Europeiske kaospiloter i full sving

0

Europeiske kaospiloter i full sving

Slik jeg har oppfattet begrepet «kaospilot» så skal det være en person som kan føre deg gjennom kaos fram til mer orden. Men USA opptrer mer og mer som The Empire of Chaos, og Den europeiske unionen ligger ikke langt etter, men disse kaospilotene fører oss inn i stadig større kaos. Ta nå Den europeiske sentralbanken (ESB):

I juli 2012 sa sjefen for ESB, Mario Draghi at han ville gjøre «alt som er nødvendig» for å redde euroen.  Bankene og finansakrobatene har oppfattet dette slik at uansett hvor mye de spekulerer, så vil ESB være der og redde dem ut av knipa. På torsdag 22. januar 2015 kom så Draghis lenge varslede kvantitative lettelser etter modell fra den amerikanske Federal Reserve. Draghi kunne fortelle pressa at fra januar 2015 og ut september 2016 vil ESB tilføre 60 milliarder euro hver måned i ny kreditt. Dette vil bli gjort i form av at banken kjøper opp europeisk gjeld. Dette er hva Matteo Renzi og François Hollande lenge har ønsket å få til, for kanskje å få Italia og Frankrike ut av krisa. Angela Merkel og Tyskland har vært tilsvarende lite begeistret for planen. Men nå er den der.

Og dette betyr at ESB nå skal skape over 1000 milliarder nye euro ut av tynn luft. Disse liksompengene vil bli til virkelige penger for de få finanskapitalistene som manipulerer finansmarkedene, og det er de som virkelig har grunn til å juble.

Samme dag gikk den tidligere State Department-ansatte finansministeren i Ukraina, Natalie Jaresko, ut og sa at Ukraina ikke klarer å betale gjelda si og at man forventer at Vesten og IMF løser problemet.  Ukraina har nemlig så mye nyttig å bruke milliarder på, ikke minst en voldsom opprustning, en mobilisering av 68.000 mann til nye krig samt en krig som pågår og som koster 4,5 millioner euro i døgnet. Dette blir det europeiske skattebetalere som må betale.

Og for å gjøre kaospilotenes dag fullkommen meldes det at de sanksjonene USA har pålagt Tyskland å gjennomføre mot Russland alllerede har ført til et tap i eksporten på 18% og at dette i 2015 kan bety et tap av 60.000 tyske arbeidsplasser. USA på sin side har lite å tape på sanksjonene, siden landet eksporterer lite til Russland. Det ser tvert imot ut til at USAs eksport kan ha økt litt siden sanksjonene ble vedtatt.

 

Forrige artikkelKina skal bygge høyhastighetsbane Beijing–Moskva
Neste artikkelTolfa – bella e particolare
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).