Skammens hjemmesittere

8
Den Røde Armé erobrer Berlin

Norges plass står tom når slutten på andre verdenskrig markeres i Moskva denne uka. En dårligere valgt anledning til å demonstrere avstand til Putin kan knapt tenkes.

Dette skriver Erik Sagflaat  i et leserinnlegg i Dagsavisen. Han skriver videre:

Vestlige lederes fravær er ment som en nesestyver til president Vladimir Putin. I realiteten blir det et slag i ansiktet på det folk som ofret langt mer enn noen andre i kampen mot nazismen og Hitlers drøm om verdensherredømme. Da hjelper det ikke å hevde at det slett ikke er slik ment. Fordi det er slik det uunngåelig vil bli oppfattet av dagens russere. Selvfølgelig må det protesteres mot Putins framferd i Ukraina. Men det er også nødvendig å velge tid og sted. Markeringen av 70-årsjubileet for slutten på «Den store fedrelandskrigen» handler ikke om Putin. Det handler om takknemlighet overfor de mange millioner russere som ofret livet i kampen mot nazistisk tysk verdensdominans.

Norge har en særlig grunn til takknemlighet for den sovjetiske krigsinnsatsen. Det var sovjetiske soldater som frigjorde Øst-Finnmark høsten 1944. 2172 sovjetiske soldater ofret livet for å drive tilbake de tyske okkupantene i Norge. Da krigen var over, trakk sovjeterne seg ut igjen. Desto mer skammelig er det at verken statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende vil reise til Moskva for å hedre den sovjetiske krigsinnsatsen. Den ble avgjørende for at også Norge igjen ble fritt.

Les resten av innlegget her.

Nei, norske og andre vestlige politikere vil ikke hedre dem som frigjorde oss fra nazismen, men de har ingenting imot å sende våpen og hundrevis av millioner kroner til et regime som er infisert av nazisme.

Bra, Sagflaat, Skammens hjemmesittere er et svært treffende begrep.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Må være desillusjonerende for krigsveteranene; det ufattelige offeret de tok på seg blir nå trampet betraktelig ned i søla, hånet og misbrukt for samtidige geo-politiske sirkuskunster. De burde som motsvar boikotte den nasjonale, offisielle 8 mai.

 2. Takknemmelighet ovenfor Sovjet som hadde en ikke angrepsavtale med Tyskland og som avtalte å dele store deler av Europa mellom seg? Sovjets pakt med Tyskland gjorde at krigen faktisk varte så lenge som den gjorde. Først da Sovjet ble angrepet av Tyskland endret Stalin sin kurs. Noe å feire? Nei takk.

  • Her tror jeg du tar grundig feil. Det er sikkert mye å kritisere ved Sovjets politikk på den tida, men ikke-angrepspakten med Tyskland står ikke på den lista. Den gav Sovjet et pusterom til å ruste opp og forberede seg på det angrepet de visste ville komme. Vestmaktene håpa at Tyskland skulle vende seg østover og knuse kommunismen for dem. Det var kommunismen de frykta, ikke Nazi-Tyskland. Så ikke-angrepspakten var et slag i ansiktet på Vestmaktene. Det er vel heller slik at om Tyskland hadde gått til angrep på Sovjet tidligere, kunne utfallet av krigen blitt et helt annet. Det er ikke sikkert det hadde lyktes å stanse dem i Stalingrad.

   Mye mer kan sies om dette. Kanskje noen med bedre historiekunnskaper kan bidra.

   • «In Our Time: The Chamberlain-Hitler Collusion»
    http://www.amazon.com/In-Our-Time-Chamberlain-Hitler-Collusion/dp/0853459991

    «The authors have delved deeply into original sources, including Cabinet meeting minutes, diaries, letters and Foreign Office correspondence to thoroughly support their premise, simply put «that Chamberlain made what he considered to be a formal deal with Hitler in September 1938». He was convinced that «Hitler’s expansionism would inevitably produce a military clash with Stalin that might result in dismemberment of the Soviet Union». It would be difficult to dispute their conclusions. (…)»

 3. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/russland/erna-ypper-til-strid-og-motiverer-russerne-til-aa-ta-norge/a/23445648/

  Fra Utenriksdepartementet svarer statssekretær Bård Glad Pedersen (H) at kongen, statsministeren og utenriksministeren var blant dem som i Kirkenes i oktober fikk gitt uttrykk for Norges takknemlighet overfor Russland.

