Kampfly fra Tsjad har angrepet noen av basene til den nigerianske jihadistorganisasjonen Boko Haram. Angrepene begynte 31.01.2015 og retter seg mot de områdene i det nordøstlige Nigeria der Boko Haram nylig har styrket seg. Det var den samme gruppa som i april 2014 kidnappet 276 jenter i byen Chibok, som ligger nettopp i dette området. 16. februar begynner Øvelse Flintlås, under USAs ledelse. Den retter seg angivelig mot terrorisme – og der skal Norge være med? Hvem er Boko Haram og hvem står bak dem?
Nigeria – rikt land med ekstrem fattigdom og stor splittelse
Nigeria er blant de 20 rikeste landa i verden – målt etter bruttonasjonalprodukt (kjøpekraftsparitet). Målt på denne måten ligger det også foran Sør-Afrika, og er dermed det rikeste landet i Afrika. Landet er verdens 8. største oljeeksportør, og oljen står for 40% av landets inntekter og dekker 80% av regjeringas kostnader. Nigeria har også andre rikdommer, ikke minst store mineralressurser. Men de er lite utviklet, så grunnlaget for Nigerias vekst er olje.
Nigeria er også verdens 7. største land etter innbyggertall, dobbelt så stort som Afrikas nest største, Etiopia. (57% av USAs folketall.) Nigeria har en høyt utviklet infrastruktur, ikke minst innenfor telekommunikasjon, og landet har også et eget romfartsprogram. Tradisjonelt har Nigeria hatt et rikt landbruk og en svært sammensatt kultur. Men rikdommen er ekstremt ulikt fordelt. I følge UNICEF lever 71% av innbyggerne på mindre enn 1 dollar om dagen og 92% på mindre enn 2 dollar.
De tre største folkegruppene er joruba (21%), haussa (21%) og igbo (ibo) (18%). I sør er flertallet av innbyggerne kristne og i nord er flertallet muslimer. Det finnes tradisjonelle joruba- og igboreligioner og overgangsformer mellom dem og kristendom og islam.
Oljeproduksjonen foregår i Niger-deltaet i sør, og det er også her den største rikdommen er konsentrert. Grovt sett er de fattigste områdene i det muslimske nord, men det finnes også svært fattige områder i sør.
To gateselgere og en milliardær
I småbyen Tolfa nordøst for Roma går det noen gateselgere fra Nigeria. En av dem forteller meg at han har universitetseksamen hjemmefra og trodde han skulle få seg en jobb i Italia. Slik gikk det ikke. I stedet går han og selger sokker og småsaker. «Se her,» sier han, «dette holder jeg på med. Det er bare fattigfolk som kjøper av meg. De later som om de trenger det, fordi de synes synd på meg. Og jeg later som om jeg er selger, for å bevare verdigheten. Og så kommer jeg fra det rikeste landet i Afrika. Vi har milliardærer som er så rike at de kunne ha kjøpt hele denne byen uten å merke det på kontoen sin.» Og han har rett. Nigerias og Afrikas rikeste mann er Aliko Dangote. I følge Forbes har han i 2013 en nettoformue på 21,6 milliarder dollar, og er inne på lista over de 50 rikeste i verden. (Formuen hans er lik bruttonasjonalproduktet til Uganda.)
En annen gateselger sier at han er igbo og kristen. Han mener at amerikanerne står bak Boko Haram for å dele opp landet og få tak i rikdommene der. «USA bruker islamistiske mordere for å ødelegge Nigeria,» sier han. Han har tydeligvis lest mye, men har han rett?
Hvem og hva er Boko Haram?
Organisasjonen heter egentlig Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’Awati Wal-Jihad («People Committed to the Prophet’s Teachings for Propagation and Jihad»), men kalles til daglig Boko Haram, som betyr «bøker (vestlig utdanning) er synd». Organisasjonen ledes av religiøse ledere som står for en ekstrem form for jihadisme. De rekrutterer for en stor del fattige og arbeidsløse unge menn som får vite at dette er den eneste og sanne formen for islam.
Målet deres er å etablere en islamistisk stat under sharialov i det nordlige Nigeria. Siden 2000 har sharia blitt innført i de tolv nordligste provinsene i landet, men i følge Boko Haram er dette en korrumpert versjon. Før området ble innlemmet i Det britiske imperiet i 1900 fantes det et sultanat i dette området, som kaltes Bornu (1380–1893). Det omfattet det som nå er det nordøstre Nigeria og deler av Tsjad og Kamerun. Fra 1600-tallet ble dette riket styrt etter sharia.
Kolonialismen delte opp Afrika nokså vilkårlig og dagens statsgrenser her lite med etniske grupper eller kulturer å gjøre, men desto mer å gjøre med kontroll fra kolonimaktene.
Hvem står så bak Boko Haram?
The Guardian lyktes i 2012 å intervjue Boko Haram-talsmannen Abu Qaqa:
Qaqa sa at (Abubakar) Shekau (Boko Harams leder) og andre hadde reist til Saudi Arabia for å få trening og finansiering. «Al-Qaida er våre storebrødre. Under den mindre Hajj (i august) dro vår leder til Saudi Arabia og møtte al-Qaida der. Vi får økonomisk og teknisk støtte fra dem. Alt vi trenger kan vi be dem om.»
National Geographic sier at Boko Haram også har kontakt med andre jihadistgrupper som Al Qaeda i det islamske Maghreb (AQIM), Somalias Al Shabaab og Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO).
3. januar 2015 gjennomførte Boko Haram sin største terroraksjon noensinne. Det skjedde i og rundt byen Baga i nordøst. Seksten landsbyer ble jevnet med jorda og tallet på sivile ofre oppgis fra mange hundre og helt opp til 2000.
Boko Haram har tydeligvis godt med våpen, penger og utstyr. Noe er altså i følge Abu Qaqa finansiert fra Saudi-Arabia og noe antakelig fra de andre jihadistgruppene, men flere kilder nevner at de også skaffer seg inntekter gjennom slavehandel, smugling, bankran, kidnapping – og kanskje donasjoner fra rikfolk som står i opposisjon til president Goodluck Jonathan.
Eric Draitser fra stopimperialism.com har skrevet en grundig og svært informativ artikkel om Boko Haram, som er publisert i Counterpunch. Han viser at Boko Haram er blitt en brikke i det store imperialistiske spillet om ressursene i Afrika med USA og noen europeiske stormakter på den ene sida og Kina på den andre.
Draitser påstår ikke at USA har skapt Boko Haram, men han viser hvordan USA bruker blant annet trusselen fra Boko Haram som påskudd for å etablere militærbaser og drive militære operasjoner i Afrika.
Denne åpne og fordekte krigen om Afrika har jeg skrevet om i en serie med artikler under den felles overskriften Den nye krigen for å dele opp Afrika enda en gang.
Og inn i dette vepsebolet skal altså «de villigste av de villige», altså det som også kalles det norske Forsvaret for å delta i øvelsen Flintlås. Som vanlig er jo ikke det norske folket verken informert eller spurt om dette. Slik fungerer demokratiet i det tjueførste århundret.