Nytt skritt vekk fra dollar: Russland vil utstede yuan-obligasjoner

0

Den russiske visefinansministeren, Sergeij Stortsjak, har erklært at hans departement gjennomfører en grundig studie av hva som trengs for at Russland skal kunne utstede statsobligasjoner i kinesiske yuan. Dette er siste nytt i den langsiktige strategien til Russland og Kina som går ut på de-amerikanisering og de-dollarisering av verdensøkonomien.

Den russiske sentralbanken har i dag 60% av sine valutareserver i dollar. Den nest største valutaen for russerne er euro. Men Kina arbeider seg systematisk framover og som verdens største handelsnasjon ønsker de at yuan skal bli en av de ledende reservevalutaene. Dette vil få store geopolitiske følger. Det at dollaren har vært den ledende reservevalutaen har tillatt USA å ha budsjettunderskudd hele tida siden 1971. Verden har vært nødt til å kjøpe amerikanske statsobligasjoner og har dermed bidratt til å opprettholde USAs hegemoni. Dette er en situasjon Kina og Russland vil ha slutt på, jo før jo heller.

Moscow Times melder at russiske banker og storkonserner nå også vender seg bort fra dollar og over til kinesiske yuan:

Two state energy companies, gas producer Gazprom and its oil arm Gazprom Neft, said they would use more Chinese currency in trade, while Russia’s largest bank, Sberbank, has also promoted the use of the yuan.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA nervøs: – Hellaskrise kan utløse globalt krakk
Neste artikkelKriger kostet verden 14.300 milliarder dollar i 2014
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).