Hellas: Alternative valutaer opplever en boom

0

Siden finanskrisa har det vokst fram en serie alternative valutaer i Hellas, melder Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN). Hele 80 slike alternative betalingssystemer finnes per i dag, og flere kommer stadig til. Grekerne forsøker etter beste evne å holde handelen i gang på tross av mangel på euro.

Christos Papaioannou, som hører til det alternativet byttenettverket TEM, sier til Wall Street Journal at siden det mangler penger, må man finne andre muligheter for å overleve. TEM ble grunnlagt i havnebyen Volos i 2010 og har i dag et nettverk av registrerte brukere som handler i TEM-valuta. Det gjelder både kunder og bedrifter. Folk betaler frisøren, legen og husleia i TEM og bedrifter handler seg i mellom.

TEM er bygd på åpen kildekode og handles digitalt over nettet. TEK er satt lik 1 euro, og brukerne kan ikke overskride sin konto med mer enn 300 TEM. I en studie for Unterguggerberger Institut ble det registrert 44 slike alternative byttenettverk i Hellas i mai 2013. Det finnes langt flere i 2015.
En av de populære alternativvalutaene heter ovolos. Den har navn etter de første greske myntene man kjenner. Dette nettverket ble grunnlagt i Patras allerede i 2009. Den brukes ikke minst i havnebyen Chania, der lokalvaluta blant annet brukes på søndagsmarkedet. Les: Hva er ovolos?

De fleste alternativvalutaene er knyttet til euro på en eller annen måte. Et system som ikke er det, er Atens tidsbank, der folk bytter arbeidstid, og på den måten kan betale for tjenesteyting som fysioterapi eller språkkurs.

På denne måten bruker grekerne sin kreativitet for å fylle de hullene som den økonomiske krisa har skapt. Livet må gå videre og folk må handle med hverandre. Når de ikke har euro, har de altså funnet andre alternativer. (Her finnes en oversikt over de ulike lokale betalingsnettverkene i Hellas.)

Det er kjent at Yanis Varoufakis i sin tid som finansminister arbeidet med en «Plan B» som skulle omfatte en landsomfattende alternativvaluta. Den i Norge som har ivret mest for slike alternative valutaer er Trond Andresen ved NTNU i Trondheim.

 

Forrige artikkel– Digital overvåking i dag verre enn Orwell
Neste artikkelGeorge Carlin on Soft Language
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).