Robert Fisk: – Hvem er det som støtter IS om ikke Saudi Arabia?

0
Oppslaget med artikkelen til Robert Fisk i The Independent.

Robert Fisk fikk hovedoppslaget på nettavisa til The Independent 5.01.2015 med artikkelen If the Saudis aren’t fuelling the militant inferno, who is?

Fisk, som er prisbelønt mange ganger for sine reportasjer fra Midt-Østen og har setter fingeren på det svake punktet i fortellingen om Den islamske staten, altså: Hvem er det som støtter dem? Hvem har finansiert og væpnet dem?

Deciding who is funding Isis – and who should take the heat for its survival – depends upon the degree to which the world believes that the “Islamic State” is self-financing. Western governments have detailed the production of oil wells in Isis territory and the vast amounts of cash supposedly stolen from Mosul banks after Isis took over, but smuggling fuel and ransacking vaults can hardly sustain an Islamist “nation” which controls an area larger than the UK.

Millions of dollars must be arriving in Isis hands from outside Iraq and Syria, and the question must be asked: if it doesn’t come from within Saudi Arabia – or Qatar – who on earth is providing the wherewithal? Iceland? Peru?

Fisk nevner også den artikkelen i New York Times som jeg skrev om i går der avisa refererer det oppsiktsvekkende vitnemålet fra al-Qaida-terroristen Zacarias Moussaoui. Vitnemålet knytter kongehuset i Saudi Arabia både til 11/9 2001 og til andre av al-Qaidas terrorhandlinger og -planer.  Fisk skriver:

Saudi Arabia is a Wahhabist state whose 18th-century puritan morality defined the Taliban – which received moral and financial support from Saudis – and whose misogyny and grotesque public beheadings after unfair trials parallel the cruelty of Isis punishments.

Dette oljediktaturet er det Vestens ledere slikker under skosålene og hyller ved hver mulig anledning, slik som da kronprins Haakon kom styrtende til Riyadh for å vise respekt for den avdøde halshoggerkongen Abdullah.

Robert Fisk synes at det er på tide at Vestens ledere tenker over på nytt hvem de er alliert med.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvem står bak Boko Haram?
Neste artikkelVaroufakis: – Jeg er finansminister i et land som er konkurs
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).