– Enorm privat vekst, uten debatt

8

Den private sjukehussektoren i Norge er inne i en voldsom vekst, og det samme er de private inntektene av sjukehusdrift. Og det skjer uten noen som helst form for offentlig debatt. Dette skriver Thomas Laudal i en kronikk i Aftenbladet. Han er førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger. Laudal skriver videre:

De siste 14 årene har det har vært en eksplosiv vekst i omsetningen til de ti største private sykehusene, dvs. Aleris, Teres, Volvat, Curato, Medi 3, Memira, Kolibri, Oslofjord, PSH og Ringvoll: Fra en samlet inntekt på 176 millioner kroner i 2000 har de nå vokst seg mer enn 13 ganger så store, med en samlet inntekt på 2,4 milliarder kroner i 2013. Og veksten i 2014 ser ut til å bli minst like stor som foregående år.

Det største private sykehuset i Norge, Aleris, er i ferd med å kjøpe opp den nest største aktøren, Teres. Til sammen blir dette et helsekonsern med nærmere tusen ansatte og en omsetning på over én milliard kroner. Aleris er en del av et internasjonalt helsekonsern med 9000 medarbeidere fordelt på ca. 350 virksomheter i Skandinavia.

inntekter private sjukehus

Av disse private sjukehuskjedene var det bare Volvat og Ringvoll som eksisterte før 2005. Alle de andre ble etablert under den «rødgrønne» regjeringa. Det virkelig store gjennombruddet for privat pleie og omsorg i Norge kom gjennom barnehageforliket i 2002.

11. juni 2002 inngikk Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti en avtale om finansiering og styring av barnehagesektoren (barnehageavtalen). Regjeringen (Bondevik II) ble bedt om å komme tilbake med forslag til hvordan avtalen kunne gjennomføres.

SV regner barnehageforliket som sin største politiske seier, og under den «rødgrønne» regjeringa skjedde det ganske visst en voldsom vekst i antall barnehager. Men de som virkelig hadde grunn til å feire dette som en stor seier var de private omsorgsprofittørene. Linn Herning skriver:

Innen barnehagesektoren har de kommersielle eierne hatt en privat profittfest siden Barnehageavtalen i 2002 som skulle sikre full barnehagedekning. Gjennom oppkjøp og bygging av nye barnehager er det nå fire, store kommersielle barnehagekjeder i Norge – hver med over en milliard i årlig omsetning.

De siste fem årene av det rød-grønne styret hadde sju kommersielle aktører i barnevernet en fortjeneste på 550 millioner kroner. Det er Aftenposten som slår fast dette, og avisa skriver:

Barnevern er blitt Big business. … Alt fra fond i London til den styrtrike Wallenberg-familien i Sverige har skjønt at det er penger å tjene på norsk barnevern. Store utenlandske konsern har de siste årene inntatt Norge.

Aldri har privatisering av offentlig omsorg gått så fort og blitt så stort som under de rød-grønne.

Gigantene innen barnehagedrift har også gått inn i andre deler av helse- og omsorgssektoren, og foruten barnevern og eldreomsorg gjelder det altså i høyeste grad sjukehusdrift. Aleris, som er stort innen barnevern er også den største private sjukehuskjeden. Aleris eies av Investor AB, som er familien Wallenbergs investeringsselskap. Som Laudal skriver, er nå også Investor i ferd med å kjøpe den neststørste aktøren, Teres, gjennom Aleris. Dermed blir Wallenberg den dominerende private aktøren innen private sjukehus i Norge.

Norlandia Care Group har ca 5500 ansatte i konsernet som består av tre forretningsområder: barnehager, pasienthotell og sykehjem. Selskapet slo seg opp i Tromsø, ble finansiert opp av FSN Capital fra skatteparadiset Jersey, og eies nå av den svenske AdolfsenGroup, som har en omsetning på 2,5 milliarder.

Ingen debatt – økte klasseforskjeller

På tross av at norsk omsorgssektor er i ferd med å skifte karakter gjennom en raskt voksende og aggressiv privat sektor, kontrollert av store, tildels utenlandske konserner, så foregår det, som Laudal skriver, ingen offentlig debatt om dette.

Antall individuelt forsikrede for medisinsk behandling ved private helseinstitusjoner økte fra 23.000 til 36.000 fra 2011 til 2014, opp med 56,5 prosent. Antallet med kollektive avtaler økte fra 210.000 til 400.000 i samme treårsperiode, opp 90,5 prosent.

Sjukehuskjedene har medlemskapsordninger, og prioriterer sine egne medlemmer framfor folk som måtte være henvist til dem fra det offentlige. De rike kjedene er også i stand til å kjøpe opp leger og andre spesialister slik at de kan konkurrere ut det offentlige helsevesenet.

Dette har allerede økt klasseforskjellene i Norge mellom dem som kan kjøpe seg private helsetjenester og de som ikke har råd til dette. Hele den gamle offentlige omsorgsmodellen står for fall, og dette skjer uten at det er tema i den offentlige debatten. Det kommer naturligvis av at hele det norske Kartellpartiet har fingeravtrykkene sine på denne prosessen, så de ser seg ikke tjent med noen debatt.

