Ukraina: stålindustrien i fritt fall

0
Figuren viser fallet i Ukrainas valutareserver og sammenbruddet til den ukrainske hryvniaen

Gjennom korrupsjon, økonomisk vanstyre og krig er Ukraina, som fra naturens side er et av verdens rikeste land når det gjelder råstoffer, konkurs. Stål- og smelteverksindustrien er i fritt fall. Fallet i prisene på verdensmarkedet forsterker dette, men regjringa i Kiev har ikke foretatt seg noe for å motvirke dette. Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som melder dette.

Ukraina har verdens største reserver av jernmalm. Denne finnes for det meste midt i landet og utvinnes i dagbrudd. Steinkullforekomstene finnes i Donbass, som nå er herjet av krig. I donbass finnes også store forekomster av mangan, ca. 25% av verdens forekomster. Det finnes også store forekomster av titan, bauxitt og ikke minst uran. Men det er jernmalmen som er det viktigste for den store ukrainske stålindustrien. Mangan og titan blir brukt i stålindustrien. I 2013 var Ukrainas stålindustri på 10. plass i verden og denne industrien sto for 30% av landets eksport.

Russland var det viktigste markedet for denne industrien og Ukrainas største handelspartner totalt. Foreløpige tall viser at ukrainsk metallindustri har tapt 50% av eksporten sin til Russland i 2014. Eksporten til Russland utgjorde før konflikten 23,8% av Ukrainas eksport, mens USA sto for en markedsandel på 1,4%.

Juntaen i Kiev har valgt krig og ødeleggelse av sine viktigste industriområder og eksportmarkeder framfor utvikling av landets økonomi og handel. Et slikt regime kan bare holdes oppe ved hjelp av mer vold.

 

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.