Hvem står bak Boko Haram?

24

Kampfly fra Tsjad har angrepet noen av basene til den nigerianske jihadistorganisasjonen Boko Haram. Angrepene begynte 31.01.2015 og retter seg mot de områdene i det nordøstlige Nigeria der Boko Haram nylig har styrket seg. Det var den samme gruppa som i april 2014 kidnappet 276 jenter i byen Chibok, som ligger nettopp i dette området. 16. februar begynner Øvelse Flintlås, under USAs ledelse. Den retter seg angivelig mot terrorisme – og der skal Norge være med? Hvem er Boko Haram og hvem står bak dem?

boko haram soldater

Nigeria – rikt land med ekstrem fattigdom og stor splittelse

Nigeria er blant de 20 rikeste landa i verden – målt etter bruttonasjonalprodukt (kjøpekraftsparitet). Målt på denne måten ligger det også foran Sør-Afrika, og er dermed det rikeste landet i Afrika. Landet er verdens 8. største oljeeksportør, og oljen står for 40% av landets inntekter og dekker 80% av regjeringas kostnader. Nigeria har også andre rikdommer, ikke minst store mineralressurser. Men de er lite utviklet, så grunnlaget for Nigerias vekst er olje.

Nigeria er også verdens 7. største land etter innbyggertall, dobbelt så stort som Afrikas nest største, Etiopia. (57% av USAs folketall.) Nigeria har en høyt utviklet infrastruktur, ikke minst innenfor telekommunikasjon, og landet har også et eget romfartsprogram. Tradisjonelt har Nigeria hatt et rikt landbruk og en svært sammensatt kultur. Men rikdommen er ekstremt ulikt fordelt. I følge UNICEF lever 71% av innbyggerne på mindre enn 1 dollar om dagen og 92% på mindre enn 2 dollar.

rikdom i nirgeria

De tre største folkegruppene er joruba (21%), haussa (21%) og igbo (ibo) (18%). I sør er flertallet av innbyggerne kristne og i nord er flertallet muslimer. Det finnes tradisjonelle joruba- og igboreligioner og overgangsformer mellom dem og kristendom og islam.

Oljeproduksjonen foregår i Niger-deltaet i sør, og det er også her den største rikdommen er konsentrert. Grovt sett er de fattigste områdene i det muslimske nord, men det finnes også svært fattige områder i sør.

To gateselgere og en milliardær

I småbyen Tolfa nordøst for Roma går det noen gateselgere fra Nigeria. En av dem forteller meg at han har universitetseksamen hjemmefra og trodde han skulle få seg en jobb i Italia. Slik gikk det ikke. I stedet går han og selger sokker og småsaker. «Se her,» sier han, «dette holder jeg på med. Det er bare fattigfolk som kjøper av meg. De later som om de trenger det, fordi de synes synd på meg. Og jeg later som om jeg er selger, for å bevare verdigheten. Og så kommer jeg fra det rikeste landet i Afrika. Vi har milliardærer som er så rike at de kunne ha kjøpt hele denne byen uten å merke det på kontoen sin.» Og han har rett. Nigerias og Afrikas rikeste mann er Aliko DangoteI følge Forbes har han i 2013 en nettoformue på 21,6 milliarder dollar, og er inne på lista over de 50 rikeste i verden. (Formuen hans er lik bruttonasjonalproduktet til Uganda.)

En annen gateselger sier at han er igbo og kristen. Han mener at amerikanerne står bak Boko Haram for å dele opp landet og få tak i rikdommene der. «USA bruker islamistiske mordere for å ødelegge Nigeria,» sier han. Han har tydeligvis lest mye, men har han rett?

Hvem og hva er Boko Haram?

Organisasjonen heter egentlig Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’Awati Wal-Jihad («People Committed to the Prophet’s Teachings for Propagation and Jihad»), men kalles til daglig Boko Haram, som betyr «bøker (vestlig utdanning) er synd». Organisasjonen ledes av religiøse ledere som står for en ekstrem form for jihadisme. De rekrutterer for en stor del fattige og arbeidsløse unge menn som får vite at dette er den eneste og sanne formen for islam.

sharia nigeria

Målet deres er å etablere en islamistisk stat under sharialov i det nordlige Nigeria. Siden 2000 har sharia blitt innført i de tolv nordligste provinsene i landet, men i følge Boko Haram er dette en korrumpert versjon. Før området ble innlemmet i Det britiske imperiet i 1900 fantes det et sultanat i dette området, som kaltes Bornu (1380–1893). Det omfattet det som nå er det nordøstre Nigeria og deler av Tsjad og Kamerun. Fra 1600-tallet ble dette riket styrt etter sharia.

