Europeiske kaospiloter i full sving

6

Europeiske kaospiloter i full sving

Slik jeg har oppfattet begrepet «kaospilot» så skal det være en person som kan føre deg gjennom kaos fram til mer orden. Men USA opptrer mer og mer som The Empire of Chaos, og Den europeiske unionen ligger ikke langt etter, men disse kaospilotene fører oss inn i stadig større kaos. Ta nå Den europeiske sentralbanken (ESB):

I juli 2012 sa sjefen for ESB, Mario Draghi at han ville gjøre «alt som er nødvendig» for å redde euroen.  Bankene og finansakrobatene har oppfattet dette slik at uansett hvor mye de spekulerer, så vil ESB være der og redde dem ut av knipa. På torsdag 22. januar 2015 kom så Draghis lenge varslede kvantitative lettelser etter modell fra den amerikanske Federal Reserve. Draghi kunne fortelle pressa at fra januar 2015 og ut september 2016 vil ESB tilføre 60 milliarder euro hver måned i ny kreditt. Dette vil bli gjort i form av at banken kjøper opp europeisk gjeld. Dette er hva Matteo Renzi og François Hollande lenge har ønsket å få til, for kanskje å få Italia og Frankrike ut av krisa. Angela Merkel og Tyskland har vært tilsvarende lite begeistret for planen. Men nå er den der.

Og dette betyr at ESB nå skal skape over 1000 milliarder nye euro ut av tynn luft. Disse liksompengene vil bli til virkelige penger for de få finanskapitalistene som manipulerer finansmarkedene, og det er de som virkelig har grunn til å juble.

Samme dag gikk den tidligere State Department-ansatte finansministeren i Ukraina, Natalie Jaresko, ut og sa at Ukraina ikke klarer å betale gjelda si og at man forventer at Vesten og IMF løser problemet.  Ukraina har nemlig så mye nyttig å bruke milliarder på, ikke minst en voldsom opprustning, en mobilisering av 68.000 mann til nye krig samt en krig som pågår og som koster 4,5 millioner euro i døgnet. Dette blir det europeiske skattebetalere som må betale.

Og for å gjøre kaospilotenes dag fullkommen meldes det at de sanksjonene USA har pålagt Tyskland å gjennomføre mot Russland alllerede har ført til et tap i eksporten på 18% og at dette i 2015 kan bety et tap av 60.000 tyske arbeidsplasser. USA på sin side har lite å tape på sanksjonene, siden landet eksporterer lite til Russland. Det ser tvert imot ut til at USAs eksport kan ha økt litt siden sanksjonene ble vedtatt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. «..kvantitative lettelser etter modell fra den amerikanske Federal Reserve. Draghi kunne fortelle pressa at fra januar 2015 og ut september 2016 vil ESB tilføre 60 milliarder euro hver måned i ny kreditt.»

  Hva skjer i et samfunn når inflasjonen er høyere enn rentene?
  Jo, da «lønner det seg» å ta opp lån og kjøpe verdier. Du blir sittende med eierskap til det lånte, mens resten av samfunnet betaler det lånte beløpet gjennom redusert verdi på sine byttemidler. Tyveri selvfølgelig, men vi har lært oss å være med på det økonomiske kapitalistiske spillet ( mens vi moralsk og politisk angriper «kapitalistene»). Vi vil være smarte («»). Og siden heler’n er like god som stjeler’n finner vi også mindre grunn ( eller moralsk mage) til å angripe det systemet og dets yppersteprester og pudler.
  (Noe(n) har bygget reir i hodene våre.)

