Kriger kostet verden 14.300 milliarder dollar i 2014

0

Kostnadene med krig og voldelige konflikter nådde i 2014 et rekordnivå på 14.300 milliarder dollar. Dette tilsvarer den samlede verdien av økonomien til Brasil, Canada, Frankrike, Tyskland, Spania og Storbritannia.

Det er det Australia-baserte Institute for Economics and Peace (IEP) som skriver dette i sin nyeste rapport: 2015 Global Peace Index Report. Rapporten kan lastes ned her (pdf).

Since 2008, the total economic impact on global GDP has increased by 15.3 per cent, from US$12.4 trillion to US$14.3 trillion. Large increases in costs are due to the increases in deaths from internal conflict, increases for IDP and refugee support, and GDP losses from conflict, with the latter accounting for 38 per cent of the increase since 2008. The major expenditure categories are military spending at 43 per cent, homicide and violent crime at 27 per cent and internal security officers,
including police, at 18 per cent.

Kostnadene til å hjelpe flyktninger har økt med 267 % siden 2008 til 128 milliarder dollar. Summen av flyktninger og internt fordrevne er nå i følge UNHCR 50 millioner mennesker, det største antallet siden annen verdenskrig. En tredel av dem som ble interne flyktninger i 2014 var i Irak og Syria.

Krigen mot Libya som Norge og den rødgrønne regjeringa gikk i spissen for har kostet landet store tap av menneskeliv og verdier som tilsvarer 20% av landets BNP. Minst 400.000 mennesker ble flyktninger som følge av krigen og landet har sunket ned i et kaos av vold og konflikter.

Krigene i Irak og Syria er til sjuende og sist USAs kriger for å bevare sitt verdensherredømme. De veldige økonomiske kostnadene kommer i tillegg til de enorme menneskelige lidelsene og tapene som ikke kan måles i penger.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.