Kolonialismen delte opp Afrika nokså vilkårlig og dagens statsgrenser her lite med etniske grupper eller kulturer å gjøre, men desto mer å gjøre med kontroll fra kolonimaktene.

Hvem står så bak Boko Haram?

The Guardian lyktes i 2012 å intervjue Boko Haram-talsmannen Abu Qaqa:

Qaqa sa at (Abubakar) Shekau (Boko Harams leder) og andre hadde reist til Saudi Arabia for å få trening og finansiering. «Al-Qaida er våre storebrødre. Under den mindre Hajj (i august) dro vår leder til Saudi Arabia og møtte al-Qaida der. Vi får økonomisk og teknisk støtte fra dem. Alt vi trenger kan vi be dem om.»

National Geographic sier at Boko Haram også har kontakt med andre jihadistgrupper som Al Qaeda i det islamske Maghreb (AQIM), Somalias Al Shabaab og Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO).

nigeria boko haram terror

3. januar 2015 gjennomførte Boko Haram sin største terroraksjon noensinne. Det skjedde i og rundt byen Baga i nordøst. Seksten landsbyer ble jevnet med jorda og tallet på sivile ofre oppgis fra mange hundre og helt opp til 2000.

Boko Haram har tydeligvis godt med våpen, penger og utstyr. Noe er altså i følge Abu Qaqa finansiert fra Saudi-Arabia og noe antakelig fra de andre jihadistgruppene, men flere kilder nevner at de også skaffer seg inntekter gjennom slavehandel, smugling, bankran, kidnapping – og kanskje donasjoner fra rikfolk som står i opposisjon til president Goodluck Jonathan.

Eric Draitser fra stopimperialism.com har skrevet en grundig og svært informativ artikkel om Boko Haram, som er publisert i Counterpunch.  Han viser at Boko Haram er blitt en brikke i det store imperialistiske spillet om ressursene i Afrika med USA og noen europeiske stormakter på den ene sida og Kina på den andre.

Draitser påstår ikke at USA har skapt Boko Haram, men han viser hvordan USA bruker blant annet trusselen fra Boko Haram som påskudd for å etablere militærbaser og drive militære operasjoner i Afrika.

Denne åpne og fordekte krigen om Afrika har jeg skrevet om i en serie med artikler under den felles overskriften Den nye krigen for å dele opp Afrika enda en gang.

Og inn i dette vepsebolet skal altså «de villigste av de villige», altså det som også kalles det norske Forsvaret for å delta i øvelsen Flintlås. Som vanlig er jo ikke det norske folket verken informert eller spurt om dette. Slik fungerer demokratiet i det tjueførste århundret.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


24 KOMMENTARER

 1. «Slik fungerer demokratiet i det tjueførste århundret.»

  Vi bruker underlig mye arbeidskrefter på militære og våpenproduksjon .( fordi det l «lønner seg» mer enn å produsere mat eller bygge hus, som vi trenger. )
  Vi har utstrakt menings-sensur og bok/lenke-brenning i media. (Prøv de som vil, å få på trykk annet enn lovlige meninger.) – Skjønt det er ikke lengre noe behov for sensur, nå er alle så godt oppdratt at de heller protesterer på de som blir sensurert- og deres forstyrrelse av vårt frihets-selvbilde.
  Våre regjeringer bomber andre land og legger vårt samfunn til rette for mot-terror, – uten å spørre befolkningen og/eller bli stilt for våre domstoler.
  Vi bruker et økonomisk system som er helt i lomma på verdenskapitalens bakmenn.

  Hvorfor brukes ordet demokrati fortsatt om/i Norge?

