Asbjørn Sunde og Osvaldgruppa

0

osvaldgruppa

Fra NRK skole:

Osvaldgruppen var en sabotasjeorganisasjon som sto for de fleste sabotasjeaksjonene mot tyskerne i Norge under den andre verdenskrig. Til tross for dette fikk medlemmene lite heder og ære etter at krigen var slutt. Asbjørn Sunde, Osvaldgruppens leder, var aktiv kommunist, og i 1954 ble han dømt til åtte års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen.

Her får du historien om Osvaldgruppens krigsinnsats og hva som skjedde med Asbjørn Sunde etter krigen. Medlemmer av gruppen ble overvåket under den kalde krigen, og forteller om hvordan de opplevde dette.

Klippet ligger her.

 

Forrige artikkelHva mener Erna Solberg om konservatives krigshissing?
Neste artikkelSaudi Arabia bruker klasebomber fra USA i Jemen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).