Saudi Arabia bruker klasebomber fra USA i Jemen

0
Klasebombe av den typen Saudi Arabia bruker i Jemen

Human Rights Watch, som ikke er kjent for å være spesielt kritiske til USA (deres hovedsponsor er George Soros), rapporterer 3. mai 2015 at Saudi Arabia bruker klasevåpen fra USA i Jemen.

Credible evidence indicates that the Saudi-led coalition used banned cluster munitions supplied by the United States in airstrikes against Houthi forces in Yemen, Human Rights Watch said today. Cluster munitions pose long-term dangers to civilians and are prohibited by a 2008 treaty adopted by 116 countries, though not Saudi Arabia, Yemen, or the United States.

Photographs, video, and other evidence have emerged since mid-April 2015 indicating that cluster munitions have been used during recent weeks in coalition airstrikes in Yemen’s northern Saada governorate, the traditional Houthi stronghold bordering Saudi Arabia. Human Rights Watch has established through analysis of satellite imagery that the weapons appeared to land on a cultivated plateau, within 600 meters of several dozen buildings in four to six village clusters.

“Saudi-led cluster munition airstrikes have been hitting areas near villages, putting local people in danger,” said Steve Goose, arms director at Human Rights Watch. “These weapons should never be used under any circumstances. Saudi Arabia and other coalition members – and the supplier, the US – are flouting the global standard that rejects cluster munitions because of their long-term threat to civilians.”

Klasevåpen er forbudt etter den internasjonale Klaseammunisjonskonvensjonen, som Norge spilte en ledende rolle i å forhandle fram. Det skal bli spennende (vel ikke spennende) å se om Norge protesterer på Saudi Arabias bruk av klasevåpen.

HRW har skrevet brev til Barack Obama og bedt ham om å hindre at USAs klasevåpen blir sendt til USA. (Man bør ikke holde pusten mens man venter på at fredsprisvinneren vurderer dette forslaget.)

 

Forrige artikkelAsbjørn Sunde og Osvaldgruppa
Neste artikkelUSA væpner al-Qaida i Syria – de kan komme til å vinne
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).