 2. Som jeg har sagt før; det er interresant at slike grupper dukker opp i land hvor det fins naturressurser stormaktene kniver om. Og med de lederne vi har, er det ganske gitt at Norge hopper når onkel Sam ber oss om det. Og demokrati? Vi har deltatt i en formålsløs krig i Afghanistan som ihvertfall halvparten av alle nordmenn er imot. Men politikere fra Ap til Frp har ikke mot til å spørre folket, for da kan de jo bli konfrontert med noen ubehagelige sannheter. Ikke engang SV går det an å stole på lenger (jfr Libya).

  • Det er nok ikke noe parti som ville spurt folket….desverre. Når man velger et parti så velger man å stå for partiets saker. Det er en av de tingene som gjør politikk veldig vanskelig. Man kan være enig med de konservative i en ting og kommunistene i noe annet….

 3. Boko Haram har enorme mengder toppmoderne Amerikanske våpen og Hillary Clinton har i en årrekke nektet å kalle Boko Haram for en terroristorganisasjon.

  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/07/hillary-s-state-department-refused-to-brand-boko-haram-as-terrorists.html

  Boka Haram, Al Nursa, Al Qarda, ISIS, Al-Shabbaab mm føyer alle seg inn i USA sitt grunnprinsipp Hegelianske Dialekt.
  Agendaen er klokkeklar, de benytter alltid Hegelianske Dialekt. Problem → Reaksjon → Løsning (Tese → Antitese → Syntese). Med andre ord, de som er i en maktposisjon finner opp et problem i påvente av publikums reaksjon på det og bruker denne reaksjonen til å generere etterspørsel etter «løsning» som var det tiltenkte programmet makthavere ønsket å gjennomføre i første omgang. 😉

  Samme i Norge, fri import av ISIS terrorisere som Profetens Umma, Kreker mm …. når problemet er skapt så får vi en reaksjon i folket, så blir løsningen som var bestemt før problemet ble skapt servert som alltid består i å frarøve folket frihet og elementære borgerrettigheter, maktoverføring fra enkeltindividet og over til skaperne av problemet, total overvåking, spionering på folket og mapper på oss alle samt økt bevilgninger og fullmakter til Politi, etterretning og militæret, innføring av militarisert politistat med væpnet politi i gatene og tettere samarbeid med militæret.

  I dag har man større ytringsfrihet og demokrati i Nord Korea enn Norge, senest i går så postet jeg ca 20 kommentarer med objektiv og nøytral info for å nyansere Ukraina konflikten i kommentarfeltet i de statssubsidierte riksmediene, sjekket over 2 timer senere og da var alt av kommentarer slettet og utsatt for politisk sensur. Dette er identisk med det vi så i NAZI Tyskland, ingen skulle lese eller lytte til informasjon fra andre kilde er regimet sitt.

  Hvor skal det ende ? Folket sover i en slags rus, en eventyraktig Tornerosesøvn og er som hentet ut av George Orwell bok 1984, folket skal bli mer opptatt av fotball, øl og gamling enn å vise samfunnsansvar og tenke på egne barne fremtid.

  Hadde jeg vist det jeg viste i dag så hadde jeg ALDRI satt barn til verden. 🙁

  • Det stemmer vel ikke helt at Nord Korea har mer ytringsfrihet enn Norge? De tar i så fall sikkert imot deg som en ny borger der 🙂 Kanskje barna dine også får det mer som du hadde tenkt deg der 🙂

   • Så kan man da ihvertfall undres på hvor denne ytringsfriheten er?:

    «senest i går så postet jeg ca 20 kommentarer med objektiv og nøytral info for å nyansere Ukraina konflikten i kommentarfeltet i de statssubsidierte riksmediene, sjekket over 2 timer senere og da var alt av kommentarer slettet og utsatt for politisk sensur»

    Man merker ikke sensuren og lenken hvis den ikke prøves.
    I Norge ser det ut til at vi ikke prøver lenkene lengre, og/men heller angriper de som prøver. Da er det fullbragt.

