Saudi Arabias krig har drept 2800 i Jemen – ingen bryr seg

0
Område i Sana'a etter bombinga. Saudi-Arabia ødelegger verdensarven.

Saudi Arabia fører en folkerettsstridig krig mot Jemen. Det har jeg pekt på her, her og her.

Men Saudi Arabia er vår allierte og har støtte fra USA, Israel, PLO, EU osv., så det er ingen som bryr seg. I begynnelsen av juni 2015 meldte Verdens helseorganisasjon om 2584 drepte og 11.065 sårede.

Nyere tall fra BBC tyder på at tallet på drepte har passert 2800. Menneskerettsorganisasjoner melder om at Saudi Arabia bruker klasevåpen fra USA mot sivile i Jemen. (Norge tok initiativet til forbud mot slike våpen, hva sier utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg?)

Saudi Arabia bomber også verdensarven i Jemens hovedstad Sana’a, og opptrer dermed på samme måte som sine ideologiske tvillingbrødre i Den islamske staten. Allierte med Saudi Arabia er også al-Qaida på den arabiske halvøya. Men hvor er protestene fra det som til vanlig pynter seg med den svært pretensiøse tittelen Det internasjonale samfunnet?

BBC melder at sjukehusene i Jemen er ute av stand til å takle situasjonen fordi de mangler medisiner og utstyr. Normalt dagligliv har stoppet opp fordi det mangler elektrisitet og vann. Saudi Arabias blokkade har drevet prisene opp med 400%.

FN sier at 80% av de 21 millionene innbyggere i Jemen har behov for akutt humanitær hjelp. Landet står på randen av en sultkatastrofe.

Men knapt noen ser ut til å bry seg.

 

PS: Folketallet i Jemen er i 2014 anslått til 26 mill. (CIA World Factbook).

Forrige artikkelFull splittelse i EU
Neste artikkelMona Sahlin och Hanna Gadban om muslimskt kvinnoförtryck i Husby
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).