Storebror tar over Toronto symfoniorkester

0
Anders Romelsjö

En kommentator som brukar tipsa mig har skickat in en liten av artikel av PC Roberts med titeln ”Big Brother Takes Over Toronto Symphony Orchestra” från 7/4. Denne skriver att en ”mycket populär pianist, Valentia Lisita, ströks från programmet för Torontos symfoniorkester i veckan då hon kritiserade den marionettregering som Washington satt upp i Ukraina. Lyssna på hur hon spelar Beethovens månskensserenad. Med tanke på sitt tyranniska beteende är det ett mysterium att västerländska regeringar och institutioner fortsätta och hävda att de representerar ”frihet och demokrati”.

Chefen för Torontos symfoniorkester Jeff Melanson menade att Litisas åsikter som kritiserats av media i Ukraina hade överskuggat hennes tidigare prestationer. Läs själv på @ValLititsa. Hennes åsikter har stöd av många fakta. Lititsa menar att ”Någon i ledningen för orkestern har beslutat att jag inte ska få spela, troligen efter påtryckningar av en aggressiv lobby som påstår sig representera Ukraina.” På Twitter finns många inlägg som stödjer henne.

let valentina play

Facebook skriver hon (här bara ett utdrag):

”Kära fans, kära vänner!
Jag har en bekännelse att göra och jag behöver er hjälp. .
Under det senaste året har jag levt ett dubbelliv. Dels är jag en ”kändis” pianist men dels är jag också en vanlig människa: maka, mor och dotter som ser mitt hemland förödas. Detta är vad har drabbat min vackra Ukraina. Mitt hjärta blödde. Alla såg på TV-skärmar världen över hur Ukrainas folk reser sig mot korrupt styrande, för ett bättre liv. Men den härskande klassen släppte inte taget så lätt och lyckades listigt kanalisera bort ilskan till tänkbara fiender och slå ned på folket. Ett år senare är samma rika människor kvar i makt, misär och fattigdom överallt, dussintals tusentals dödade, över en miljon flyktingar.
Så tog jag till Twitter under ett namn ”NedoUkraïnka” (@ValLitisa)- ett ord som ungefär betyder ”Sub (under)-ukrainska”, ett kritik av Ukrainas premiärminister som kallas rysktalande i södra och östra ukrainare för ”SUBMÄNNISKOR”! Ja, jag skojar inte. I ett officiellt skriftliga dokument. Jag behärskar ukrainska språket perfekt, långt bättre än den så kallade ”presidenten” i Ukraina. Jag tog till Twitter och översatte nyheter från Ukraina och andra håll. Ett exempel: Jag konfronterade den kända franska mode tidningen ”Elle” som publicerade en positiv artikel i ukrainska armén. Efter efterforskning som visade på Twitter kunde jag visa att deras ”cover girl” var öppet nynazistisk, rasistisk och en antisemit som skröt om att mörda civila för att det var kul! Tidningen utfärdade en skriftlig offentlig ursäkt.”

Hon framträdde på Konserthuset i Stockholm februari 2015. SvD skrev 6/4 ”Det är inte helt enkelt att leda det i bevis, men den ukrainsk-amerikanska pianisten Valentina Lisitsa ska vara den klassiska artist som setts flest gånger på Youtube. Istället för att gå via tävlingar tog hon vägen över de sociala medierna när hon skulle göra karriär. Samtidigt är det också där som protester dykt upp mot det som ses som hennes separatistiska hållning när det gäller inbördeskriget i Ukraina. Sådant kan sticka i ögonen men är svårt att uppfatta med öronen.”

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.