«En folkefiende», ikke «Et dukkehjem»

0

Pål Steigans sjølbiografi er uten tvil det nærmeste vi noen gang vil komme førstehåndskilde til det aller innerste i ml-bevegelsen. Tron Øgrim rakk jo å skrive en del (!), men rakk dessverre aldri å levere et arbeid av denne typen, og jeg har ikke særlig tro på at noen av de andre i «diamantgjengen» – Finn Sjue, Sigurd Allern, Sverre Knutsen og Kjell «Billy» Skjervø – kommer til å foreta et lignende dypdykk i egen historie.

Det er redaktør i Puls, Arild Rønsen, som skriver dette i en bokanmeldelse på sin egen blogg arildronsen.no.

Rønsen fortsetter:

Diamanten var for øvrig ikke så kompakt som vi tidvis kunne få inntrykk av, hvilket Steigan klargjør ved å navngi mange andre som var «innom». Jeg nevner dette, for å illustrere at dette virker som en svært åpenhjertig fortelling; Steigan legger ikke noe imellom i personkarakteristikkene. Dette forhindrer ikke at de andre helt sikkert ville hatt andre historier, andre varianter, å berette. For er det én sak som er sikker, så er det at denne bevegelsen var prega av hemmelighetskremmeri.

Noe skyldtes en helt berettiga frykt for overvåking, jmfr. Lundkommisjonen. Men mye lå også i den helt ekstreme praktiseringa av demokratisk sentralisme.

Røsnsen, som har en fast spalte i Klassekampen er kjent for å slå til høyre og venstre akkurat som det passer ham, uten å ta særlig mye taktiske hensyn. Så jeg må faktisk tro at han mener det når han skriver:

«En folkefiende» kan også leses som en rein ungdoms/generasjonsfortelling. Og det skal han ha, Pål Steigan – han skriver drivende godt.

 

Forrige artikkelABC Nyheter: Kon­gres­sen stopper støtte til Azov-batal­jo­nen i Ukraina
Neste artikkelRedaktørsmuler fra maktens bord
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).