Pål Steigan: Fire foredrag om store spørsmål

16

Jeg vil gjerne dele noen foredrag jeg har holdt de siste par årene. Kanskje kan de brukes til studiesirkler eller som utgangspunkt for debatt.

Foredrag i Gävle:

En gång skall jorden bliva vår!

Skal imperialistene gå til krig trenger de sosialdemokratene

Innlegg på fredskonferansen i Degerfors i 2012.

Kampen om jordas energiressurser

Foredrag på Nordiska fredssamtal i Degerfors 17. mai 2014

Den svenske avisa Prolerären skriver om fredssamtalene i Degerfors 17.-18.mai:
«Stefan Lindgren, Pål Steigan, Anders Björnsson, Jan Myrdal med flera höll uppskattade föredrag om läget idag och om antikrigsrörelsens erfarenheter. Skam till sägandes så präglades samtalen av en påtaglig brist på ungdomar och nästan alla deltagarna hade passerat 50-strecket. Synd – för sätt Pål Steigan att tala inför en svensk gymnasieklass och säkert hälften skulle direkt efter ge sej ut och kämpa för en annan värld!»

Imperiets sammenbrudd

Nordiska fredssamtal i Degerfors 14-16 augusti 2015

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. Jag vore tacksam om du kunde lägga ut det sista föredraget gtån Degerfors i skriftlig form. Av någon anledning har jag svårt att uppfatta vad du säger på Youtube.

  • Hei Hannu. Og jeg som snakker så tydelig norsk! 😉 Beklager. Jeg skriver ikke foredrag. Det finnes ikke noe manus. Papirene jeg holdt i hånda var bare noen notater jeg hadde, og der var det stort sett bare diktet av Øverland jeg brukte. Sorry.
   Men som fast leser av steigan.no vil du kjenne til mye av det jeg snakket om.

 2. Uff, jeg blir smått oppgitt over Rødt her i bygda. Jeg mener de er for konforme i sin politikk og jevnt over altfor sneversynte. Altfor ivrige til å leke lokallag og være organisasjon og drikke champagne når de har hatt nytt internt valg på tillitsverv, men det blir lite revolusjon synes jeg, noe de glatt innrømmer å ha utsatt på ubestemt tid. Krigsmotstand anses tydeligvis som en privatsak, anti-imperialsime blir for stort, og globaliseringspolitikken er det foreløpig umulig å få gehør for kritiske bemerkninger til. Her har man noen av flere grunner til at jeg selv aldri har stått i deres mantall. Flere av deres beste folk er dessuten selverklært listefyll. Men jeg kjenner jo noen av dem, og etter å ha kjøpt og lest Steigans «Sammenbruddet» om igjen helt nylig, er jeg fristet til å bestille klassesett til dem og tilby meg å lage studiesirkel. Skamme seg, skulle’rem. Sist det var noe fart i dem var da Bent Høie la ned sykehuset vårt, men da var alle andre også med, så det er ikke mye å skryte av. Til og med Høire-ordføreren vår dro til Oslo for å gå i demonstrasjonstog da. I dass med sykehuset gikk det forøvrig allikevel.

  • «Skamme seg, skulle’rem»

   Enig i dette, men ska’ru få’rem til å skamme seg, så må’ru si no sant de synes det er flaut at andre får høre. Kort fortalt, må du snakke om hva de ikke vil snakke om, hvis du har tenkt til å endre hvordan de oppfører seg.

   En ting de aldri vil skamme seg over, er at de ikke vet ting alle vet at ingen vet.

   Hva som er skamfult, er å måtte late som du ikke vet noe alle vet, eller å forstå at du var den siste som forsto, så når det gjelder politikere og andre med makt, er det tema hvor fotfolket forteller hva makten vil høre, i steden for hva som er sant, man bør lete etter ømme tær.

   Det ømmeste punktet hos de som påstår seg å være arbeiderklassens beskyttere jeg har funnet, er foræderiet mot de svakeste i den egne arbeiderklassen, når den ikke protesterte at kapitalsvake med lav utdanning fikk betalte en høy pris for masseinnvandringen.

