Robert Fisk: – Hvem er det som støtter IS om ikke Saudi Arabia?

1
Oppslaget med artikkelen til Robert Fisk i The Independent.

Robert Fisk fikk hovedoppslaget på nettavisa til The Independent 5.01.2015 med artikkelen If the Saudis aren’t fuelling the militant inferno, who is?

Fisk, som er prisbelønt mange ganger for sine reportasjer fra Midt-Østen og har setter fingeren på det svake punktet i fortellingen om Den islamske staten, altså: Hvem er det som støtter dem? Hvem har finansiert og væpnet dem?

Deciding who is funding Isis – and who should take the heat for its survival – depends upon the degree to which the world believes that the “Islamic State” is self-financing. Western governments have detailed the production of oil wells in Isis territory and the vast amounts of cash supposedly stolen from Mosul banks after Isis took over, but smuggling fuel and ransacking vaults can hardly sustain an Islamist “nation” which controls an area larger than the UK.

Millions of dollars must be arriving in Isis hands from outside Iraq and Syria, and the question must be asked: if it doesn’t come from within Saudi Arabia – or Qatar – who on earth is providing the wherewithal? Iceland? Peru?

Fisk nevner også den artikkelen i New York Times som jeg skrev om i går der avisa refererer det oppsiktsvekkende vitnemålet fra al-Qaida-terroristen Zacarias Moussaoui. Vitnemålet knytter kongehuset i Saudi Arabia både til 11/9 2001 og til andre av al-Qaidas terrorhandlinger og -planer.  Fisk skriver:

Saudi Arabia is a Wahhabist state whose 18th-century puritan morality defined the Taliban – which received moral and financial support from Saudis – and whose misogyny and grotesque public beheadings after unfair trials parallel the cruelty of Isis punishments.

Dette oljediktaturet er det Vestens ledere slikker under skosålene og hyller ved hver mulig anledning, slik som da kronprins Haakon kom styrtende til Riyadh for å vise respekt for den avdøde halshoggerkongen Abdullah.

Robert Fisk synes at det er på tide at Vestens ledere tenker over på nytt hvem de er alliert med.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

 1. «Hvem er det som støtter IS om ikke Saudi Arabia»

  Saudi Arabia er jo et land som styres av et familie-dynasti, basert på verdiene av oljefunn. Hadde Nord-Korea holdt på på en slik måte hadde vesten og FN ( som nå vil at Nord-Koreas regjering må fjernes !) lært seg å ondskapsforklare dette regime.

  Men hvem er det som styrer Saudi Arabia? Ikke en dement kongefamilie.

  USA/Israel har hundre års erfaring i å leke med andre land, trekke i tråder og sette inn sine folk og streke ut ønsket utvikling.
  Dette spillet har de ( bakmennene) god erfaring med , også ved hjelp av kontroll med verdens økonomiske system, og ved å bruke religioner enten det er jødedom eller den konstruerte «religiøse» konflikten mellom jødedom og Islam.

  Syra og Iran er nok viktige sjakkbrikker som må slås ut før midtøsten er sikret.- Før de tør å starte veien mot Øst-Asia. Da er land som styres av demente kongefamilier, og vestlige pudler – som knapt nok er bønder, gode å ha.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.