USAs elite vet det allerede

8
Onkel Sam truer dragen med sanksjoner og dragen takker aller vennligst for advarselen og sier: "Bare et kjapt spørsmål: Har du husket svømmeutstyret?

Våre norske medier vil nok ikke skjønne det på lang tid. Og det tar nok også en god stund før internasjonale main stream media innrømmer det. Men eliten i USA har allerede skjønt det: USAs tid som dominerende makt i verden synger på siste verset.

dragen og onkel sam

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver:

I den amerikanske eliten virker det som om en erkjennelse er i ferd med å melde seg: USAs tidligere finansminister Lawrence Summers er den første høytstående politikeren og finansmannen som sier det i klare ord: Det amerikanske overherredømmet i verden er slutt. Bakgrunnen er USAs mislykte forsøk på å hindre sine allierte i å slutte seg til den Kina-ledede asiatiske utviklingabanken AIIB.

Jeg skrev om dette i artikkelen Pinlig strategisk nederlag.

USA hadde advart sine allierte mot å delta i Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), som Kina har tatt initiativet til. Først deserterte Storbritannia, noe som må ha vært en kjempeskuffelse for Washington, med det «spesielle forholdet» de to landa har. Og så fulgte Frankrike, Italia og Tyskland britene. Australia vaklet en stund og så ut til å gi etter for USAs press. Men så deserterte også Tony Abbott og valgte AIIB.

Per 12. april 2015 er 60 land enten tatt inn som medlemsland i AIIB eller står som søkere. Disse landa representerer ikke bare over 60% av menneskeheten, men også langt over 50% av verdensøkonomien.

Lawrence Summers skriver:

This past month may be remembered as the moment the United States lost its role as the underwriter of the global economic system. True, there have been any number of periods of frustration for the US before, and times when American behaviour was hardly multilateralist, such as the 1971 Nixon shock, ending the convertibility of the dollar into gold. But I can think of no event since Bretton Woods comparable to the combination of China’s effort to establish a major new institution and the failure of the US to persuade dozens of its traditional allies, starting with Britain, to stay out of it.

This failure of strategy and tactics was a long time coming, and it should lead to a comprehensive review of the US approach to global economics. With China’s economic size rivalling America’s and emerging markets accounting for at least half of world output, the global economic architecture needs substantial adjustment. Political pressures from all sides in the US have rendered it increasingly dysfunctional.

Det er opplagt at tidligere finansminister Summers ikke er den eneste i USAs elite som skjønner dette. Man kan si hva man vil om amerikanske finansfolk, men de kan lese tall. I 2014 gikk Kina forbi USA i amlet BNP regnet etter kjøpekraftparitet (hva man får for pengene). Samme år etablerte Kina flere internasjonale institusjoner som er klare til å erstatte det USA-dominerte systemet som ble etablert i Bretton Woods i 1944. Summers skriver bare det som har vært åpenbart for enhver orientert observatør ganske lenge. Kina tar over.

12. november 2014 skrev jeg:

For første gang er tre kinesiske selskaper på de tre første plassene på Forbes liste over verdens 2000 største selskaper. Kina er nå verdens største handelsnasjon og skal investere mer enn et amerikansk BNP i Det nye silkeveibeltet. De vestlige sanksjonene mot Russland gjør også at de strategiske avtalene mellom disse viktige statene skyter fart for alvor. Det er offisielt: Kina er på vei til å ta over.

Tidligere utenriksminister Madeleine Albright har også sett at USA har problemer med å holde på rollen som verdenshersker. Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skriver:

The United State has «screwed up» on its way to deal with the China-proposed Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), former US secretary of state Madeleine Albright said on Tuesday.

Kina har demonstrert at landet er i stand til å opptre som «lender of last resort», altså som de facto verdensbank når USA forsøker å knekke land økonomisk, slik som Russland og Venezuela. Og det betyr at en bærebjelke i USAs verdenshegemoni allerede er knekt.

Mandag 22. desember 2014 gikk Kinas utenriksminister ut og sa at «Hvis Russland ønsker det vil vi stille den nødvendige støtten til rådighet ut fra vår kapasitet.

Kina stilte altså sin enorme økonomiske kapasitet som garanti for Russland. Og dermed hadde spekulantene og USA tapt spillet. Ikke bare i denne runden, men også i tida som kommer.