   Et annet ømt punkt, er at håndverkere var for mye borgerskap, så det var progressivt med øst-europeisk arbeidsinnvandring for akademikere i den revolusjonære klassen her. Meningen var ikke at hvit arbeidsinnvandring skulle dytte de ikke-hvite innvandrerne ut i arbeidsledighet, men så har skjedd. Det er som å tro på julenissen å tro man kan rette på dette, når man ikke kan snakke om at årsaken er noe annet enn hvit rasisme.

   Når det gjelder feminister, er det forræderiet man begikk når man ikke ville snakke om at kvinner tross alt ønsker mann og barn, når utdannelse og jobb er på plass, og da er det for ofte for sent for mange. Jeg kjenner for mange ensomme intelligente kvinner over 40, til at man kan rope hurra for alt. Spesielt ikke da seriemonogame menn med flere barnekull blir vinnerne, da de i hvertfall slipper ensomheten, som rammer enka og kone nummer 1.

   Det holder ikke at du sårer stoltheten deres en gang, men ved å pirke jevnlig bortpå såret før det har grodd, ved å gjenta beskyldningen inntil alle vet, tvinger du makten til å gjøre rede for hvor det gikk galt, eller bli stående igjen som gjøk uten gjøkerede, når de mister makten til noen som lover å rydde opp i de uheldige utfallene av progressiv politikk velgerne opplever, men som den progressive jakten på reaksjonære gjør til forbudte tema for respektable partier.

 3. Jeg er et relativt ferskt medlem i Rødt (1 år) og driver nå med å skolere meg gradvis og amatørmessig i vitenskapelig sosialisme, som jo marxismen er. Dette er en stor overgang for meg, da jeg før var kristen og relativt konform, men likefullt idealistisk, samt at det å få verden til å henge i hop på en annen måte er tidkrevende og omfattende arbeid. For tiden studerer jeg deltid til å bli psykolog, da jeg foreløpig har min egen tid ‘på divanen’ å konsentrere meg om.

  Blant mine store a-ha-opplevelser er at opplevd virkelighet og faktiske forhold er to, ofte, vidt forskjellige ting. Det forundrer meg derfor stadig hvor ofte drømmere som meg blir møtt med «nå må du være litt mer realistisk/du er jo helt virkelighetsfjern»; på privaten og kanskje mest gjennom alt mediekanaler. Vi har evne til å tenke sjøl, men tanker fylles som kjent av det som er tilgjengelig for oss. Det som er nytt for meg i dette henseende, er at propaganda er noe som også angår oss. Nå anser jeg propaganda for å være det som skjer når en gitt virkelighetsforståelse eller sett med premisser blir gjort til forutsetning for hvilke fakta og hendelser som blir aktualisert, ikke nødvendigvis et alternativ sett med premisser stilt ved siden av et knippe hendelser og medfølgende fakta. Slik som den stadige strømmen av trivielle nyheter, markedsføringer og fordummende underholdning ispedd en dose kattevideoer vi kaller tv eller facebook eller hva det måtte være. Og så har vi de fastgrodde stereotypene rundt hva sosialisme/kommunisme er og ikke er. Jeg har selv vært blant dem som har ment å kunne sette fast enhver kommunist ved å stille dumme spørsmål om hvor ditt og datt skal komme fra om vi ikke har markedet/den selvoppofrende gründeren/filantropen/»de med de gode idêene» til å skaffe dem for oss. Nå er jeg lei av pekefingre ovenfra og vingeklipping fra siden.

  Lang historie kort så er jeg svært interessert i det du skriver og foreleser om, Steigan. Jeg er kanskje tidvis rolig og innesluttet, men jeg er blant dem som nekter å sitte stille; jeg ønsker å påvirke samfunnet til å bli noe som er bra for folk, utfordre status quo. Jeg er relativt uerfaren, har begrenset med ressurser og trenger fortsatt en del skolering for å kunne henge ting i hop, men jeg er veldig interessert i prosjektet ditt med opinion og folkeopplysning. Har du noen tanker om hva jeg kan gjøre med engasjementet mitt i det lange løp? Og hvor i løypa ligger ambisjonene for dette nettestedet du nevner?

  • Hvis du sliter med å se sammenhengene må du først og fremst lese Terje Bongards bok «Det biologiske mennesket». For meg åpnet denne boka opp en helt ny verden, og jeg ser i dag sammenhenger overalt. Før jeg leste denne boka var jeg kun en synser, nå er jeg realist. Her er et godt intervju til en innledning: http://www.levevei.no/2013/02/episode-66-inngruppa-som-styrende-prinsipp-i-et-baerekraftig-samfunn/

   Den selvoppofrende grunderen og de med de gode ideene trives best i inngruppa. Tro meg, får vi realisert lommedemokratiet og demokratisert økonomien, vil vi få mange flere av dem!

