsskip.»

 2. «I bakgrunnen lurer en regissert kollaps av Verdens Finansmarkeder, hvilket vil åpne for en VerdensValuta.

  Det hele er del av en veldokumentert nøye planlagt agenda, i regi av en liten, men mektig Elite (der selve planene holdes hemmelige). Denne Eliten vil ha en ny Verdensorden, som George Herbert Walker Bush og andre fremtredende Politikere gjentagende ganger har omtalt som » NEW WORLD ORDER». Dette innebærer at Nasjonalstaten Norge forsvinner og erstattes med dette Verdensstyret.»

  Det er jo slikt som kalles konspirasjon. – Til det ikke lengre er fremtiden, men nåtiden.
  Men da er det meste sentralstyrt og sensurert.

  Man trenger ikke se på trådene i ( økonomisystem-) veven altfor mye før man tydelig ser hva slags teppe noen holder på å veve.

 3. «Det er på tide å kreve stans i disse [TTIP-]forhandlingene, og all grunn til å slutte opp om demonstrasjonen mot dem 10. oktober.»

  Javisst! – Men hvilken demo? Hvor, når? Lenke?

 4. Børge Brende meinar dette vil gagna norske interesser. Og ja, det vil det heilt sikkert.

  Spørsmålet er KVA norske interesser det vil gagna. Når politikarane har solgt staten (folket) sine eigendeler i selskap og landområde, vil TISA/TTIP då gagna folket, eller berre dei få som blir dei nye private eigarane av det som tidlegare har tilhøyrt staten (folket)?

  • Og hvem sier at ikke de eventuelle norske fordelshaverne av disse avtalene ikke vil bruke dem til å tukte arbeidere i andre land med dårligere mulighet til å stå imot og langt mindre å gå på? Det er vel en mulighet som på kort sikt vil være minst like, eller vel så aktuell, tenker jeg.

 5. Kan regjering/storting signere dette uten å bryte Grunnloven? Man frasier seg tross alt norsk jurisdiksjon på Norsk territorium. I tillegg er det tydeligvis en avtale som ikke tåler dagslys???

 6. «Kan regjering/storting signere dette uten å bryte Grunnloven? »

  Det tror jeg ikke. I så fall er grunnloven for dårlig.

  • Dessverre er grunnlovsvernet svekket av presedensene i både EØS-avtalen og – særlig – Libya-krigingen vår.

   Vi kan derfor risikere at stortingspolitikerne i et forblindet «konsensus» seg i mellom og under påtrykk fra USA ignorerer Grunnloven til fordel for TTIP.

   • Ingenting som tyder på noe annet. Og vi vet jo dessverre alt for godt fra før hvor lista ligger for å gjøre ting på ukonstitusjonelle, udemokratiske måter når de får beskjed om det. Jfr. f.eks. EØS-innmelding (snik-innmelding som annenrangs EU-medlem), jagerflykjøp over alle støvleskaft og Libya-bombing pr. sms. TTIP og TISA går nok glatt igjennom. For TISAs del er vel Norge sogar en pådriver.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.