Agent Orange, kjemisk krig mot et folk – angivelig for «demokrati»

0
Effektene av USAs kjemiske krigføring

Det er i dag, 30. april 2015, 40 år siden Vietnamkrigens slutt. Jeg møtte den tidligere nestlederen i Unge Høyre, Per Danielsen, i Dagsrevyen for å diskutere Vietnamkrigen. Han presterte i full alvor å hevde at USA kjempet for demokrati i Vietnam, og det etter at NRKs reportasje hadde fortalt at krigen drepte flere millioner vietnamesere. Danielsen var blant dem som gjennom Komiteen for Syd-Øst Asia stor på fortauene og ropte «Bomb Hanoi» mot oss som demonstrerte mot Vietnamkrigen. De fikk det da også som de ønsket da USA i jula 1972 gjennomførte den store bombekampanjen mot Nord-Vietnam. President Richard Nixon ville helst ha brukt atombomben, men Henry Kissinger fikk ham i stedet til å satse på en massiv bombing fra lufta med sikte på å drepe «et par hundretusen». (Så fikk han da også fredsprisen.)

Effektene av USAs kjemiske krigføring
Effektene av USAs kjemiske krigføring

Ved dennee førtiårsmarkeringa er det på sin plass å minne om USAs kjemiske krigføring i Vietnam. Mellom 1961 og 1971 sprøytet amerikanske fly ut 75 millioner liter med plantegift over jungel og jordbruksland i Vietnam, Kambodsja og Laos. Målet var å fjerne løvverket i jungelen og å ødelegge jordbruksavlingene for å ta fra geriljabevegelsen beskyttelse og mat. Faktisk var ødeleggelse av avlinger en viktigere sak for USA enn det å ødelegge jungelen.

Å føre krig mot et folks matforsyning er en opplagt krigsforbrytelse i tillegg til de andre krigsforbrytelsene USA begikk under Vietnamkrigen. Danielsen sa i Dagsrevyen at da han besøkte Vietnam i 1972 var han «fullt klar over» denne bruken av plantegifter.

Mest kjent av disse plantegiftene var Agent Orange, som ble produsert av Monsanto og Dow Chemicals. I følge regjeringa i Vietnam ble 4 millioner mennesker utsatt for den kjemiske krigføringa og av dem fikk 3 millioner helseskader, og svært mange har dødd av skadene. Dette omfatter også barn av dem som ble direkte rammet. Den dag i dag fødes det barn med alvorlige deformasjoner på grunn av de genetiske skadene som giftstoffene har ført til. (Se denne bildereportasjen fra Associated Press, men vær klar over at den inneholder sterke bilder.) Fortsatt er jorda i de verst utsatte områdene så forgiftet av dioxin at det følger næringskjeden fram til dem som spiser landbruksproduktene og fører til nye skader.

Dette ble altså gjennomført i demokratiets navn, og det er fortsatt folk i Norge, og naturligvis i USA, som forvarer dette.

Agent Orange har ført til mange alvorlige tilfeller av misdannelser (Foto: Associated Press)
Agent Orange har ført til mange alvorlige tilfeller av misdannelser (Foto: Associated Press)

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.