Fargerevolusjon i Makedonia? It’s the gas, stupid!

0

Som jeg meldte tidligere har det vært væpnede kamper i det nordlige Makedonia der paramilitære grupper fra Kosovo har vært i kamp med makedonsk politi. Flere internasjonale kommentatorer mener nå at det amerikanske utenriksdepartementet arbeider for en «fargerevolusjon» i Makedonia. Paul Craig Roberts skriver i en kommentar som er publisert på Sveriges ledende politiske blogg jinge.se:

När ryska gasledningen South Stream stoppades av EU/USA styrdes den snabbt om till Turkiet. Så nu gäller det att blockera dess vidare sträckning norrut till Europa, detta i första han i tilltänkta transitlandet Makedonien. USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland – känd från Maidan-torget i Kiev – jobbar nu övertid med att ”destabilisera” och störta den valda regeringen i denna lilla fredliga stat.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver om det samme:

Makedonia utvikler seg tydeligvis som en ny arena for energikrigen mellom USA og Russland. For Russland er det klart at USA er i ferd med å prøve å få til et regimeskifte mot den nåværende regjeringa, for å sette inn en pro-vestlig regjering, slik Bloomberg melder.

USA vil blokkere Russland fra det europeiske gassmarkedet. Det er en av de grunnleggende årsakene til kuppet i Ukraina 22. februar 2014. Det er grunnen til at USA har tvunget EU til å si nei til South Stream-prosjektet. Og det er altså grunnen til at USA ønsker å sette inn ei provestlig regjering i Makedonia for å blokkere den alternative transportruta sørfra.

Akkurat som USAs ambassadør i Ukraina Geoffrey R. Pyatt deltok aktivt i forberedelsene til kuppet der, har USAs ambassadør i Makedonia, Jess L. Baily, tatt stilling for opposisjonen der. Og – surprise, surprise – hvem er ellers aktiv i kulissene om ikke den kjente fargerevolusjonsmaker og spekulant George Soros?

Eller som det heter på hjemmesidene til Soros’ stiftelse Open Society Foundations:

We work to foster a society that is tolerant, democratic, integrated with Europe, and composed of informed and educated citizens.

Mange er av den oppfatning at det er innbyggerne i et land som er suverene til å forme samfunnet slik de vil ha det. Men Soros vet tydeligvis bedre. Og han velger dem han oppfatter som informerte og utdannede.

Men til sjuende og sist handler det om energi, i dette tilfellet naturgass. It’s the gas, stupid!

Forrige artikkelTyrkias etterretning hjalp til med våpentransport til jihadister i Syria
Neste artikkel«Bankdödare» og grasrotaktivist Ada Colau blir Barcelonas borgermester
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).