 

——————

 

Hvis du liker denne bloggen og ønsker å hjelpe til med å spre den til flere, så går det an å gi en stor eller liten gave via PayPal.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. «Det kommer naturligvis av at hele det norske Kartellpartiet har fingeravtrykkene sine på denne prosessen, så de ser seg ikke tjent med noen debatt.»

  Jeg forstår jeg ikke hvorfor du bedriver partipolitikk, hvis målet ditt er gode helsetjenester for alle. Det er ikke til å slippe unna at dere progressive bærer skyld også.

  Som en hvit mann som aldri har hatt kontakt med helsesystemet, fikk jeg erfare å havne bakerst i køa på alt, da det er under min verdighet å skrike og sutre som en unge for hvorfor jeg var så syk at det offentlige skulle prioritere meg. Da er det greiere å suge på labben og betale hva det koster.

  Når arbeidsgiver må betale de 10 første dagene ved sykemelding, og venstreside har vært mest opptatt av at innvandrere og andre ikke-arbeidende skal havne først i helsekøa, er det ikke rart at arbeidsgivere og ansatte blir enige om privat helseforsikring.

  Til og med Norges egne soldater som er ute og dør for landet, klarer ikke likhetshelsevesenet prioritere over en innvandrer, slik at forsvaret kjøper helseforsikring av Volvat.

  Det holder ikke å skylde på senstrumskartellet når det har blitt slik. Skal det offentlige helsevesent overleve, må de prioritere de som er i jobb, der de bor, med en gang, slik at samfunnskaka blir størst mulig. Først når de som skjeldent har kontakt med sykehus eller hjelpeordninger har fått sitt, bør man gå løs på de tunge brukerne.

  Slik det er nå, så har de som aldri er syke, eller aldri har mottatt trygd eller offentlig hjelp, et enormt handicap, da de ikke har verken kunnskapen om papirmølla, eller papirene byråkratene behøver for å hjelpe deg. Hvis venstresiden vil bli partiet for trygdede og innvandrere er dette greit, men at jobbende nordmenn da flykter fra fellesskapsløsninger, burde ikke sjokkere noen.

 2. Jeg kan dele en god del av de erfaringene du her har fra helseuvesenet. Og Teres er ikkeno bedre enn den offentlige stykkprismølla.

  • «Jeg kan dele en god del av de erfaringene du her har fra helseuvesenet.»

   Har du en ressurssterk familie med deg på sykehus, og er medgjørlig på alle måter, men krever god behandling tilbake, får du god behandling i Norge.

   Hva som irriterer meg blå, er at de som er umedgjørlige på alle mulige måter, som blir prioritert før de som bare lydig venter på tur. Når bestemoren til en kamerat av meg i Oslo ikke kunne bo hjemme mer, måtte de forklares at de aldri måtte svare ja på om hun klarte seg, da DE var årsaken til at hun klarte seg – før de fikk hjelp.

   Det er ille at man må lære hvordan byråkratiet virker, og at ikke byråkratiet er tilpasset de som helst ikke vil være til bry, men slik er det nå blitt når byråkrater står for likheten, gjennom rasjonering av offentlige goder.

   «Og Teres er ikkeno bedre enn den offentlige stykkprismølla.»

   Muligens ikke, men er det noe enkelt som kan rettes rask, er det viktigste at det rettes rask og at man blir frisk.

   Som arbeidsgiver hadde jeg eksempelvis betalt for fjerning av all tannstein hos en tannpleier nå, uten å bry meg mye om kvaliteten, da det er den billigste tingen man kan gjøre for å få ned sykefraværet over tid. For hundrelapper i året, forhindrer det nye hull og arbeidsfravær fra tannpine, men ennå viktigere er all annet småfravær svekkelsen i helsetilstanden alle småbetennelsene nær hjerte, lunger og hjerne fører til.

   For de som sliter med ising i tennene, kan det kanskje være snakk om en uke innspart i året i snitt, så det er virkelig lønnsomt. For tannlegene og legemiddelfirmaene er det ikke lønnsomt, da de lever av å rette opp feilene tannsten fører til.

   At sosialistene har holdt kjeft om helsegevinsten med å få tatt bort tannstein, er vel at tannpine og dårlige tenner, er en ting som gjør at folk stemmer sosialistisk, da det føles veldig urettferdig at man er for fattig til å få fikset tennene.

   I steden får vi tullet om spesialtannkrem mot ising i tennene, at vi får hull i tennene av å ikke bruke tanntråd eller pusse tenner, at sukker er farlig for tennene osv, når sannheten er spesialtannkrem bare kan lindre betennelesene, og at manglende renhold og sukker fører til tannstein, som igjen fører til hull.

