Svikt i verdenshandelen, globaliseringa bremser opp

9

I første halvår 2015 har verdenshandelen gått ned så mye som den ikke har gjort siden kriseåret 2009. Kina, som har stått for halvparten av verdens vekst (!) legger om fra en eksportdrevet, til en mer etterspørselsdrevet økonomi. Mange produsenter som hadde satset på produksjon i utlandet trekker den hjem igjen. I første kvartal 2015 falt verdenshandelen med 1,5%, i følge Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Tidligere gjaldt det som en regel at den globale handelen økte omtrent dobbelt så fort som veksten i den globale økonomien, en tendens som kalles hyperglobalisering. Men i 2015 ser det ut til at denne tendensen vil bli brutt, i følge Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Samtidig pågår det et dramatisk taktskifte i kinesisk penge- og valutapolitikk. Kina, som har verdens største fond av amerikanske statsobligasjoner (papirer på USAs gjeld) selger dem nå unna. Bare i de to siste ukene (per 28.08.2015) har Kina solgt unna obligasjoner for 100 milliarder dollar. Den umiddelbare begrunnelsen er å støtte yuan renminbi. Det er Bloomberg som melder dette.

The People’s Bank of China has been offloading dollars and buying yuan to support the exchange rate, a policy that’s contributed to a $315 billion drop in its foreign-exchange reserves over the last 12 months. The $3.65 trillion stockpile will fall by some $40 billion a month in the remainder of 2015 because of the intervention, according to the median estimate in a Bloomberg survey.

Dette grepet gir Kina en direkte innflytelse på verdensmarkedet, og faktisk også på USAs økonomi fordi det fungere som et mottrekk mot tiltakene til The Federal Reserve, og kanskje kan tvinge fram nye kvantitative lettelser (les: digital pengetrykking), mens The Fed egentlig hadde planlagt det motsatte. De planlagte salgene til PBoC vil nulle ut hele 60% av den siste runden med kvantitative lettelser i USA.

Dette kan igjen føre til at prisen på USAs gjeld blir høyere. Det betyr at det er et stormaktsdrama som pågår, og utfallet av denne «krigen» er langt fra gitt ennå. Medieoppslagene sommeren 2015 har vært konsentrert om det spektakulære krakket på de kinesiske børsene, men når alt kommer til alt er det ikke der det virkellige dramaet skjer.

 

KampanjeStøtt oss

9 KOMMENTARER

 1. Følg pengene – der ligger makta. Og Pengemakta skaper ufred, krig, flyktningestrømminger, gjeldsslaver, systemer, overmakt over demokratier, overmakt over menneskerettigheter, skaper slaver, modernisert makt satt i system, politikk, korrupsjon, og grunnlag for at kloden nå forbruker mer enn det som naturens ressurser klarer å bidra med. Bærekraftige samfunn kan ikke skapes med dagens vestlige modell: Fordyp det, og les deg opp. http://www.armstrongeconomics.com/ og se dokumentaren som statskanalen NRK TV viste: https://tv.nrk.no/pr…/KOID22006615/oekonomens-dystre-spaadom#

 2. Om jeg får lov vil jeg drive litt “link-whoring” til min nye blog.
  Den er et forsøk på få oversatt til norsk noen av de gode artiklene som finnes ute på nettet, og som av en eller annen grunn ikke blir trykt i hjemlig presse.
  Her er Pepe Escobar, en av mine favorittjournalister,, om Kinakrisen:

  https://midtifleisen.wordpress.com/2015/08/28/vidunderlige-elendige-nye-normale-verden/

  Legg gjerne igjen tekniske tilbakemeldinger (hvordan sida ser ut på nettleseren din, rotete side-oppsett osv.)

  • Ja. Pepe Escobar har veldig gode og velinformerte kommentarartikler. ‘

   Det gjelder særlig om emnet han kaller «Pipelineistan»: Nettverket av rørledninger for olje og gass mellom Sentral-Asia og EUropa, og de politiske spillene rundt å få eller holde på kontrollen over disse globalt viktige energiforsyningene. Det er rundt dette at spillene og kampene mellom USA-EU-NATO++ og Russland-Kina++ virkelig manifesteres – iflg. bl.a. Escobar.

   «Articles by Pepe Escobar»:
   http://atimes.com/category/empire-of-chaos/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.