Hellas: Alternative valutaer opplever en boom

0

Siden finanskrisa har det vokst fram en serie alternative valutaer i Hellas, melder Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN). Hele 80 slike alternative betalingssystemer finnes per i dag, og flere kommer stadig til. Grekerne forsøker etter beste evne å holde handelen i gang på tross av mangel på euro.

Christos Papaioannou, som hører til det alternativet byttenettverket TEM, sier til Wall Street Journal at siden det mangler penger, må man finne andre muligheter for å overleve. TEM ble grunnlagt i havnebyen Volos i 2010 og har i dag et nettverk av registrerte brukere som handler i TEM-valuta. Det gjelder både kunder og bedrifter. Folk betaler frisøren, legen og husleia i TEM og bedrifter handler seg i mellom.

TEM er bygd på åpen kildekode og handles digitalt over nettet. TEK er satt lik 1 euro, og brukerne kan ikke overskride sin konto med mer enn 300 TEM. I en studie for Unterguggerberger Institut ble det registrert 44 slike alternative byttenettverk i Hellas i mai 2013. Det finnes langt flere i 2015.
En av de populære alternativvalutaene heter ovolos. Den har navn etter de første greske myntene man kjenner. Dette nettverket ble grunnlagt i Patras allerede i 2009. Den brukes ikke minst i havnebyen Chania, der lokalvaluta blant annet brukes på søndagsmarkedet. Les: Hva er ovolos?

De fleste alternativvalutaene er knyttet til euro på en eller annen måte. Et system som ikke er det, er Atens tidsbank, der folk bytter arbeidstid, og på den måten kan betale for tjenesteyting som fysioterapi eller språkkurs.

På denne måten bruker grekerne sin kreativitet for å fylle de hullene som den økonomiske krisa har skapt. Livet må gå videre og folk må handle med hverandre. Når de ikke har euro, har de altså funnet andre alternativer. (Her finnes en oversikt over de ulike lokale betalingsnettverkene i Hellas.)

Det er kjent at Yanis Varoufakis i sin tid som finansminister arbeidet med en «Plan B» som skulle omfatte en landsomfattende alternativvaluta. Den i Norge som har ivret mest for slike alternative valutaer er Trond Andresen ved NTNU i Trondheim.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.