Kjappe endringer i Hellas

8

Den nye koalisjonsregjeringa i Hellas ledet av SYRIZA lar ikke graset gro under føttene. Innstramningstiltak fra den forrige regjeringa oppheves i stort tempo. Og den mest synlige endinga i bybildet i Aten: stålbarrikadene foran parlamentet er fjernet. Regjeringa til Samaras følte behov for å gjemme seg bak stålsperringer for at ikke det rasende folket skulle komme i nærheten.

Det er KeepTalkingGreece som skriver dette. De endringene som nevnes ellers er:

 • Helseministeren har fjernet egenandelen på 5€ i det offentlige helsevesenet.
 • Sosialministeren har varslet at kuttene i pansjonene skal stoppes, den «13. måneden» til minstepensjonister gjenopprettes og støtte til uforsikrede bønder gjeninnføres.
 • Arbeidsministeren har varslet at minstelønna skal heves til 751€ som er nivået den var på før nedskjæringene og at retten til å forhandle kollektive avtaler skal gjenopprettes.
 • Administrasjonsministeren varslet at oppsigelser i offentlig sektor skal trekkes tilbake og folk skal få jobben tilbake. Dette dreier seg om 10.000 jobber.
 • Immigrasjonsminsiteren annonserte at innvandrerbarn som er født og oppvokst i Hellas skal få gresk statsborgerskap.

Les også Hellas rokker det strategiske spillet i Europa.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Syrizia tør neppe dra inn store midler fra landets rike elite for å finansiere tiltakene sine. Heller ikke kan ikke regne med økonomisk hjelp fra USA eller EU av betydning. Tiden for ny «marshallhjelp» fra USA er over. Nå kan USA kun tilby våpenhjelp og soldater til kriger. Sånn er det med supermakter i fall. EU har også lite å tilby uten å rive vekk hele grunnlaget for EU. Kina kan derimot tilby hjelp til bygging av produksjonsbedrifter og infrastruktur som mange land trenger. Kina skal jo bygge en av sine mange silkeveier fra Helles gjennom Balkan. Det er selvsagt hjelp til selvhjelp.

 2. Inndekning av utgiftene som man får ved å reversere noen av nedskjæringstiltakene skal, i følge partiet, skje primært gjenom utestående skatt som skal innkreves.
  Sitat fra deres valgprogram nedenfor. Hele valgprogrammet kan leses: http://www.syriza.gr/article/id/59907/SYRIZA—THE-THESSALONIKI-PROGRAMME.html#.VMoXDi6KIk9

  » First of all, from the measures and procedures of settlement and clearance. We plan to collect, at a minimum, €20 billion out of a total of €68 billion in arrears over a seven-year period. That would add approximately €3 billion into the public coffers in the first year.
  Secondly, by decisively combatting tax evasion and smuggling (e.g. fuel and cigarette smuggling), something that requires resolve and political will to clash with oligarchic interests.
  Regarding the starting capital of the public intermediary organization and the cost of the establishment of a public development bank as well as of special-purpose banks, totaling €3 billion, we will finance it from the so-called «comfort pillow» of the, around, €11 billion of the Hellenic Financial Stability Fund intended for the banking system.
  Regarding the total cost of the plan to regain employment: it amounts to €5 billion, €3 billion of which is the cost in the first implementation year. During that first year, the cost will be financed through: €1 billion from the National Strategic Reference Framework 2007-2013 «bridge projects»; €1,5 billion from its 2014-2020 equivalent, and €500 million from other specialized European instruments for employment.»

 3. Hellas er underlagt markedsøkonomiens lover. De er «raka fant». De er underlagt Euroen, og det er vel ikke bare for dem å trykke opp Euro, og de kan ikke ta penger fra lufta. Under de rådende forhold kan jeg ikke se at regjeringen kan tilfredsstille velgernes krav på langt nær ved å sende regninga til EU. Stormaktene «kapper land» og Hellas er en del av spillet. Denne bloggen har gitt overbevisende informasjon om Kinas strategiske planer og Hellas er vel et av nøkkellanda på silkeveien mot Russland.
  Vi ser at der USA mister sin innflytelse, er kineserne der med en gang. Latinamerika er et godt eksempel.
  Hellas må være veldig fristene for kina, og jeg blir ikke forundra om de vil kjøpe opp konkursbo i EU etter hvert som de melder seg. Dette må da EU se, og det er kanskje det største pressmiddelet som får EU til å yte maksimalt.
  Men Kinas fremrykninger er farlige. USA blir pressa mot veggen økonomisk. Kinas silkevei må være en stor bekymring for dem.
  Det eneste de har å stille opp med er «kuler og krutt», – og det har de i rikt monn.

  • Du har rett. De er raka fant og de kan ikke trykke euro. EU kan ikke gi dem vesentlige konsejoner, for da ryker euro-samarbeidet. De kan nasjonalisere bankene og skattlegge de rike. Kapitalflukt garantert. Og de kan søke en ordning med BRICS og Kina.

 4. Kaia Storvik, nestleder i Tankesmien Agenda, har en kronikk om Syriza, Hellas, EU og Norge i Klassekampen i dag (29. jan). Det ser ut til at hun lever i en drømmeverden når hun skriver at «man må bruke situasjonen til å starte en debatt om hvorvidt de økonomiske styringsredskapene vi har etablert for Europa er riktige. Styres ECB etter prinsipper som sikrer arbeidsplasser og sosial utvikling?» Hvem er det Kaia Storvik henvender seg til? Hvem er «man» og hvem er «vi»? Er det norske fagorganiserte som — dagen etter storstreiken og massedemonstrasjonene mot den nyliberalistiske politikken til de blåblå — som bør diskutere om kuttpolitikken i EU er riktig? Neppe, Agenda er ikke en tankesmie for fagorganiserte, men for «det moderne sentrum-venstre». Så er det kanskje EU-tilhengerne i «sentrum-venstre», da. Som om ikke den politiske eliten i både EU og Norge veit — og har vissst hele tida — hvilke følger kuttpolitikken får for arbeidsfolk i Europa. Som om den nyliberalistiske kuttpolitikken bare var et uheldig valg fordi EU-eliten ikke visste bedre.

  Kaia Storvik gir vel et godt råd til Erna Solberg når hun skriver at «vi bør bruke EØS-medlemskapet og den store kontingenten vi betaler til EU som pressmiddel for at EU setter arbeidsledigheten og sosial utvikling øverst på agendaen». Det er nok et råd Erna Solberg setter stor pris på.

  Kaia Storvik har visst ikke fått med seg at Syriza mot EU er klassekamp, David mot Goliat, og at det offisielle Norge er på parti med EU. Det som trengs å diskuteres her hjemme nå, er hvordan norske fagorganiserte og EU/EØS-motstandere kan opprettholde og styrke kampen mot nyliberalismen og forene den med støtte til Syriza.

  Et problem for Syriza kan bli å opprettholde det folkelige trøkket og massemobiliseringa samtidig som de sitter med regjeringsansvaret, der de må kompromisse og sikkert også gjennomføre ting som strir mot partiprogrammet. Det spørs om det er smart å ha partilederen som regjeringssjef. Regjeringa i Hellas er en front, et samarbeid, og ikke identisk med partiet Syriza. Partiet bør kunne kjøre på med sitt program og sin massestøtte selv om regjeringa ikke alltid kan gjøre det. Det ville være lettere om partilederen bare var partileder. Jf hvordan det gikk med SV i den rødgrønne regjeringa.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.