– Digital overvåking i dag verre enn Orwell

0

FNs sjef for personvern, Joseph Cannataci, sier at dagens overvåking i Storbritannia er verre enn noe George Orwell kunne ha drømt om:

Cannataci says we are dealing with a world even worse that anything Orwell could have foreseen. “It’s worse,” he said. “Because if you look at CCTV alone, at least Winston [Winston Smith in Orwell’s novel 1984] was able to go out in the countryside and go under a tree and expect there wouldn’t be any screen, as it was called. Whereas today there are many parts of the English countryside where there are more cameras than George Orwell could ever have imagined. So the situation in some cases is far worse already.

Cannataci er nyutnevnt i stillingen, og han tar til orde for et internasjonalt regelverk for personvern på nivå med en Geneve-konvensjon. I intervjuet med The Guardian kaller han kontrollen med overvåkinga i Storbritannia for «en vits».

Orwell foresaw a technology that was controlling. In our case we are looking at a technology that is ever-developing, and ever-developing possibly more sinister capabilities.” Because of this, the Snowden revelations were very important, he said.

Det var i siste liten at FN skaffet seg en sjef i kampen for personvernet, for våre herskere har allerede bestemt seg for at personvernet skal opphøre. På Bilderberg-gruppas konferanse i 2014 var et av hovedtemaene Does Privacy Exist? Deltakerne på møtet var topper i finans, politikk og næringsliv som ikke akkurat er kjent for sitt prinsippfaste vern om den personlige friheten. Og de sluttet seg sannsynligvis til Mark Zuckerbergs tese om at «personvern er ikke lenger en sosial norm».

Gjennom Big Data og husholdningsapparater og alle mulige andre installasjoner som er knyttet til internett, vil overvåkerne samle inn og analysere data om alle våre bevegelser. Og Edward Snowden har vist at NSA langt på vei har feid til side enhver respekt for personvern og privatliv.

Gjennom ham vet vi også at Facebook, Twitter, Google, Microsoft osv samarbeider med NSA om å samle inn data om oss, og at den nye Windows 10 registrerer alle tastetrykk og alle datafiler, og til og med kan la tredjepart bruke kameraet og mikrofonen på datamaskinen din uten at du vet om det. (EU-kommisjonen: Forlat Facebook hvis du ikke vil bli spionert på.)

Det drives nå en kampanje mot kontanter der vi alle skal lokkes, presses eller tvinges til å betale for alt digitalt, slik at hver eneste transaksjon vi foretar oss kan registreres, analyseres og brukes.

Så den godeste Cannataci har litt av en jobb foran seg. Det må være lov å ønske ham lyke til (sjøl om det sikkert blir registrert et eller annet sted).

Forrige artikkelHvorfor vil de ikke snakke om årsakene til masseflukten?
Neste artikkelHellas: Alternative valutaer opplever en boom
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).