Tyskland truer Hellas med konkurs

0

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble truer Hellas med konkurs dersom lanet ikke betaler gjelda si til Den europeiske sentralbanken (ESB) og IMF. Finansminister Yanis Varoufakis sier at man gjerne skulle betale, men at man ikke har penger. Han vil derfor forhandle med ESB om en avkorting av gjelda. Det er Deutsche Wirtschaft Nachrichten som melder dette.

Hellas reiser tvil om man kan betale tilbake 6,7 milliarder euro som forfaller til betaling til ESB til sommeren. I et TV-intervju i helga sa Varoufakis at man vil forhandle om dette avdraget. Hvilket mål han hadde for disse forhandlingene lot han stå åpent. «Dersom vi hadde hatt penger, ville vi ha betalt,» sa han. «De vet at vi ikke har det.» Tyske Bundestag ga fredag sin tilslutning til å forlenge avtalen mellom Hellas og eurosonen fram til juni. Grunnlaget for vedtaket var at Hellas forpliktet seg til å innfri alle sine forpliktelser.

Finansminister Wolfgang Schäuble sa til ARD at Varoufakis hadde skrevet under på å innfri alle landets forpliktelser fullstendig og punktlig. «Dersom den første innbetalinga ikke blir innfridd punktlig, så er det et mislighold, og hva som i så fall vil skje med Hellas vil jeg ikke ta ansvaret for.

Dessuten er det snart nye betalingskrav mot Hellas som handler om milliardbeløp i euro. 1,6 milliarder i mars, 0,8 milliarder i april og 7,5 milliarder i juli-august.

I finansverdenen er man fullstendig klar over at EUs redningspakker for det meste ikke har gått til Hellas, men er blitt brukt til å redde bankene. Over 90% er gått til bankene, mens under 10% har endt opp i Hellas. Vi har ikke sett slutten på dette greske dramaet ennå

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEivind Smith refser Stortinget for slapp holdning til Grunnloven
Neste artikkelUkraina: stålindustrien i fritt fall
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).