Tyrkias etterretning hjalp til med våpentransport til jihadister i Syria

5
Tyrkisk lastebil med våpen og utstyr beregnet for Den islamske staten ble stoppet i en kontroll

Ifølge vitneavhør av offiserer i tyrkisk rett har landets etterretningstjeneste deltatt aktivt i transporten av våpen til jihadistene i Syria. Det er Reuters som skriver dette.

Vitnemålene undergraver Tyrkias offisielle dementier og bekrefter at landet har bidratt til å styrke framveksten av Den islamske staten og deres sjølerklærte kalifat i Syria og Irak. Reuters har sett utskrifter av vitneavhørene som beskriver hvordan våpen, våpendeler og ammunisjon er blitt lastet på lastebiler og kjørt over grensa til Syria for å bli levert til jihadistene.

En av lastebilsjåførene, Murat Kislakci, sa at han hadde lastet våpen fra et utenlandsk fly på Ankara flyplass 19. januar, og at han hadde tatt imot liknende sendinger tidligere.

Det amerikanske nettstedet Center for Security Policy bekrefter dette og viser til den tyrkiske aktoren Ali Doğan som i retten har sagt at den tyrkiske etterretningstjenesten MIT har sendt mer enn 2000 lastebillass med våpen og utstyr over grensa fra Tyrkia til Den islamske staten i Syria.

Den tyrkiske nettavisa Today’s Zaman refererer til Aziz Takç fra den tyrkiske påtalemyndigheten som også har lagt fram vitneutsagn om lastebiler «breddfulle av våpen» som er blitt sendt til jihadistene. Denne hemmelige våpentransporten ble godkjent av daværende forsvarsminister Ahmet Davutoğlu i 2014.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. Al-monitor skrev allerede 24. januar 2014 om tyrkiske lastebiler fra den tyrkiske etteretningstjenesten (MIT) som transporterte våpen til opprørere i Syria.

    Hvorfor vestlige medier er å sene med å formidle dette, kan man spørre seg om?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.