Kampen mot fascismen og høyreekstremismen

0
Benito Mussolini utropte seg til "islams beskytter" og brukte det i sine kriger i Afrika.

Kampen mot fascismen og høyreekstremismen er plutselig blitt noe svært dagsaktuelt og svært presserende. Det er blitt svært viktig å forstå hva som skjer, hvorfor det skjer – og ikke minst hvordan denne kampen skal føres. Her er fire artikler jeg har skrevet om dette.

musse protector of islam

Den forunderlige fascismediskusjonen

Klassekampen har hatt en del artikler med utgangspunkt i ei bok av den svenske forfatteren Henrik Arnstad med tittelen «Älskade fascism. De svartbruna rörelsernas ideologi och historia». Det har vært forunderlig lesning. Arnstad reduserer fascismens kjerne til ultranasjonalisme, og da bærer det virkelig galt av sted. (Refusert i Klassekampen)  Langrenn og fascisme Boka ble anmeldt Expressen…

Den forunderlige fascismediskusjonen (del 2)

Den svenske forfatteren Henrik Arnstad har i boka «Älskade fascism. De svartbruna rörelsernas ideologi och historia» redusert fascismens kjerne til ultranasjonalisme. Det er historisk ukorrekt og det fører svært galt av sted. Del 1 av denne artikkelen leser du her. (Refusert i Klassekampen) Den italienske fascismen Fascismen som ideologi og program oppsto i Italia, og…

Om krisa og kampen mot fascismen og rasismen

Skriver du om innvandring kan du være 100% sikker på at noen drar rasisme-kortet før du får sagt «fri flyt». Det skjedde da også etter at jeg i går skrev om den globale elitens arbeiderfiendtlige innvandringspolitikk. Men ellers er reaksjonene overveldende positive. Det er tydelig at det var på tide å ta opp dette problemet…

Om Sverige, eliten og ekstremhøyre

– Kassa er tom, sa den svenske finansministeren, sosialdemokraten Magdalena Andersson, da hun presenterte den rødgrønne regjeringens prognoser. – Det finnes ingen penger til ufinansierte reformer.  Ekonomistyrningsverket (ESV) sier at hvis det skal bli noen reformer, må det spares på andre områder. På tross av en viss økning i skatteinntektene blir resultatet negativt blant annet…

 

PS:

Jeg har dessuten skrevet mye om framveksten av fascismen i Ukraina. I mitt arbeid påviser jeg også viktige likhetstrekk mellom den tradisjonelle fascismen og høyreekstrem islamisme. Les:

Det muslimske ekstremhøyre

Forrige artikkelHva om SYRIZA vinner?
Neste artikkelOm Sverige, eliten og ekstremhøyre
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).