Wretched US Journalism on Ukraine

0

Journalisten Robert Parry skriver på Consortiumnews.com at USAs presse har sviktet totalt i forbindelse med konflikten i Ukraina. I stedet for å gi en noenlunde balansert dekning av de ulike sidene i konflikten har mediene latt seg redusere til propagandamaskiner for US State Department. Hadde Parry kjent til situasjonen i Norge, hadde han tatt med seg norske medier i samme slengen.

The U.S. news media has failed the American people often in recent years by not challenging U.S. government falsehoods, as with Iraq’s WMD. But the most dangerous violation of journalistic principles has occurred in the Ukraine crisis, which has the potential of a nuclear war.

A basic rule of journalism is that there are almost always two sides to a story and that journalists should try to reflect that reality, a principle that is especially important when lives are at stake amid war fevers. Yet, American journalism has failed miserably in this regard during the Ukraine crisis.

With very few exceptions, the mainstream U.S. media has simply regurgitated the propaganda from the U.S. State Department and other entities favoring western Ukrainians. There has been little effort to view the worsening crisis through the eyes of ethnic Russian Ukrainians living in the east or the Russians witnessing a political and humanitarian crisis on their border.

Frankly, I cannot recall any previous situation in which the U.S. media has been more biased – across the board – than on Ukraine. Not even the “group think” around Iraq’s non-existent WMDs was as single-minded as this, with the U.S. media perspective on Ukraine almost always from the point of view of the western Ukrainians who led the overthrow of elected President Viktor Yanukovych, whose political base was in the east.

Les resten av artikkelen her.

Det spiller også en rolle at mediene i dag er kontrollert av de samme finansinstitusjonene som eier våpenindustrien og alle de store bankene. Les Kapital, mediemakt og tankekontroll

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.