Svikt i verdenshandelen, globaliseringa bremser opp

0

I første halvår 2015 har verdenshandelen gått ned så mye som den ikke har gjort siden kriseåret 2009. Kina, som har stått for halvparten av verdens vekst (!) legger om fra en eksportdrevet, til en mer etterspørselsdrevet økonomi. Mange produsenter som hadde satset på produksjon i utlandet trekker den hjem igjen. I første kvartal 2015 falt verdenshandelen med 1,5%, i følge Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Tidligere gjaldt det som en regel at den globale handelen økte omtrent dobbelt så fort som veksten i den globale økonomien, en tendens som kalles hyperglobalisering. Men i 2015 ser det ut til at denne tendensen vil bli brutt, i følge Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Samtidig pågår det et dramatisk taktskifte i kinesisk penge- og valutapolitikk. Kina, som har verdens største fond av amerikanske statsobligasjoner (papirer på USAs gjeld) selger dem nå unna. Bare i de to siste ukene (per 28.08.2015) har Kina solgt unna obligasjoner for 100 milliarder dollar. Den umiddelbare begrunnelsen er å støtte yuan renminbi. Det er Bloomberg som melder dette.

The People’s Bank of China has been offloading dollars and buying yuan to support the exchange rate, a policy that’s contributed to a $315 billion drop in its foreign-exchange reserves over the last 12 months. The $3.65 trillion stockpile will fall by some $40 billion a month in the remainder of 2015 because of the intervention, according to the median estimate in a Bloomberg survey.

Dette grepet gir Kina en direkte innflytelse på verdensmarkedet, og faktisk også på USAs økonomi fordi det fungere som et mottrekk mot tiltakene til The Federal Reserve, og kanskje kan tvinge fram nye kvantitative lettelser (les: digital pengetrykking), mens The Fed egentlig hadde planlagt det motsatte. De planlagte salgene til PBoC vil nulle ut hele 60% av den siste runden med kvantitative lettelser i USA.

Dette kan igjen føre til at prisen på USAs gjeld blir høyere. Det betyr at det er et stormaktsdrama som pågår, og utfallet av denne «krigen» er langt fra gitt ennå. Medieoppslagene sommeren 2015 har vært konsentrert om det spektakulære krakket på de kinesiske børsene, men når alt kommer til alt er det ikke der det virkellige dramaet skjer.

 

Forrige artikkelDe klarer ikke mer krig
Neste artikkel– USA vurderte å atombombe Afghanistan etter 11. september
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).