Putin stjal rampelyset fra Obama i FN – og overtar kommandoen

13

For den som har vært sultefôret på norske medier, må møtet i FNs generalforsamling om Syria virke totalt uforståelig. De har vendt seg til å omtale Vladimir Putin som en reinkarnasjon av Hitler, og så må plutselig kommentariatet forholde seg til at Barck Obama håndhilser på og skåler med Putin, før de blir enige om å stå sammen mot Den islamske staten. I sin dekning av møtet i FN skriver CNN:

Vladimir Putin is back — and stealing Barack Obama’s thunder.

The Russian president showed up at the United Nations on Monday for the first time in a decade, proposing a coup against U.S. global leadership and seeking to wrest control of a coalition battling ISIS away from America’s grip.

And he wasn’t the only leader of a country challenging the United States to effectively upstage Obama at the annual global meeting, which a U.S. president traditionally uses to command the spotlight.

Speeches by Chinese President Xi Jinping and Iranian President Hassan Rouhani on the 70th anniversary of the creation of the world body also left Obama defending not only his personal foreign policy legacy, which is already under assault at home from Republican presidential candidates, but the entire concept of a world order based on seven decades of U.S. global leadership.

(Hele Putins tale finner du her.)

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver:

Putin overtar kommandoen: Russland flyr sine første luftangrep mot IS i Syria

Russland har begynt å bombardere stillingene til IS i Syria. Angrepene er tydeligvis avtalt med USA. Russland har oppfordret NATO om å trekke sine fly tilbake fra syrisk luftrom.

Og samtidig har Kina og Iran kunngjort at de slutter seg til alliansen mot IS. Kina har sendt sine første marinefartøyer til farvannet utenfor Syria, og vil angivelig også stille med soldater. Iran, Kina og Russland har avtalt å dele etterretningsinformasjon i dette området. I følge den tyske nettavisa kommer denne siste utviklinga fullstendig overrumplende på Washington.

Putin spiller sjakk. Obama spiller 52 plukk opp.

Det gikk som jeg varslet for en tid tilbake. USA hadde malt seg inn i et hjørne med sin ”krig mot IS”.

I følge US Department of Defense har USA og allierte gjennomført 6700 bombetokter mot Irak og Syria sien «krigen mot IS» begynte i september 2014. De andre landa som har deltatt i bombetoktene er Australia, Canada, Danmark, Frankrike, Jordan, Nederland, Storbritannia, Bahrain, Saudi Arabia, Tyrkia og De forente arabiske emirater. I tillegg til bometoktene er det gjennomført 53,278 etterretningstokter med fly.

Krigen har kostet 3,7 milliarder dollar fram til august i 2015. Men bombekrigen fører ingen vei. I samme periode som den har pågått har IS økt de områdene organisasjonen kontrollerer, og den har vært i stand til å gjennomføre noen ganske betydelige offensiver mot den syriske armeen, som for eksempel erobringa av Palmyra.

IS har fortsatt som før med å terrorisere folket i Syria og Irak og enda flere mennesker er drept eller drevet på flukt. Det kommer av at USA ikke har hatt til hensikt å vinne ”krigen” mot IS akkurat nå. Først vil de bruke IS og al-Qaida til å styrte Assad, og så kan USA rykke inn og ”rydde opp” til stor applaus fra ”verdenssamfunnet” (ca. 10% av verdens befolkning).

Denne strategien kunne kanskje fungert hvis ikke Russland ved Putin hadde valgt å syne Obama. Det vil si, Putin tok Obamas retorikk på ordet og sa: OK, la oss føre krig mot IS sammen, slik at vi kan knuse denne trusselen mot verdens folk. Så utstyrer russerne Assad med de våpnene og den støtten som skal til for å nedkjempe IS.

Og så utnytter Russland sitt formannskap i Sikkerhetsrådet til å innkalle en FN-konferanse om Syria. Og der kan ikke Obama gjøre annet enn å ta Putin i handa og skåle med ham. Og som om ikke det var nok, så kommer Kina og Iran og slutter seg til ”alliansen for å knuse IS”.

Plutselig er hele den strategiske situasjonen i Syria og regionen for øvrig endret dramatisk til USAs ulempe. Skulle USA gjennomføre sin plan nå om å styrte Assad, så møter de russiske og kinesiske styrker.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Artig å se at det du skrev om for en stund tilbake ikke bare var fjerne spådommer, men at det faktisk var GODE situasjons analyser. Fortsett med å få frem sannheten med din egenskap til og bruke research, og sunn fornuft pål, vi trenger mere umanipulerte «nyheter» 😉

 2. Vel, USA pleide å gi IS penger, våpen og annet krigsutstyr til en samlet verdi av 85 millioner kr — hver dag. Jeg kan tenke meg at den støtten er blitt mangedoblet nå, så det blir ingen lett kamp for Russland. USA og Israel (med allierte) sørger for at IS går på steroider i tiden fremover.

