Møtet mellom Kerry og Putin i Sochi

0
Møtet mellom Kerry, Putin og Lavrov i Sochi

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry har møtt Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov og president Vladimir Putin i den russiske byen Sochi. Møtet kom ganske overraskende etter den isfronten som har senket seg mellom USA og Russland i det siste. Kerrys uttalelser etter møtet undergraver en god del av den propagandaen USA-vennlige medier har drevet.

Møtet mellom Kerry, Putin og Lavrov i Sochi
Møtet mellom Kerry, Putin og Lavrov i Sochi

Støtte til Minsk-avtalen

USA bidro ikke til å få våpenhvilen på plass i Minsk. Det var et initiativ fra Angela Merkel, François Hollande og Vladimir Putin. Amerikanske toppolitikere forsøkte å latterliggjøre hele initiativet, og Det hvite hus har hittil ikke gitt noen klar støtte til avtalen. Men i følge det amerikanske utenriksdepartementets referat fra pressekonferansen i Sochi ga Kerry en klar støtte til Minsk 2:

I must say we found a fair amount of agreement even as Sergey has accurately disclosed that we continue to disagree on certain components of the walkup to it or certain facts, but we are both in significant agreement on the most important issue of all, which is it will be resolved by the full implementation of Minsk, and we both – all of us and other friends and allies – have responsibilities to undertake in order to effect that implementation. If and when Minsk is fully implemented, it is clear the U.S. and EU sanctions can begin to be rolled back.

Dette sier han altså etter at Kiev-juntaen har tatt en erklært motstander av Minsk-avtalen som høyreekstremisten Dmitro Jarosj inn i generalstaben. Legg merke til at Kerry sier at dersom Minsk blir fullt implementert, så kan Vesten trappe ned sanksjonene, og i Minsk-avtalen står det ingenting om Krim. Om kampene ved Donetsk flyplass sa Kerry:

And we believe that this fighting, the fighting that is taking place as a result of this – on any side, whoever has instigated it – that it has gone on for too long.

Dette kom umiddelbart etter at Petro Porosjenko hadde lovt å gjenerobre nettopp flyplassen i Donetsk. Kerrys uttalelse kan derfor bare oppfattes som en advarsel til Kiev. Dette er noe helt nytt.

Undergravde hele «Putin–Hitler» propagandaen

John Kerrys forgjenger, den ikke helt ukjente presidentkandidaten Hillary Clinton, har som kjent sammenliknet Putin med Hitler. Og alle de veldresserte apene i main stream media har gjentatt denne vulgærpropagandaen i det uendelige. De burde ta seg tid til å lese uttalelsene fra Kerry i Sochi. Det går fram av innholdet, og ikke minst tonen i det han sier, at Kerry ikke tror at han har møtt «Hitler». Han har møtt en statsmann som han er uenig med, men som han også omtaler i rosende ordelag og som han sier at han vil samarbeide med på en rekke felter.

I’m grateful to President Putin for the significant amount of time that he made available to this discussion, for his directness, and for his very detailed explanations of Russia’s position with respect to some of these challenges, and of the ways that he believed that we have an ability to be able to work constructively together in order to resolve these problems.

Undergravde boikotten av Seiersdagen i Moskva

Som kjent valgte USA å boikotte feiringa av seieren over nazismen 9. mai i Moskva. Og følgelig gjorde alle vestlige ledere det samme, veldresserte som de er. Boikotten var skammelig, fordi den også var en krenkelse av det russiske folket, som sammen med det kinesiske, ofret flere menneskeliv enn noen andre nasjoner for å knuse nazismen/fascismen.

Men i Sochi stilte Kerry opp og la ned krans på minnesmerket over de falne i Sochi:

As all of you know, we have just in the last days celebrated the 70th anniversary of VE Day, the day that the United States, Russia, and our allies defeated the scourge of Nazism. And earlier today, I had the privilege of attending, with the mayor of Sochi and with Foreign Minister Lavrov, the war memorial here in Sochi where more than 4,000 of the millions of courageous then-Soviets who died in World War II are buried.

Denne uttalelsen gjør hele boikotten av Seiersdagen enda mer absurd. Akkurat som Vladimir Putin stilte opp ved minnehøytideligheten for D-dagen i Normandie, kunne vestlige ledere ha stilt opp i Moskva, ikke minst når Kerry altså kunne gjøre det bare få dager etterpå i Sochi.

Varsler samarbeid med Putin

Kerry understreket ønsket om å samarbeide med Putin om en rekke internasjonale problemer. Han nevnte forhandlingene om atomprogrammet til Iran,der han sa:

The United States and Russia remain closely aligned in this effort, as do the rest of our P5+1 allies and friends, EU partners.

Han nevnte også behovet for å samarbeide med Russland når det gjelder Den islamske staten, Syria, Jemen og Libya.

Noe liknende har ikke vært sagt fra ledende amerikansk hold siden høsten 2013, da det var et kort øyeblikk av tøvær etter at initiativene fra nettopp Lavrov og Putin hadde avverget et amerikansk angrep på Syria, som hadde vært bare dager unna.

Hvordan skal dette tolkes?

Etter mer enn ett år med stadig mer aggressiv krigsretorikk fra USA mot Russland, etter måneder med stadig flere militærøvelser mot Russland og etter to svært krigerske vedtak fra den amerikanske kongressen, kommer både møtet og uttalelsene i Sochi som en stor overraskelse. Hvordan skal de tolkes?

Nå sier politikere ofte én ting og mener det motsatte, og det kan naturligvis også gjelde her. Men etter at dommedagsklokka er stilt fram til tre minutter på tolv, må det være lov å tolke møtet positivt. Det demper aggresjonen og det etablerer en kanal mellom stormaktene som er helt nødvendig for eventuelt å unngå krig.

Jeg har tidligere pekt på at det er splittelser i den amerikanske eliten om krigshysteriet. Det er en markant forskjell mellom det som kan kalles «krigspartiet» og det som kan kalles «realistene». De siste har kritisert de første for ikke å ta hensyn til at Russland som stormakt har sine egeninteresser å ta vare på, som USA ikke kan se bort fra. Mens de første har ført an i en stadig mer høyrøstet og krigersk opptrapping mot Russland. President Barack Obama har ikke gjort det klart hvilken «leir» han hører til, men han har ennå ikke signert kongressens to krigerske vedtak som lov. Victoria Nuland og de andre neocons i Kerrys eget State Department har vært anførere for «krigspartiet». Men i følge rapportene var hun nå med i Kerrys følge og måtte høre sjefen sin slå an helt andre toner.

Hvis man vil, kan man lese dette som president Obamas forsøk på å gjenvinne kontrollen over sin egen utenrikspolitikk. Sochi var neppe noe gjennombrudd, og det er mye som kan ødelegge det forsiktige tøværet derfra, slik som for eksempel nye, store kamphandlinger i Øst-Ukraina. Inntil videre nøyer jeg meg med å slå fast at alt som kan bidra til å avverge en storkrig er av det gode.

Forrige artikkelDårlig år for palestinske barn
Neste artikkelMerkels farlige spill
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).