Tysk kapital soper til seg gresk arvesølv i historisk brannsalg

7

Den avtalen som lederne av eurosonen tvang Hellas til å godta, og som statsminister Alexis Tsipras til slutt underskrev på, forutsetter blant annet et storstilt brannsalg av det greske arvesøvet. Salget er nå i gang, og så langt er det tysk kapital som har sopt til seg godbitene. Arkitekten bak avtalen var da også Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, og antakelig sender tyske investorer ham noen varme tanker.

Det er The Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF) som skal stå for salget av Hellas, bit for bit. Fondet har opprettet en database som viser hva som er lagt ut for salg. Frankfurt-selskapet Fraport har allerede sikret seg 14 regionale flyplasser, og det vil si kontrollen over passasjertrafikken til lukrative ferieøyer i Egeerhavet. Det gjelder blant annet Mykonos, Santorini, Rhodos og Korfu. Selskapet får retten til å drive disse flyplassene i 40 år. greekindependentnews mener at bare dette salget innebærer et tap for den greske staten på 15 milliarder euro.

12 havner skal selges. Det meldea at Aserbajdsjan skal kjøpe 65% av det greske gassdistribusjonsselskapet. Alle jernbane- og busselskaper skal selges. Databasen til HRADF viser at en mengde greske eiendomsperler er lagt ut for salg. Det samme gjelder vannforsyninga til Athen og det greske strømforsyningsselskapet.

Til salgs er også 30% av Athens internasjonale flyplass, motorveien mellom Nord-Hellas og Tyrkia, 80% av det greske postselskapet og deler av telekomselskapet OTE, som allerede er eid 40% av tyske Telekom. Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Sabine Leidig fra det tyske partiet Die Linke kaller denne privatiseringa for en «plyndring i lyntempo».

Det omfattende salget av det greske arvesølvet understreker at Hellas ikke lenger er noe sjølstendig land. Den greske regjeringa er ikke den virkelige regjeringa i landet. Selv rollen som bostyre som skal forvalte konkursboet er lagt til de internasjonale institusjonene. Som jeg har skrevet tidligere: Hellas er redusert til tysk koloni.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. I Kroatia er rubbel og bit av strandsona og øyriket utenfor privatisert, dette som var en allmenning før kommunismens fall. Nå skjer det samme i Hellas.

  Tenk at Europa nå plyndrer Hellas, vår sivilisasjons vugge. Tankene går til korsfarerne som i sin tid plyndret Konstantinopel, de som skulle vært byens beskyttere angrep og plyndret den istedenfor, fristelsen ble for stor.

  Byen kom seg aldri igjen etter dette plyndrertoktet, og ble derfor et lett bytte for de tyrkiske steppekrigerne fra øst.

  I dag går plyndrerne i dress istedenfor i rustning, men utfallet er det samme.

  • Jeg tror ikke det finnes étt eneste eksempel i verdenshistorien på at det har lyktes et samfunn å finne måter å skattlegge de aller største og rikeste på som faktisk virker. Man skulle nesten tro de laget reglene selv og fant på etter hvert.

   • Så er da forøvrig også partiet Høires mest beåndede og selvironiske øyeblikk følgende interne vits: «Svaret er skattelette. Hva var spørsmålet?»

 2. Og dette godtar tsipras. Kan han ha jobbet for EU og tysklands elite hele tiden? Hva var det egentlig som skjedde etter valget i sommer?

 3. sånn er det når man soper til seg og lever over evne! Noe Hellas har gjort i flere år! Nå kommer regninga. De har sløst bort felles verdier og tappet landet slik at barnebarna blir uten mange goder, alle er prisgitt EU’s bevilgninger og forhåpentligvis fortsatte eksistens!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.