 4. Det virker på meg som om ekstrem sosial ulikhet sjelden fører til mer demokrati. Norge er et av verdens få eksempler på at råvareressurser kommer hele befolkningen til gode. Det vanligste er at enten en liten klikk i landet grafser til seg det meste, at et annet land stjeler ressursene eller en kombinasjon
  I Nigeria har en liten gjeng banditter av politikere og militære i sør stjålet det meste av oljeinntektene og gitt blaffen i å gi folk i nord skole, helse eller arbeidstilbud. Når man ikke gjennom slike tilbud i en velfungerende stat kan definere seg som borgere, finner man tilhørighet i klan eller religiøs gruppe.
  Da jeg ble født, vant Mossadeqh valget i Iran. Han ville ta hele landet i bruk og forlangte at franske, britiske og amerikanske oljeselskaper skulle betale skatt slik at han kunne buygge skoler og sykehus på landsbygda. Dette fant vesten seg ikke i. Oljemaktene fikk satt inn Shahen i stedet og CIA ga hans hemmelihe politi Zawak listger med navn på plagsomme sosialister, fagforeningsfolk, kommunster og annet pakk som så ble fengslet, torturert og/eller drept slik at Shahen kunne presse byene i vestlig retning og gi faen i landsbygda. Denne sosiale og geografiske ulikheten la grunnlag for Khomeini.
  Libya hadde i tillegg til en gal diktator og mange politiske fanger i følge FN også Afrikas beste skole- og helsevesen og horebukken Gadaffi provoserte Saudi Arabia kraftig ved å satse på kvinners utdanning. Etter at vesten bombet landet i stykker, har den religiøse fanatismen økt.
  Irak hadde en diktator som var det nærmeste vi kan komme en mafiasjef i verdenshistorien, men også en sterk middelklasse, god industri, brukbart helse- og skolevesen før vesten boikottet og bombet i stykker arbeidsliv, skoler, sykehus og skapte økt religiøst hat i en ødelagt stat.
  Det virker med andre ord på meg som ekstrem sosial ulikhet og ikke fungerende stater ikke skaper sosialisme, men religiløs fanatisme.

  • «Det virker på meg som om ekstrem sosial ulikhet sjelden fører til mer demokrati. Norge er et av verdens få eksempler på at råvareressurser kommer hele befolkningen til gode. »

   Norge produserer elektrisk energi nok til å dekke sin befolkning for oppvarming/kjøling og transport. Til en produksjonspris av 15 øre/kWh. Hva betaler forbrukeren? Det spiller mindre rolle om det er godseieren eller «staten» som tar det dobbelte av produksjonsprisen. Både staten («») og godseieren er et fordyrende ledd.
   Hva brukes oljefortjenesten til? Oppkjøp av eiendommer i utlandet og Facebook-aksjer, og oppblåst politisk administrasjon Ludvig den 14 verdig, og krigs-involvering uten å spørre befolkningen. Hvorfor ikke reduserte skatter, oppgradering av felle aktiva som veier, og vann/kloakk og energi-forbindelser? Og en forutsigbarhet i forhold til tilsidesatt innsats (sparing) og renter på gjeld. (I forhold til lønn og prisutvikling). Forutsigbarhet er en viktig del av opplevd velferd.
   Hvem er det som produserer velstand i et samfunn; samfunnets medlemmer eller en stats-administrasjon?
   Demokrati? I så fall bør vi ta en diskusjon på hva demokrati burde innebære.

   • Meget godt skrevet. Legg også merke til at i alle land der det er muslimer får de egne soner DVS de andre rømmer. Ingen tilfeldighet og det vil skje her også

  • Uten å ville argumentere mot denne påstanden som sådan (jeg mener den svært sannsynlig ER korrekt), må jeg få minne om at det generelt kan være farlig å regne en slik liste med treff levert av Googles søkemotor som bevis for noe som helst i denne verden. Man må ta høyde for den sk. «ekkokammereffekten». Den finnes primært i artikkelforfatternes hoder, sekundært og selvforsterkende i måten treffene/ forslagene vektes og prioriteres på av Google. Listen man får av Google ved et gitt søk er forøvrig heller ikke den samme fra bruker til bruker eller IP til IP, i hvert fall ikke dersom brukerne lar Google få jobbe slik de liker best mht. innsamling og systematisering av informasjon om oss og våre nettvaner. Søker og klikker man mye på alternative, «konspirasjonsteoripregede» (møkkabegrep) sider og artikler får man mer av det samme. Og vica versa; en stokk konservativ USA-venn vil med sine nettvaner få opp en annen treffliste der det vil være mange flere artikler hvor forholdet mellom CIA og Boko Haram nok fremstår som langt mer i tråd med main-stream virkelighetsoppfatning (zombie-konsensus).

