Nytt skritt vekk fra dollar: Russland vil utstede yuan-obligasjoner

2

Den russiske visefinansministeren, Sergeij Stortsjak, har erklært at hans departement gjennomfører en grundig studie av hva som trengs for at Russland skal kunne utstede statsobligasjoner i kinesiske yuan. Dette er siste nytt i den langsiktige strategien til Russland og Kina som går ut på de-amerikanisering og de-dollarisering av verdensøkonomien.

Den russiske sentralbanken har i dag 60% av sine valutareserver i dollar. Den nest største valutaen for russerne er euro. Men Kina arbeider seg systematisk framover og som verdens største handelsnasjon ønsker de at yuan skal bli en av de ledende reservevalutaene. Dette vil få store geopolitiske følger. Det at dollaren har vært den ledende reservevalutaen har tillatt USA å ha budsjettunderskudd hele tida siden 1971. Verden har vært nødt til å kjøpe amerikanske statsobligasjoner og har dermed bidratt til å opprettholde USAs hegemoni. Dette er en situasjon Kina og Russland vil ha slutt på, jo før jo heller.

Moscow Times melder at russiske banker og storkonserner nå også vender seg bort fra dollar og over til kinesiske yuan:

Two state energy companies, gas producer Gazprom and its oil arm Gazprom Neft, said they would use more Chinese currency in trade, while Russia’s largest bank, Sberbank, has also promoted the use of the yuan.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Interessant emne og prognose. Er Hellaskrisen så betydningsfull for finansverden, eller er lånene mye större enn vi vet om. Etter hva jeg leser må lånegiverene skrive av mye av sine krav om ikke gjelden skal öke. Politikk er det muliges kunst, men det er begrenset hvor mye lånegjelden kan öke uten at man mister troen på verdiene av lånene. Jeg synes det hele ligner på et pyramidespill.

  2. Har Hellas så stor gjeld at nye bevilgninger aldri når Hellas, men blir automatisk overfört til tyske banker for å betale renter på gamle lån ? Når all offentlig virksomhet som tjener penger skal selges, da går virksomhetens inntekter ut av landet. Og det var sannsynligvis planen. Derfor blir det interessant å se hva som hender om ikke Hellas får avskrevet noen av sine lån.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.