640 milliarder dollar forsvunnet på obligasjonsmarkedet siden april

0

Uroen på det internasjonale obligasjonsmarkedet er nå svært stor, melder nettavisa Format. De har blant annet snakket med verdens største kapitalforvalter, det amerikanske BlackRock (der oljefondet er en av de aller største eierne). Og Scott Thiel, som er stedfortredende investeringssjef i BlackRock sier at det er tapt enorme summer på obligasjonsmarkedet siden april. På under to måneder har 640 milliarder dollar (to tredels oljefond) forsvunnet i løse lufta.

I følge ham er bevegelsene på obligasjonsmarkedet nå så store at det er vanskelig å finne historiske paralleller, slik at kapitalforvalterne nå dumper alle sine gamle analysemodeller. (Min merknad: det er litt uklart hva de setter i steden, om det går i kaffegrut eller ønskekvist.) Det tyske obligasjonsmarkedet er så ustabilt (volatilt), sier han, at det er helt uberegnelig.

Det internasjonale obligasjonsmarkedet er nå på 100.000 milliarder dollar, eller 40% mer enn verdens samlede BNP, for å bruke den målestokken. I Global Broad Market Index til Bank of America Merrill Lynch er obligasjonsvolumet økt fra 26.000 milliarder rett før finanskrisa i 2007 til 41.000 milliarder i dag, altså en gjeldsøkning på 58%.

Ved Allianz Global Investors i Paris stiller man seg spørsmålet om verden står foran «en absolutt kollaps på obligasjonsmarkedet».

Det kan være lurt å lese hva de rikeste av de rike skriver for sine egne og ikke bare det propagandistene deres i mediene skriver. Der er det som kjent oppgang og blå himmel forut.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEn tredel av verdens grunnvannsbassenger er i fare
Neste artikkelUSA nervøs: – Hellaskrise kan utløse globalt krakk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).