   Igjen: Jeg benyttet her bare anledningen til å minne om at vi alltid bør være kritiske til informasjon, og om at det ikke nødvendigvis er nøytral eller ufiltrert sannhet man får ved et nettsøk.

   • Jeg er helt enig at man skal være kritisk til alt man finner. Informasjon blir også planta. Grunnen til at jeg ikke har konkludert når det gjelder Boko Haram er at jeg ikke kan si at jeg sitter med informasjon som er pålitelig nok, utover at de sjøl sier at de får støtte fra Saudi Arabia.

 5. Fra Al Jazeeras «Spy Cable», som vanlig ser man, tross fagre ord, at får Afrika unngjelde; jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: kontinentet trenger en Tomas Sankara:

  «‘Destructive Policies’

  South Africa’s «Geopolitical Country and Intelligence Assessment» of October 2009 accused Israel of pursuing «destructive policies» in Africa that include:

  • Compromising Egypt’s water security : Israeli scientists, the report claimed, «created a type of plant that flourishes on the surface or the banks of the Nile and that absorbs such large quantities of water as to significantly reduce the volume of water that reaches Egypt.» The report offers no additional evidence for this claim.
  • Fueling insurrection in Sudan: Israel is «working assiduously to encircle and isolate Sudan from the outside,» the report wrote, «and to fuel insurrection inside Sudan.» Mossad agents have also «set up a communications system which serves to both eavesdrop on and secure the security of presidential telecommunications.» Israel had long been at loggerheads with Khartoum, and supported the secessionist movement that eventually broke away and created South Sudan, with which it has diplomatic ties. Khartoum continues to accuse the Israelis of being responsible for attacks in Sudan.
  • Co-opting Kenyan intelligence: «As part of Mossad’s safari in Central Africa it had exposed to the Kenyans the activities of other foreign spy networks». In return, the report wrote, Kenya granted permission for a safe house in Nairobi and gave «ready access to Kenya’s intelligence service».
  • Arms proliferation : Israel has been «instrumental in arming some African regimes and allegedly aggravating crises among others, including Somalia, Sudan, Eritrea and South Africa», according to the document. Today it «is looking for new markets for its range of lightweight weapons» and covertly supplies armaments to «selected countries inter alia India» including «nuclear, chemical, laser and conventional warfare technologies».
  • Acquiring African mineral wealth : Israel «plans to appropriate African diamonds», the South African spies alleged, as well as «African uranium, thorium and other radioactive elements used to manufacture nuclear fuel».
  • Training armed groups: «A few Israeli military pensioners are on the lookout for job opportunities as trainers of African militias,» the reported said, «while other members of the delegation were facilitating contracts for Israelis to train various militias.»

  The South African document said «Israel’s military, security, economic and political tentacles have reached every part of Africa behind a philanthropic facade». And it saw Prime Minister Benjamin Netanyahu as launching a diplomatic offensive to win friends in Africa.»

  http://www.aljazeera.com/news/2015/02/israel-africa-policies-exercise-cynicism-spy-cables-south-ssa-guardian-lieberman-150225123244796.html

  • «da han advarte landets 70.000 mann sterke jødiske samfunnet at det sto overfor en «pogrom»»

   Dette er jo en vanlig strategi når israelske krefter blir utsatt for nødvendig kritikk. Ikke bare i Sør-Afrika, men i hele den vestlige verden. Religion/religiøs tilknytning kan brukes til mye, når man vil samle rekkene. Også «religionskriger», som vi ser i vesten nå.
   Kina har nok vært et skudd for baugen for disse kreftene, også i Afrika.
   Så får vi be til alle gode makter om at disse folkene ikke greier å overta makten i Kina, også.

 6. Klart relevant stoff 2-3 år seinere, dvs. i 2017. Takk til Pål Steigan og dere andre. Visste ikke at Israel var på ferde også i Afrika.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.