Frankrike med stramme tiltak mot kontanter

0

Finansdepartementet i Frankrike har bestemt at bruken av kontanter skal reduseres kraftig, melder Le Parisien. 

Som alltid er det kampen mot terrorisme som brukes som argument – i tillegg til kampen mot svarte penger. Cash, kontanter etterlater ingen spor. Det er dette Frankrike vil til livs. Myndighetene ønsker å gjøre flest mulig av innbyggernes økonomiske transaksjoner sporbare og dermed gjenstand for overvåkning.

Det blir forbudt å betale større beløp enn 1000 € kontant. Til nå har det vært tillatt å betale inntil 3000 €. For utlendinger er maksbeløpet for kontanter redusert fra 15.000 € til 10.000. Finansminister Michel Sapin sier at reglene vil tre i kraft 1. september 2015.

Bankene vil bli pålagt å varsle alle større pengeoverføringer, angivelig for å styrke kampen mot hvitvasking av penger. Ethvert innskudd eller uttak av mer enn 10.000 € skal varsles til Tracfin, franske økokrim. Dette skal gjelde fra 1. januar 2016 i følge Sapin.

Det har lenge vært en drøm for den globale eliten å innføre det kontantfrie samfunn, der absolutt enhver transaksjon blir registrert og overvåket. Ford Foundation gikk i 2012 i partnerskap med Better Than Cash Alliance, et initiativ som ble lansert sammen med Bill & Melinda Gates Foundation, Citi, Omidyar Network, USAID, U.N. Capital Development Fund and Visa Inc.

Verdens rikeste mann, Bill Gates, er en av dem som mest aktivt kjemper for det kontantfrie samfunn, og i Afrika eksperimenterer stiftelsen hans sammen med enkelte regjeringer med kontantkort som samtidig er biometriske id-kort. George Orwell kom ikke på den da han skrev 1984.

Fra elitens synspunkt er det også en annen fordel med dette: Hvis du av en eller annen grunn skulle havne på svartelista deres, kan de på et øyeblikk blokkere deg fra alt du måtte ha av penger. I følge World Economic Forum er Sverige verdens fremste kontantfrie samfunn.

 

Forrige artikkelJernbanearbeiderne: Nei til krig mellom NATO og Russland!
Neste artikkelSaudi Arabia til angrep på Jemen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).