Panikk på børsene, frykten for et nytt krakk stiger

7

Sommeren 2015 har vært ekstremt turbulent på det internasjonale finansmarkedet. Situasjonen er så ustabil som den ikke har vært siden 2007, rett før finanskrisa brøt ut. Fallet i oljeprisen fortsetter og følges av et generelt fall på alle råvaremarkeder. Dette rammer ikke minst de framvoksende økonomiene, som var de eneste lyspunktene under finanskrisa. Krakket på Shanghai-børsen er det mest spaktakulære, men det følges av krakk på minst 34 børser rundt om i verden.

SvD Närlingsliv skriver om panikk på Stockholmsbørsen.

Den här veckan, vecka 34, går till historien som en riktigt usel börsvecka. Rött var veckans färgtema och ingen undkom slakten, varken USA, Europa eller Kina.

Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, började veckans sista handelsdag med att gå under 500-nivån, men återhämtade sig senare något. Efter USA-börsernas öppning utökades raset och börsen handlades 2 procent lägre och under 500-nivån.

Även i USA har det set mörkt ut i augusti. På en månad har Dow Jones-indexet fallit med 7 procent och är ned 5 procent från årsskiftet.

Fallet i oljeprisen startet som en priskrig fra Saudi Arabia. Denne priskrigen var rettet både mot Russland for å få landet til å slutte å støtte Syria, og den var rettet mot amerikanske skiferoljeprodusenter. Man skulle ha trodd at et så stort fall i oljeprisen som fra 110$ til 40$ skulle stimulere til økt etterspørsel og mer industriell aktivitet. Men faktum er at prisfallet er forsterket av synkende etterspørsel. Og oljekrakket kan bli mye verre.

Reduksjonen i veksten i Kina får kapitalister og regjeringer over hele verden til å frykte at det neste krakket vil bli mye større enn det forrige. Det amerikanske aksjemarkedet har gått fra den ene toppen til den neste, ikke minst på grun av at The Fed har «trykt penger» som stort sett har havnet hos spekulantene. Men nå er også de nervøse. New York-børsen opplever sitt verste fall på fire år, i følge Wall Street Journal.

Det hele forsterkes av at det pågår en valutakrig som retter seg mot den amerikanske dollaren. Kinas devalueringer av yuan sommeren 2015 blir av mange lest som en svakhet på kinesisk side. Men noen analytikere ser dem tvert om som Kinas trekk mot dollar. Devalueringene styrker kinesiske eksport og bidrar til revaluering av dollaren, noe som svekker amerikansk eksport. Siden Kina er verdens største handelsmakt og verdens største eksportnasjon, har Kinas handlinger fått en langt større betydning for verdensøkonomien.

Det neste krakket blir spektakulært. Det vil ikke bare utrydde millioner av arbeidsplasser og føre til en langvarig depresjon. Det vil også føre til betydelige endringer i den globale maktbalansen. Dette er ikke spådommer. Dette kan man lese rett ut av dagens tall. Og denne gangen vil krisa også ramme Norge, bare så det er nevnt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Fra:
  http://shareno.net/borskrakk/borskrakk.htm

  I over 20 år har tidsskriftet Share International kommentert det forestående børskrakket, som vil berøre hele menneskeheten og føre til nye økonomiske strukturer.

  «Et børskrakk er uunngåelig. Slutten er allerede synlig. Børsmarkedene er som spillekasinoer hvor alle er ‘hektet’ på å tjene stadig mer penger. De skjuler til og med sin rikdom og skaper en kriminell atmosfære. Dette er en boble som er i ferd med å briste… Slutten på kommersialismen er nå innen rekkevidde. Børsmarkedene slik de er nå, har ikke noen plass i det nye samfunnet.» Share International, mai 1989

  «De internasjonale bank- og finansgruppene vil være blant de siste til å akseptere behovet for et nytt økonomisk og finansielt system.» Maitreyas Mission, bind I

  Hvorfor vil et slikt børskrakk komme?

  Benjamin Creme, hovedredaktør i Share International, forklarer hvorfor et slikt børskrakk er uunngåelig:

  «Markedskreftene har skapt sosial og miljømessig ødeleggelse. Folk er, bokstavelig talt, blitt dømt til døden i markedskreftenes navn. Den nye trosbekjennelsen til supermaktene er blitt ‘økonomien’, som er kommersialismens sjel. Dette representerer en alvorlig trussel for verden.» Share International, april 1990

  «Mega-giganter stjeler helse og rikdom fra individuelle nasjoner. Dette blir ikke offentliggjort i media, fordi det innen de forskjellige regjeringer finnes individer som profiterer på denne situasjonen.» Share International, desember 1988

  «Nasjonene må innse sin gjensidige avhengighet, og når de gjør det gjennom et økonomisk tap, vil de innføre tiltak for å gjenopprette verdensøkonomien. Fordi det trengs en total rekonstruksjon av verdens økonomiske systemer, vil en slik forandring etter hvert bli gjennomført. Før de store nasjonene ‘sitter hardt i det’, er det lite sannsynlig at det vil skje noen reell handling. Som Maitreya har sagt, er markedskreftene i sin natur urettferdige, og siden de skaper splittelse, atskillelse og ulikhet, er de onde.» Maitreyas Mission, bind II

  • La oss håpe det og at vi ser veene til den tredje revolusjon!

