Frankrike truer med å bryte TTIP-forhandlingene

0

Den franske statssekretæren for utenrikshandel, Matthias Fekl, har i et intervju med avisa Sud-Ouest, sagt at TTIP-forhandlingene ikke gjør framskritt, og at den franske regjeringa vurderer å bryte forhandlingene.

Avisa Libération kommenterer utfallet fra Fekl og spør hvorfor han er så sint. Den viser til et intervju avisa gjorde med ham i juni der han klagde på «et totalt fravær av åpenhet»:

Parlamentarikerne skal ha tilgang til dokumentene, men det får de ikke. Det får man bare i sikre rom i den amerikanske ambassaden. Amerikanske lovgivere har mye større tilgang til en rekke dokumenter enn det de europeiske parlamentarikerne har. Jeg krever gjensidighet.

Fekl sier også at det overhodet ikke er kommet noen seriøse tilbud fra USAs side.

Europa har økt sine tilbud mange ganger, på alle områder, men det er ikke kommet noe seriøst tilbud tilbake fra USA, heller ikke tilgang til offentlige kontrakter eller til landbruksvarer og matvaremarkedet, som de ønsker å holde lukket. Amerikanerne ønsker økonomisk liberalisme for andre, men ikke for å bruke det hjemme.

Det er all grunn til å tro at Fekl snakker sant. Det stemmer med det som har lekket ut fra forhandlingene til nå. Men det betyr også at norske myndigheter står overfor det samme hemmeligholdet, den samme ensidigheten og den samme arrogansen fra myndighetene i USA. Når Erna Solberg og hennes regjering reagerer, må vi ta det som et tegn på at de godtar hva som helst, så lenge USA dikterer hva de skal foreta seg.

Og det er framtida vår det handler om. Som Camilla Hansen skrev på steigan.no:

Verden over forhandles det nå i hemmelighet om en rekke antidemokratiske avtaler som vil frata oss retten til å påvirke vår egen framtid og overføre makt over våre livsvilkår til store multinasjonale selskaper.

Avtalene det dreier seg om er en ny type internasjonale handels- og investeringsavtaler. Mens handelsavtaler tidligere omhandlet tollavgifter på håndfaste varer, vil de nye avtalene gripe dypt inn i politikk og samfunnsliv og vil berøre så og si alle aspekter av livet. Av disse avtalene er Norge med på å forhandle om TISA, den internasjonale avtalen om handel med tjenester, sammen med 51 andre land, deriblant USA og EU-landene [1]. TTIP, det transatlantiske handels- og investeringspartnerskapet, som forhandles mellom USA og EU, vil også få konsekvenser for Norge dersom den inngås.
Det er på tide å kreve stans i disse forhandlingene, og all grunn til å slutte opp om demonstrasjonen mot dem 10. oktober.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSoloppgang
Neste artikkelPutin stjal rampelyset fra Obama i FN – og overtar kommandoen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).