NBC: – Pakistanerne visste hvor bin Laden var, sier USA-kilder

0

Etter at Seymour Hersh publiserte sin artikkel om Drapet på Osama bin Laden i London Review of Books har det vært hektisk i mange redaksjoner. NBC skriver nå at pakistanske myndigheter visste hvor bin Laden oppholdt seg og fortalte CIA om det året før aksjonen som drepte ham.

Two intelligence sources tell NBC News that the year before the U.S. raid that killed Osama bin Laden, a «walk in» asset from Pakistani intelligence told the CIA where the most wanted man in the world was hiding – and these two sources plus a third say that the Pakistani government knew where bin Laden was hiding all along.

The U.S. government has always characterized the heroic raid by Seal Team Six that killed bin Laden as a unilateral U.S. operation, and has maintained that the CIA found him by tracking couriers to his walled complex in Abbottabad, Pakistan.

NBC skriver at de lenge har vært på sporet av disse opplysningene via sine egne kilder, men at det var artikkelen til Hersh som satte dette på dagsordenen. Pentagon har benektet alt Hersh skriver. NBC sier at de ikke nødvendigvis vil avskrive hele USAs narrativ, men at når det gjelder pakistanske myndigheters og CIAs forkunnskap om hvor bin Laden oppholdt seg, så er de ikke i tvil:

The NBC News sources who confirm that a Pakistani intelligence official became a «walk in» asset include the special operations officer and a CIA officer who had served in Pakistan. These two sources and a third source, a very senior former U.S. intelligence official, also say that elements of the ISI were aware of bin Laden’s presence in Abbottabad. The former official was emphatic about the ISI’s awareness, saying twice, «They knew.»

Eller som det het i TV-serien Yes Minister: First rule in politics: never believe anything until it’s officially denied. 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.