Saudi Arabia bruker klasebomber fra USA i Jemen

0
Klasebombe av den typen Saudi Arabia bruker i Jemen

Human Rights Watch, som ikke er kjent for å være spesielt kritiske til USA (deres hovedsponsor er George Soros), rapporterer 3. mai 2015 at Saudi Arabia bruker klasevåpen fra USA i Jemen.

Credible evidence indicates that the Saudi-led coalition used banned cluster munitions supplied by the United States in airstrikes against Houthi forces in Yemen, Human Rights Watch said today. Cluster munitions pose long-term dangers to civilians and are prohibited by a 2008 treaty adopted by 116 countries, though not Saudi Arabia, Yemen, or the United States.

Photographs, video, and other evidence have emerged since mid-April 2015 indicating that cluster munitions have been used during recent weeks in coalition airstrikes in Yemen’s northern Saada governorate, the traditional Houthi stronghold bordering Saudi Arabia. Human Rights Watch has established through analysis of satellite imagery that the weapons appeared to land on a cultivated plateau, within 600 meters of several dozen buildings in four to six village clusters.

“Saudi-led cluster munition airstrikes have been hitting areas near villages, putting local people in danger,” said Steve Goose, arms director at Human Rights Watch. “These weapons should never be used under any circumstances. Saudi Arabia and other coalition members – and the supplier, the US – are flouting the global standard that rejects cluster munitions because of their long-term threat to civilians.”

Klasevåpen er forbudt etter den internasjonale Klaseammunisjonskonvensjonen, som Norge spilte en ledende rolle i å forhandle fram. Det skal bli spennende (vel ikke spennende) å se om Norge protesterer på Saudi Arabias bruk av klasevåpen.

HRW har skrevet brev til Barack Obama og bedt ham om å hindre at USAs klasevåpen blir sendt til USA. (Man bør ikke holde pusten mens man venter på at fredsprisvinneren vurderer dette forslaget.)

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.