  • «Nå er jeg lei av pekefingre ovenfra og vingeklipping fra siden.»

   Da kan du ikke være medlem av noe parti, da det ser ut til at du kan nok biologi til å forstå at alt til venstre for Frp, har litt av noen kameler de skal svelge. Høyre i Oslo med sine offentlige skoleresultater har svenske problemer med å skjule årsakssammenhenger, da de ved å benekte hvor dårlig enkelte innvandrergrupper gjør det, får statistikk som tilsier at dårlige skoleresultater grunnet dårlig språk, er smittsomt over på norske klassekamerater.

   Om du ennå ikke vet om de fundamentale problemene biologi skaper for vitenskapelig sosialisme, fordi disse er farlige å snakke om for venstretroende, så vil du få vite snart, da vi som ikke akkurat elsker vitenskapelig sosialisme, vet å minne på biologifornekterne at de er biologiske vesener, for ellers ville jo ikke dette vært flaut?

   https://www.youtube.com/watch?v=-dIh0oDEGqk

   Om man forsvarer å sensurere slik, for det kort sagt er for vulgært, så har man tapt. For det første så er det kun religion og annen totalitarisme som ikke tåler latterliggjøring, og for det andre så har man Barabra Streissand effekten.

   • Biologi, eller «Biologi» som du snakker om, er ikke en absolutt størrelse eller et sett sannheter om hvordan mennesker er og ikke er. Det er et forskningsfelt i stadig utvikling som utforsker det organiske livets art og kretsløp, og samarbeider som kjent med andre forskningsfelt, slik alle gode fagdisipliner gjør. Som vordende psykolog har jeg fått det klart for meg at den som hevder å vite alt om mennesker på grunnlag av en eller annen antakelse har begått en stor feilslutning (og vil i stor grad skape sine egne problemer). Stol på meg her; en person som tror at «kunnskap» om «biologi» gjør noen som helst i stand til å si hva et menneske er og ikke er, opptrer autoritært, ignorant og fastgrodd (dermed ikke sagt at man ER autoritær, ignorant eller fastgrodd).

    For øvrig virker det ikke som om det har falt deg inn at muligheten for at sosiale forhold og mangelfulle tiltak fra det offentlige kan ha noe med saken å gjøre, hva gjelder innvandrergrupper og skoleresultater. Visst er høyt frafall og mangelfulle språkferdigheter konsentrert om gitte grupper et stort samfunnsproblem, men så lenge jeg treffer andre- og tredjegenerasjons innvandrere som snakker klokkeklar norsk og glir sømløst inn i storsamfunnet, så motbeviser dette med all mulig tydelighet at det her ikke har en eneste ting med «biologi» å gjøre, da det altså er fullt mulig uten noen form for guddommelig (eller teknologisk) inngripen.

    Til sist må jeg si at jeg er medlem av hvilket som helst parti jeg måtte ønske uavhengig av hva du måtte mene. Det er fremdeles mulig å ha eget initiativ selv innenfor rammene av et parti; du kan til og med påvirke og bidra aktivt! Ta for all del heller ikke en avvisning av dine påstander som et bevis på at «du må ha sagt noe rett», for du kan altså både være brutalt ærlig og fremdeles være helt fullstendig på jordet. Det er mange som «føler sterkt» at de vet at de har rett, men forskning viser at følelser og forstand er på hver sin side av vektskålen; går den ene opp, så går den andre ned (sagt litt forenklet).

    • Må legge til at jeg først nå så/innså at du kritiserer feminisme implisitt (klikket litt sent på youtube-linken, den var for øvrig ikke akkurat hylende morsom, bare nokså barnslig). Kan ikke skjønne at dette skulle være relevant for mitt engasjement mot urettferdighet og er litt gremmet over å ha viet så mye skrivetid på å utdype min uenighet når det egentlig ikke var så farlig å bare overse svaret ditt.