 3. Liker at Russland er involvert, og nå er også Kina sterkt inne i konflikten..jaggu på tide at USA blir irettesatt og at de ikke trur at de kan bare ture frem som de alltid har gjort….

 4. Det mest interessante aspektet for å tvinge USA til å gå bort fra IS er vel oljesalget og kontaktene via Tyrkia? dette har ikke vært noe tema under denne sesjonen. Vi får se hva russerne og evt deres alierte finner på og mot hvem. Vi har fått motpoler mot det amerikanske hegemoniet der nede og rapporteringen av den angivelige bombingen av IS. Morten Jentoft får stå som vår representant av «Komiske Ali» når han veier ordene for åpen skjerm i frykt for å støte hvem det nå skal være. Det står allerede klart at propagandaen kommer til å nå nye høyder. Hvem de bomber, kvinner og barn osv.

 5. «Det Anglozionistisske Imperiet og dets NAZI-allianse er rystet i sine grunnvoller etter president Putin sin tale i FN. Putin demonstrerte Lederskap med stor «L» og spilte NAZI-alliansen ut over sidelinjen diplomatisk. NAZI-lederne og NAZI-media furter og konsentrerer seg om skadebegrensing. Noe konstruktivt forslag som kan måle seg med Putins har de ikke og vil heller ikke komme opp med. Alt NAZI-alliansen kan er å true og bombe der trusler ikke er nok.

  Det artige er at det russiske militære nærværet i Syria er i henhold til folkeretten mens NAZI-alliansen driver en ulovlig privat krig i strid med FN-charter og folkerett. Nazistene og deres Nazipropaganda-apparat, som norsk massemedia, hausser opp det russiske militæret i Syria, mens det i virkeligheten er heller svært så beskjedent.

  Hva som vil skje videre i Syria vites ikke, men ett er sikkert: Putin og Russland har tatt et initiativ de vil beholde lenge i området og påført Obama og hans NAZI-alliansen et meget smertefullt diplomatisk prestisjenederlag. Så smertefullt at det er meget sannsynlig at Nazistene vil måtte svare med et assymetrisk angrep mot Russland på et annet frontavsnitt2

  ( Fra et nettsted det ikke er lovlig å lenke til. )

 6. «Solberg vil endre vetorett i FN
  Statsminister Erna Solberg vil endre bruken av vetoretten i FN . Frankrike har foreslått at faste medlemmer i FNs sikekrhetsråd skal la være å bruke vetoretten ved alvorlige brudd på menneskerettighetene og Solberg er enig i forslaget. Hun sier til NTB at det vil gjøre FN mer brukbar i konfliktsituasjoner.»
  Vår statsminister løper altså rundt som en nyttig idiot for imperalistene. Å få de rette påskudd «alvorlige brudd på menneskerettighetene» for å sette sikkehetsrådet sjakk matt er vel ingen kunst i enhver konflikt. Dette vil undergrave hele ordningen. Franrike var altså de som kom med forslaget, man kan jo ane for hvem?

  • «Solberg vil endre vetorett i FN»

   Spørsmålet enhver rutinert politiker – unntatt kanskje Gerna Smørberg – skjønner at forslaget reiser, er hvem som da evt. skal avgjøre hva som er «alvorlige» brudd (jf. NRK) og «mass atrocities».

   Uten sikker ordning for slik avgjørelse ville en ende med at UNSC blir dominert av vestmaktene (USA, UK, Frankrike), og et globalt vestlig tyranni sterkere enn noengang. Heldigvis skjønner Russlan og Kina – de to siste veto-maktene – bedre.

   USA-NATOs misbruk av UNSC resolusjon 1973 om Libya har grundig advart verdens øvrige land.

   Gerna Smørberg, som er en mindretalls-representant for kvartparten (H – 26,8 %) av ca. to tredels promille av verdens befolkning (ca. 1/1500 !), tok «opp saken i et innlegg i FNs generaldebatt» (NTB), slik: «Norway urges all states to join the proposed code of conduct to enable the Security Council to act decisively against mass atrocities. We support the French initiative to suspend the use of veto in such situations.»

   Gerna Smørbergs «oppfordring» fremstår dermed umiddelbart for de drevne aktørene i FNs generalforsamling som kyssing av Obamas og Hollands rumper.

   Det er direkte skadelig for Norges globale omdømme.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.