  – Markeringen som planlegges i Moskva er en annen type. Ifølge russiske myndigheter vil markeringen i Moskva bli den største militærparaden på svært lang tid. Blant annet vil en flyavdeling med betegnelsen «Krims vinger» ha oppvisning og det er sannsynlig at tropper som har deltatt i anneksjonen av Krim vil delta. Det er ikke uproblematisk for Norges øverste politiske ledelse å stå på tribunen i Moskva, og hilse soldater som har vært med på å annektere Krim og å gjennomføre ulovlige væpnede aksjoner i Øst-Ukraina – side om side med russiske politikere og generaler som har fattet beslutningene om disse ulovlighetene. Derfor har statsminister Solberg avslått å delta, sier Pedersen.

  Statssekretæren viser til at de andre nordiske landene sammen med en rekke andre land har kommet til samme konklusjon.

  – Dette er ingen «demonstrasjonspolitikk» eller boikott. Dette er heller ikke et uttrykk for mangel på respekt for de enorme ofre folkene i Sovjetunionen ga for seieren over nazismen. Men det er et klart signal om at det ikke er aktuelt for en norsk statsminister å være med på å hylle den krigsmakten som har skapt ny krig i Europa 70 år etter at vi sa «aldri mer krig», sier Pedersen.

  • «Det er ikke uproblematisk for Norges øverste politiske ledelse å stå på tribunen i Moskva, og hilse soldater som har vært med på å annektere Krim og å gjennomføre ulovlige væpnede aksjoner i Øst-Ukraina – side om side med russiske politikere og generaler som har fattet beslutningene om disse ulovlighetene..»

   Derimot er det helt uproblematisk å krype opp i fanget på amerikanske politikere som har angrepet Afhanistan og Irak, finansierer IS, driver droneangrep i flere land som aldri har trua USA, utstyrer Saudi-Arabia med våpen de bruker i Jemen, holder sin hånd over Israels folkerettstridige okkupasjon i Palestina, driver statsautorisert tortur, holder fanger innesperra under umenneskelige forhold i årevis uten lov og dom i Guantanamo, osv osv. Noe så hyklersk!

 4. Kan ikke Steigan lenke til neonaziarrangementet i St. Petersburg tidligere i år. Og i samme slengen – hvorfor svermer all verdens nynazister og ultranasjonalister, bla. annet fr Gyllent Daggry (Hellas), Pari Le Pen og selveste presidenten i Ungarn til Putins gemakker? Men, dette passerer neppe Steigans utøvelse av ytringsretten!

  • Jo, jeg kunne tenke meg å skrive om dette. Det er interessant. Men det er en vesentlig forskjell. I Ukraina sitter nazistene i regjering, de har stor makt i politiet og nestkommanderende i forsvarsledelsen. Og de får lassevis med penger og annen støtte fra Norge. De er altså både farligere, og de angår oss i Norge mer direkte. Etter bruddet mellom far og datter Le Pen er det opplagt at FN prøver å bli et mer vanlig nasjonalistisk høyreparti, slik at det er urimelig å sammenlikne dem med Gyllent Daggry. Russland samarbeider med dem som vil samarbeide med Russland. I Europa er det til en viss grad nasjonalistene på høyre fløy, og unntaksvis med venstre fløy, slik som SYRIZA i Hellas. I Hellas handler det ikke om høyre eller venstre, men om et snarlig sammenbrudd og om Europas flanke i sørøst. De høyreekstreme i Russland mener at Putin er for svak og for bleik, og Putin kan risikere provokasjoner fra den kanten. Men de har ikke fått styre hans Ukraina-politikk, i motsetning til den rollen fascistene i Ukraina har fått spille i USAs Ukraina-politikk.
   Vi får se, kanskje får jeg tid til å skrive om dette også.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.