Problemet er at sjøl om USA taper på nesten alle områder overfor Kina, så er det ett område der USA fortsatt er overlegen, og det er som militærmakt. Med baser i 74 land og avanserte våpen over hele kloden kan USA ennå sette verden i brann i et forsøk på å bevare tapt storhet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Bra innlegg og man blir sint før det er hinsidige konsekvenser. «Våre norske medier vil nok ikke skjønne det på lang tid» de vet tror jeg da og mange andre vet blant annet ulike politiker som og har sagt det lenge men «Kick the Can» er nok den løsning man har valgt i Norge og mange andre land.

  Og den nye verden ser ikke ut og vare en verden med overflod av demokrati forkjemper men det i en ny verden av informasjons- og kommunikasjons-overflod det skall sies. Mengder med muligheter og utfordringer.

  Problemene er mange men her er en av de store endringer som er på vei tror jeg da… Det monetære systemet som bygger på tillit kommer og skiftes ut…

  2015, the BRICS checkmate Western finance?

  «In this financial grand chess game Putin and his Chinese ally have made a masterful move. They have used the manipulations of their American attackers against them by taking full advantage of the over-evaluated dollars and the under-evaluated physical gold. Thus, when they sell energy or manufactured goods, they still accept dollars but they immediately use them to buy physical gold.»

  http://www.sott.net/article/290835-2015-the-BRICS-checkmate-Western-finance

  • Ikke foreløpig så vidt jeg vet. Men Kina planlegger tydeligvis å bruke gullbeholdninga si på en eller annen måte. Det blir spennende å se.

 2. Men, trenger USA Kina? Hva tilfører Kina USA som USA ikke er i stand til å skaffe seg andre steder?
  Nei og nei, de har ingenting USA selv ikke har tilgang til, om enn for en høyere pris (arbeidskraft), men det finnes mange andre land med lave lønninger.

  Snur vi spørsmålet blir det:

  Trenger Kina USA? Hva tilfører USA Kina som Kina ikke er i stand til å produsere selv?

  Ja og ja, uten USA har Kina ingen økonomi, uten USA mister de store deler av sin formue som er investert i Vesten. Før Kina kan stille med en solid reservevaluta som vil bli foretrukket fremfor dollaren, av mange av de landene som har penger å bruke, har de ingenting annet enn luft, noe selv Storeulv fant ut at ikke var nok til å få seg noen skikkelige grisesteiker.

  Brazil
  Russia
  India
  China
  South Afrika

  Om du var Kina, hvem av disse ville du stolt på? Og om du var et av disse landene, ville du stolt på Kina (ikke du, tenk som lederne i disse landene)? De har ingen geografisk eller annen tilhørighet utover det at de misliker USA og Vestens dominans. De ligger alt for langt fra hverandre til at det kan bli snakk om en holdbar allianse.

 3. «Økonomi» av gresk «oiko» betyr «husholdning» akkurat som «familie» er av latin og betyr «husholdning.» Vi må sjeldne på real husholdning og pengehusholdning. Du kan jukse pengehusholdning gjennom å utstede mer penger, men real husholdning kan du ikke jukse med. Du kan hverken utstede mer mat eller mer klær og ved til å holde deg varm med.

  Pengehusholdningen skal speile realhusholdningen, det gjør den ikke, nettopp fordi man jukser med pengehusholdningen. Dette har gitt man har gjennom å jukse pengehusholdning manipulert seg til overføring realgoder fra realøkonomi med overskudd, til realøkonomi i underskudd, østen til USA. Penger er et notarieprodukt og utstedes som gjeld. Jukset i pengeøkonomien man gjorde for å jukse til seg realgoder, har skapt en gjeldstsunami.

  Gjennom «kvantitative lettelser» har man utstedet mer penger / gjeld, pengene har finansbransjen / kapital adelen fått, men den gjeld de utstedere pengene utgjør, ligger på sivilbefolkningen. Slik har man skapt overføring eierskap fra menigmann til finans adelen / kapitalistene. Det er en gigantisk overføring, et røveri i skala som er makroøkonomisk historisk å sammenlikne med Romerrikets implosjon.

  Men all realverdi i form av produksjonsmidler / eiendom, er registrert i, og således eiet av; Federal reserve. Federal reserve systemet derimot, er i ferd med å bli overført til BRICK landenes system. Skjøtet på huset ditt, gjeldsbrevet, er eiet av dette systemet det er registrert i. Det eneste du og jeg eier, er de gjeldsforpliktelser man påla oss da man utstedte penger som satte oss i gjeld, et evig gjeldsslaver i, det er alt vi eier.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.