Sikkerhetskonferansen i München viser en markant forskjell på den tysk-franske posisjonen og USAs holdning. Angela Merkel står under en sterkt press fra USA, men advarer mot at Vesten skal gi våpen til Ukraina. Frankrike ser Europa på kanten av en ny krig.
Deutsche Wirtschafts Nachrichten siterer Merkel:
Problemet er at jeg ikke kan forestille meg noen situasjon der en forbedring av utrustningene til den ukrainske armeen vil gjør så stort inntrykk på Putin at han tror han vil tape militært. … Jeg er av den faste overbevisning at denne konflikten ikke kan løses militært.
Merkel sa at det kan godt hende at det forsøket hun og Frankrikes president François Hollande har gjort ikke vil lykkes, men at det er vel verdt et forsøk.
Hollande sa i et fransk TV-intervju at de østlige regionene i Ukraina ville trenge utstrakt autonomi. «Disse menneskene har gått til krig, det vil bli vanskelig å få dem til å dele et liv i fellesskap.»
Hollande sa også at dette er en av de siste sjansene for å hindre krig:
Süddeutsche Zeitung skriver at Merkel fortalte at hun som sjuåring opplevde at Berlinmuren ble bygd, og hun minte om at den ble revet igjen uten at det var kommet til krig. Han mante derfor til tålmodighet og forsiktighet.
Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa at «Europa står ved et veiskille», enten gir man krigen fritt løp ved Debatlsevo, Mariupol og andre steder med de følgene det vil få, eller så finner man fram til en virkelig våpenhvile og varige kompromisser. Han advarte om at vi kan stå overfor en ny splittelse av Europa.
Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov møtte sin amerikanske kollega John Kerry under konferansen i München og sa etterpå:
Vi vil ikke gi opp våre nasjonale interesser eller våre prinsippstandpunkter i nøkkelspørsmål. Men samtidig er den russiske sida klar for konstruktivt samarbeid med USA både bilateralt og på den internasjonale arenaen.