Hvor lenge vil Schengen-avtalen overleve?

0

Schengen-avtalen er en avtale som har som formål å erstatte grensekontrollene mellom landene i traktaten med eksterne grensekontroller. 26 land er i dag medlemmer av Schengen, deriblant Norge.

Men nå brytes Schengen-avtalen over en lav sko i Europa. EU-landa klarer ikke, eller vil ikke, etterleve avtalen. Grensekontrollene er på vei tilbake. I Tyskland vil CDU, partiet til Angela Merkel i Sachsen, gjeninnføre grensesperringer og passkontroll, skriver Der Spiegel. Det samme vil regjeringskollega CSU i Bayern.

Tyskland har allerede satt Schengen-avtalen ut av spill når det gjelder migranter fra det tidligere Jugoslavia.

Allerede i 2014 tok Frankrikes tidligere president, Nicolas Sarkozy, til orde for å avvikle Schengenog erstatte den med en helt annen avtale.

Når franske grensevakter stopper migranter som kommer via Italia ved grenseovergangen i Ventimiglia, er det naturligvis et soleklart brudd på Schengen-avtalen. Dette har ført til skarpe motsetninger mellom Frankrike og Italia. Italias Matteo Renzi mener at Frankrike og François Hollande på denne måten «har suspendert Schengen».

Renzi har truet med å gi alle migrantene midlertidige Schengen-pass, dersom ikke de andre EU-landa hjelper Italia med å takle flyktningestrømmen. Dette er en form for krisemaksimering som eventuelt vil få de andre landa til å ta mottiltak, som vil undergrave Schengen.

Ungarn har suspendert Dublin-avtalen og de facto også Schengen, og bygger et 175 km langt gjerde for å holde migranter ute.

I praksis ser det ut til at Schengen-avtalen er i ferd med å bli a dead man walking. Spørsmålet er hvor lang tid det vil gå før avtalen blir erklært død. De fleste ser ut til å ønske det, men ingen ønsker å sitte med svarteper.

EUs migrasjonspolitikk bryter sammen mens vi ser på, og det er ikke noe vakkert syn.

Nå er det ganske opplagt at Schengen-avtalen var et typisk uttrykk for EU-hybris, en avtale med massevis av vakre intensjoner, men med svært liten forankring i virkeligheten. Den skulle aldri ha vært inngått, men måten den brytes opp på er lite flatterende, for å si det forsiktig.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.