   Angående markedskreftenes innebygde ondskap vil jeg gjerne repetere erkedruidens oppsummering.

   – The Externality Trap, or, How Progress Commits Suicide: http://thearchdruidreport.blogspot.no/2015/02/the-externality-trap-or-how-progress.html

   At this point it may be helpful to sum up the argument I’ve developed here:

   a) Every increase in technological complexity tends also to increase the opportunities for externalizing the costs of economic activity;

   b) Market forces make the externalization of costs mandatory rather than optional, since economic actors that fail to externalize costs will tend to be outcompeted by those that do;

   c) In a market economy, as all economic actors attempt to externalize as many costs as possible, externalized costs will tend to be passed on preferentially and progressively to whole systems such as the economy, society, and the biosphere, which provide necessary support for economic activity but have no voice in economic decisions;

   d) Given unlimited increases in technological complexity, there is no necessary limit to the loading of externalized costs onto whole systems short of systemic collapse;

   e) Unlimited increases in technological complexity in a market economy thus necessarily lead to the progressive degradation of the whole systems that support economic activity;

   f) Technological progress in a market economy is therefore self-terminating, and ends in collapse.

 2. Det kan også hende vi er inne i et deflasjonært kollaps. Jeg ser du ligger mye nærmere erkedruiden JMG og hans teorier om et katabolisk kollaps, og det er for tidlig å avskrive disse. I beste fall ser vi fødselsveene til Bauwens og Masons tredje revolusjon.

  Personlig er jeg allikevel av den oppfatning at skriften på veggen nå tyder på en deflasjonær kollaps slik Tverberg ser det for seg. Dessverre er dette et ukjent begrep for nordmenn, vil derfor gjengi utdrag fra en diskusjon jeg hadde i går med bloggeren Eivind Berge: http://eivindberge.blogspot.no/2015/06/how-peak-demand-leads-to-civilizational.html?showComment=1440254189309#c4953576623331246146

  «Jeg har også lurt på hvorfor det er ingen som ser ut til å vite hva deflasjonskollaps er her i landet. Det kan jo hende man heller ville kalt det «deflasjonær(t) kollaps,» men det gir kun ett treff:

  «Faber mener at det eneste som kan lede til en nedsmeltning i aksjemarkedene, er et deflasjonært kollaps, en minking av pengemengden.»

  Der er de inne på riktig betydning, men ikke på langt nær så dramatisk som det Gail snakker om. Mediene bruker jo ordet «kollaps» om enhver liten nedgang, så det er ikke så rart. Jeg må bare konkludere med at INGEN andre enn oss i Norge ser for seg en deflasjonær kollaps som vil bety slutten for hele den industrielle sivilisasjonen.

  «Diminishing returns,» eller minkende profittrater, ser ut til å være nesten like lite kjent i Norge. Jeg kan aldri huske å ha sett det i avisene, og jeg tviler på at Saltvedt forstår det. Hun tror jo ting bare blir bedre og bedre og at teknologien vil løse alle problemer.

  Jeg er helt enig med din analyse. Det kan ikke være overproduksjon som fører til nedgang i så mange råvarepriser, og lave priser har ikke stimulert økonomien som forventet heller. Alt tyder på at vi er inne i et deflasjonskollaps.»

  • I og med deflasjon /inflasjon samvarierer med befolkningsutvikling, særlig i arbeidsstyrken, vil vi ikke få en kollaps i alle økonomier.Vi får trolig se at land som India og Indonesia blir nye viktige lokomotiver framover. Kriser gir alltid nye muligheter, og vil vi ta dem?

 3. September/oktober er historisk månedene og tiden for viktige krakk. Alle indikatorer i vesten ligger klart an til en «bust» nå. Det har gynget i dollar og euro lenge. – Alt koblet til storpolitiske renkespill, uforutsette konsekvenser, samt urealistiske planer (så som økonomisk avhengighet av kontinuerlig forbruksvekst midt i et miljø av grove klimaforstyrrelser skapt av forbruksvekst – litt dumt det…).

  Tylder Durden på http://www.Zerohedge.com er klar nå 23.08.15 (han – de – har helt siden oppstart i 2009 vært realistisk pessimistisk og konkret – lignende Steigan). – Stygge grafer og ringvirkninger å kontemplere der:
  «Global Trade In Freefall: Container Freight Rates From Asia To Europe Crash 60% In Three Weeks»
  http://www.zerohedge.com/news/2015-08-23/global-trade-freefall-container-freight-rates-asia-europe-crash-60-three-weeks

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.