Merkels farlige spill

0
Fotomontasje av den tyske innenriksministeren i Bild Zeitung

Angela Merkal har valgt seg to farlige allierte i sin argumentasjon i forbindelse med spionskandalen: de hemmelige tjenestene og USAs regjering. Hun håper tydeligvis på at saka vil fordampe gjennom sommeren og være glemt til høsten. Men denne gangen kan det gå galt, for stadig større del av det tyske publikummet mener at Merkels avhengighet av USA og de hemmelige tjenestene ligger på grensa for hva som er akseptabelt.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Wikileaks har avslørt hvordan forbundskanslerens kontor har presset Deutsche Telekom til å bidra til USAs spionasje i Europa:

Julian Assange, WikiLeaks publisher, said: «In this important Bundestag inquiry, the German and international public is the injured party. The purpose of this inquiry, properly stated, is to discover who is responsible for the injury of a great many people’s rights and how these violations were committed. As the injured party, the public has a right to understand this inquiry’s work. It is only through effective public oversight that this inquiry’s stated objectives of transparency and justice will be met.«

En av de største skandalene i denne undersøkelsen er at Bundesnachrichtendienst (BND) ble pålagt av amerikanerne å spionere på tusenvis av europeiske mål, inkludert medlemmer av den franske regjeringa og på europeisk industri. Dette stiller spørsmål ved Tysklands ledende rolle i EU.

Tysk presse har beskyldt innenriksminister Thomas de Maiziere for å lyve for den tyske offentligheten (Bild Zeitung framstilte ham med lang Pinocchio-nese), og Merkel framstår som en person som må spørre USA om lov før hun foretar seg noe.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMøtet mellom Kerry og Putin i Sochi
Neste artikkelEU og NATO planlegger militæroffensiv i Libya
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).