  Hva er det som ligger under det å kjøpe opp gjeld og trykke flere penger i verden?
  Jo, man blir sittende med realverdiene som ligger i mye av gjelden, mens resten av verden, som bruker denne «verdensvalutaen», betaler kostnadene .
  FED trykker disse nye pengene (tallene) og senker verdien på byttemidlene. Dette er et spill som tar noen år, og betinger noen ekstra triks, men fungerer jo. Det er derfor dette spillet blir gjennomført med «økonomiske kriser» i land etter land med jevnlige mellomrom gjennom århundrer. Og med en «verdensvaluta» blir dette spillet mer effektivt og vanskeligere å se. ( Men man kan ane hvorfor de landene som prøver å etablere en ny stor valuta blir utsatt for økonomisk krigføring, – og til slutt militær hvis de ikke gir seg.)
  Men noen gjør det. ( Kennedy ville forøvrig kvitte seg med FED sine mulighet for slik privat («») styring og pengetrykking. Det gikk ikke så greit.)

  Hvem eier/styrer FED? Ikke det amerikanske folk, og ikke den amerikanske staten.
  Noen gjør det.
  Skjønt det spiller liten rolle. det er hvor mange som har etablert denne pengetenkningen i eget hode som betyr noe.
  Vi trenger ingen slavedrivere når vi er lært opp til å bli våre egne slavedrivere, da går det hele av seg selv.
  Mens vi sitter i huleåpningen og ser skygger av liv danse på huleveggen, i stedet for å snu oss og se det virkelige lyset og livet.
  Vi lengter etter livet der ute, men vil ikke snu oss.
  Trist.

 2. «Det ser tvert imot ut til at USAs eksport kan ha økt litt siden sanksjonene ble vedtatt.»

  Dette har vel vært en del av formålet med USA sin oppfordring til økonomisk krig og handelsboikott mot Russland?
  USA ønsker å overta denne handelen med EU. Spesielt nå når Russland (og Kina) står i spissen for å etablere en ny valuta ( løsrevet fra nåværende «verdensvaluta») BRICS-landene i mellom.

 3. Det politiske «tøværet» med Cuba er antagelig (kun) et forsøk på åpning for handel med dette landet , – og nok også en del av dette spillet for å redusere Russland/ ( og Kina?) sin handel/produksjon .
  USA sin økonomi trenger sårt å øke sin produksjon for eksport.

 4. Det som er hovedproblemet med både USA, Europa og Japan er en aldrende befolkning. Undersøkelser viser at forbruket er på sitt høyeste rundt 45-53 år. Etter dette begynner folk å tenke på pensjonisttilsværelsen i stor grad og handler deretter. I den perioden er ungene flyttet ut og personene har både hus, bil og hytte. Hva mer ønsker de seg? Når de blir pensjonister blir både statens skatteinntekter og forbruket lavere som følge av pensjonen er lavere enn lønna de hadde. Staten får da mindre i skatteinntekter samt at næringslivet vil oppleve avtakende etterspørsel. Dette vil prege den økonomiske utviklingen når de såkalte «baby boomers», dvs. generasjonen født like etter krigen, blir pensjonister. Ingen strukturelle reformer eller kvantitative lettelser kan gjøre noe med det. Foe EU ligger mulighetene i det tidligere Øst-Europa i den grad de har lavere levestandard enn de i vest. For Frankrike, Spania og Tyskland vil derimot ikke EUs pengepoltikk løse disse landenes demografiske «problemer». Trykking av penger vil derimot gjøre vondt verre i og med at det skaper bobler, eller bygger et korthus som før eller siden vil rase sammen.

 5. Ledelsen i EU, pengefondet og Verdensbanken ville redde EU ut av krisa ved å gi bankene hundrevis av milliarder og la vanige folk betale i form av utrygge jobber, lavere lønn, helswetilbud og pensjon. Dette skulle skape tusenvis av nye jobber. De skapte rekorder i ledighet i stedet. Nå vil de løse krisa ved å gi bankene enda mere penger i form av å trykke sedler og la det offentlige kjøpe bankenes dårligste verdipapirer. Dette skal skape masser av nye jobber.
  Jeg tror det ville vært bedre å gi milliardene til de fattige. Da ville disse øke kjøpekraften sin slik at stengte lokale butikker kunne åpne igjen og folk få arbeid i dem. Og når flere butikker bestilte varer, ville flere fabrikker som lager innenlandske varer kunne ansette flere folk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.