     Bare fordi jeg er nysgjerrig, hvor tar slike videoer deg i virkelighetens verden, egentlig? Altså, latterliggjøring er lov det, i dette tilfellet var det mye mer unødvendig og barnslig enn det faktisk var morsomt, men likevel hva er poenget med å utvise forakt for oss som verdsetter vennlighet? Skal vi skamme oss eller slutte å være som vi er? Hva er greia?

  • Dagens forslag til hva du kan bruke engasjementet til i det korte løp:

   Kontakt lokallaget ditt og ta initiativ til en tydelig demo mot krigen i Syria. Nå. Bruk Steigans seneste artikkel og oppfordring som grunnlag dersom du synes du trenger noen ferdigtygde analyser og argumenter:

   https://steigan.no/2015/08/24/hjelp-syrerne-der-de-er-stopp-krigen/

   Ikke vent på at noen av de tillitsvalgte skal gjøre dette. Uten å kjenne til hvor og hvilket lokallag det er snakk om, er sjansen dessverre stor for at de sover inntil du vekker dem. Da får du også evt. se hva de er laget av, og om dette er den organisasjonen som skal få din tid og energi i fremtiden.

   Dette bør bli en tverrpolitisk aksjon, men det virker naturlig å prøve å mobilisere bl.a. via Rødts nettverk, da dette tross alt er et av de miljøene som burde være ideologisk forpliktet til å bidra. Dersom man finner de rette samlende formuleringene skal man ikke se bort fra at vi kan få med oss folk fra i utgangspunktet motsatt ende av den tradisjonelle politiske aksen også. Til tross for noen massive og egentlig knapt forenelige forskjeller i ideologisk utgangspunkt, og i noen tilfeller rent menneskesyn, er det ingen tvil om at endene i praksis i stor grad møtes i motstanden mot å løse flyktningekatastrofer, nå og i all fremtid, ved å ta i mot riktig mange flyktninger. Skal dette overhodet nevnes, bør det dóg være i «rett» kontekst, altså venstresiden må se sin elskede arbeiderklasses rettigheter og tariffer truet uten at det begynner å stinke brunsvidd av den grunn. Så får ytre høyre slenge seg med i toget dersom de mener å ha felles interesse med kommunistpakket i denne saken.
   Det viktigste og formodentlig potensielt mest samlende er selvfølgelig ren krigsmotstand som sådan, og det å stille våre rikspolitikere til veggs i samlet flokk burde det være mulig å få ganske mange med på, all den tid det finnes mer enn nok misnøye-energi her i landet når bare den rette gnisten tennes.

   Tvi!

   • «Dette bør bli en tverrpolitisk aksjon, men det virker naturlig å prøve å mobilisere bl.a. via Rødts nettverk, da dette tross alt er et av de miljøene som burde være ideologisk forpliktet til å bidra. »

    Også kan politiet godkjenne demonstrasjonen, slik at alle kan føle seg fornøyd med egen insats for de demonstrerende, og for at demokratiet fungerer for de som ikke bryr seg.

    At det sovende folket opplever en demonstrasjon, underbygger således narrativet om at vi er et demokrati. og vil derfor sende flere tilbake i søvn en ingen demonstrasjon.

    Hva som kunne virket, er entwitter/blog/aviskommentar-kampanje om at demonstrasjoner er nytteløst, når massemedia holder trusler mot narrativet om Vesten som de gode, borte fra mediebilde.

    • Min tro på avisartikler og anti-sosiale medier som en effektiv kanal for tydelig ønske om i første omgang å stille en del sentrale norske aktører til ansvar for sine uautoriserte handlinger er som alltid stadig svinnende. Skal se den er søkk vekk en dag.
     Du har noen poeng, men jeg holder fremdeles en knapp på personlig oppmøte, også når det gjelder å få et minimum av interesse fra pressen. Tror faktisk det blir vanskeligere å få folk samlet under en felles paraply og ut og gå i regnet, enn å få det på prent – evt. i ruta dersom vi får rullet en snøballtil Oslo. Stemplet som raringer blir vi kanskje alltids, men åt lags åt alle, osv.
     Aksjonen må selvfølgelig også inkludere en del korrespondanse, åpne brev i riksmedier, bruk av de forannevnte sosiale nettverk etc.
     Risikoen for null effekt utover ytterligere søvnlulling og legitimering av offisielle myter om vårt system tror jeg jeg er villig til å ta. Det får tross alt ikke blitt stort verre uansett.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.