Putin stjal rampelyset fra Obama i FN – og overtar kommandoen

0

For den som har vært sultefôret på norske medier, må møtet i FNs generalforsamling om Syria virke totalt uforståelig. De har vendt seg til å omtale Vladimir Putin som en reinkarnasjon av Hitler, og så må plutselig kommentariatet forholde seg til at Barck Obama håndhilser på og skåler med Putin, før de blir enige om å stå sammen mot Den islamske staten. I sin dekning av møtet i FN skriver CNN:

Vladimir Putin is back — and stealing Barack Obama’s thunder.

The Russian president showed up at the United Nations on Monday for the first time in a decade, proposing a coup against U.S. global leadership and seeking to wrest control of a coalition battling ISIS away from America’s grip.

And he wasn’t the only leader of a country challenging the United States to effectively upstage Obama at the annual global meeting, which a U.S. president traditionally uses to command the spotlight.

Speeches by Chinese President Xi Jinping and Iranian President Hassan Rouhani on the 70th anniversary of the creation of the world body also left Obama defending not only his personal foreign policy legacy, which is already under assault at home from Republican presidential candidates, but the entire concept of a world order based on seven decades of U.S. global leadership.

(Hele Putins tale finner du her.)

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver:

Putin overtar kommandoen: Russland flyr sine første luftangrep mot IS i Syria

Russland har begynt å bombardere stillingene til IS i Syria. Angrepene er tydeligvis avtalt med USA. Russland har oppfordret NATO om å trekke sine fly tilbake fra syrisk luftrom.

Og samtidig har Kina og Iran kunngjort at de slutter seg til alliansen mot IS. Kina har sendt sine første marinefartøyer til farvannet utenfor Syria, og vil angivelig også stille med soldater. Iran, Kina og Russland har avtalt å dele etterretningsinformasjon i dette området. I følge den tyske nettavisa kommer denne siste utviklinga fullstendig overrumplende på Washington.

Putin spiller sjakk. Obama spiller 52 plukk opp.

Det gikk som jeg varslet for en tid tilbake. USA hadde malt seg inn i et hjørne med sin ”krig mot IS”.

I følge US Department of Defense har USA og allierte gjennomført 6700 bombetokter mot Irak og Syria sien «krigen mot IS» begynte i september 2014. De andre landa som har deltatt i bombetoktene er Australia, Canada, Danmark, Frankrike, Jordan, Nederland, Storbritannia, Bahrain, Saudi Arabia, Tyrkia og De forente arabiske emirater. I tillegg til bometoktene er det gjennomført 53,278 etterretningstokter med fly.

Krigen har kostet 3,7 milliarder dollar fram til august i 2015. Men bombekrigen fører ingen vei. I samme periode som den har pågått har IS økt de områdene organisasjonen kontrollerer, og den har vært i stand til å gjennomføre noen ganske betydelige offensiver mot den syriske armeen, som for eksempel erobringa av Palmyra.

IS har fortsatt som før med å terrorisere folket i Syria og Irak og enda flere mennesker er drept eller drevet på flukt. Det kommer av at USA ikke har hatt til hensikt å vinne ”krigen” mot IS akkurat nå. Først vil de bruke IS og al-Qaida til å styrte Assad, og så kan USA rykke inn og ”rydde opp” til stor applaus fra ”verdenssamfunnet” (ca. 10% av verdens befolkning).

Denne strategien kunne kanskje fungert hvis ikke Russland ved Putin hadde valgt å syne Obama. Det vil si, Putin tok Obamas retorikk på ordet og sa: OK, la oss føre krig mot IS sammen, slik at vi kan knuse denne trusselen mot verdens folk. Så utstyrer russerne Assad med de våpnene og den støtten som skal til for å nedkjempe IS.

Og så utnytter Russland sitt formannskap i Sikkerhetsrådet til å innkalle en FN-konferanse om Syria. Og der kan ikke Obama gjøre annet enn å ta Putin i handa og skåle med ham. Og som om ikke det var nok, så kommer Kina og Iran og slutter seg til ”alliansen for å knuse IS”.

Plutselig er hele den strategiske situasjonen i Syria og regionen for øvrig endret dramatisk til USAs ulempe. Skulle USA gjennomføre sin plan nå om å styrte Assad, så møter de russiske og kinesiske styrker.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFrankrike truer med å bryte TTIP-forhandlingene
Neste artikkelFel­les­for­bun­det kan komme til å forkaste EØS-avtalen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).