   Dårlig tannhelse setter virkelig ned livskvaliteten til mange av venstresidens velgere, mens den gjennomsnittlige levealder i følge min tannlege, faller 10 år med dårlige tenner. Når tannpleiere er billige saker, så er egentlig forræderiet fra venstresiden størst, da man liksom forventer seg at kapitalister holder tilbake informasjon, fordi de tjener på det, men ikke at du påfører dine velgere sykdom, for at de skal fortsette å stemme på deg.

 3. «Norges egne soldater som er ute og dør for landet».
  – Siden 2004 er kun 10 stk. (4 av samme veibombe, 2010) frivillig utenlands tjenestegjørende soldater (Afghanistan) som får over kr. 100.000,- i kontantbonus årlig når de returnerer, ved siden av skattefri lønn, drept. Norske soldater har drept utallige og utelte mengder afghanere som – i motsetning til nordmennene – kjempet for å leve uten utenlandske okkupasjonsstyrker i eget land. At «Norges … soldater … dør for landet» må du dra lenger ut på «landet» med. De dør for US-NATO okkupasjon og pengene.
  Jf. https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_norsk_milit%C3%A6rpersonell_drept_i_tjeneste_i_etterkrigstiden

  «det viktigste [bør] være at de som betaler for systemet, føler at de får noe igjen av systemet».
  «man [må] være nærmest hjerneskadet hvis man som arbeidende hvit mann skal støtte et system, som prioriterer de mest ressurskrevende».
  «dere anti-hvite».

  Dette høres ut til å komme fra en klassisk rasistisk reaksjonær.

  Kanskje du har havnet på feil blogg, «tungnem».

 4. Flott at det blir flere aktører i den private helsesektoren. Det offentlige helsetilbudet er elendig her til lands.

  • Det er ikke sånn det fungerer. Vi hadd 400 apoteker. Så skulle det bli mangfold og konkurranse. Nå har vi 3-4 apotekkjeder, alle eid av utenlandske selskaper. Det som skjer på helsesektoren ellers er at vi får et klassedelt helsevesen. Et velutstyrt privat helsevesen for de rike og for øvre middelklasse og et dårlig utstyrt helsevesen for fattigfolk. De private selskapene vil bli færre og vil bli eid av store internasjonale aktører som Wallenberg og Adolfson-brødrene.

   • Jeg må innrømmet at jeg er forbannet over at du aldri svarer når hykleriet ditt påpekes. Før jeg kom hit, og fikk oppleve hvordan du ikke kritiserer til venstre, trodde jeg at du hadde forstått at «ingen kritikk mot venstre» var årsaken til at kapitalistene hadde vunnet, da det gjorde at kapitalistene bare kunne finansiere venstreaktivister til å argumentere med at betalerne av systemet måtte prioriteres sist, slik at vi ikke fikk et A og B lag i det offentlige systemet.

    Genialt, Steigan, da det gjorde at vi fikk et privat A lag og et offentlig B lag.

    Det eneste jeg nå respekterer deg for, er at du ikke sletter kritikk, da jeg ikke kan respektere sosialister som ikke er opptatt av at fellesskapstanken skal være noe fremtidige generasjoner ser på som bra.

    Motpydelig er det, når du liksom skal være småfolkets beskytter, men bare jobber for politikk som gjør småfolkenes kår verre. Hvorfor skal de over 40% menn, som aldri får barn, men må betale skatt for de seriemonogame, stemme sosialistisk?

    I Sverige er det asylbarn som mishandles så syke at de blir sengeliggende, fordi DINE allierte som du aldri kritiserer, heller vil bruke disse barna til å skrive lidelseshistorier for å påvirke opinionen, om umenneskelige svenske asylregler, som sender familier hjem, selv om barna blir så dårlige over angsten å måtte reise hjem, at de blir helt apatiske og må sondemates.

    I RESTEN AV VERDEN finnes ikke denne helt unike sykdommen, da barn og foreldre skilles når barn blir apatiske, hvorpå barna friskner til.

    Mulig at det hele begynte med at de progressive trodde at barna ble syke av bekymring over å måtte reise hjem, men nå har det gått over 10 år, hvor Sverige fremdeles er det eneste landet hvor denne sykdommen finnes.

    Jeg har bevisst trukket frem de apatiske barna i Sverige, da det er det mest uforsvarelige tingen dine svenske venner på venstresiden har gjort i Skandinavia i moderne tid.

    Det er derfor ingen mulighet, for at jeg vil slutte å minne deg på det kontinuerlige sviket mot disse forsvarsløse sigøynerbarna, du og dine venner begår, når dere later som apatiske asylbarn ikke finnes.

    Og før du bare ignorerer asylbarna, som alle andre på den gode siden, så vit at jeg nevner dem for deg, så er det fordi ditt rykte ikke tåler at du nok en gang, støtter de totalitære i kamp mot de svake, fordi resultat skal bli godt.

    Husk også at venstresiden i Norge ikke har noe med de apatiske asylbarna å gjøre, og at apatiske barn i Norge blir friske når de skilles fra foreldrene, slik at det står dem fritt å si at årsaken til at du ikke brydde deg, var at du er rasist, og barna sigøynere.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.