Vesten mislyktes med juleangrepet på rubelen

0

Rett før jul 2014 gikk USA og noen svært sterke økonomiske aktører til fullt angrep på den russiske rubelen i et forsøk på å drive Russland inn i en statskonkurs. Angrepet nådde toppen 15. desember og rubelen så ut til å være i fritt fall. Avisa The Guardian erklærte at «Russland har nettopp tapt den økonomiske krigen med Vesten». Men man hadde glemt et par ting.

angrepene på rubelen

Et stygt angrep

I slutten av november lå kursen på rubel på 50 for en dollar. Så begynte angrepene, som må har vært svært kraftige og samordnet. I løpet av to uker falt rubelen til 74 mot dollar. Rubelen mistet altså en tredel av sin verdi, og verst var det fra 15. til 16. desember. Da så det ut til at den russiske valutaen var i fritt fall.

The Guardians oppslag 16.12.2014: "Russland har tapt"
The Guardians oppslag 16.12.2014: «Russland har tapt»

Avisa The Guardien erklærte: «Russland har nettopp tapt den økonomiske krigen med Vesten.»

Men USA og spekulantene hadde glemt et par ting. Man hadde glemt erfaringen fra Cuba. I femti år har USA prøvd å knekke lille Cuba med økonomiske sanksjoner, men har mislykkes. Så prøver man å knekke store Russland gjennom sanksjoner og valutaspekulasjon. Dette vitner om svært liten realitetsorientering.Den russiske sentralbanken klarte da også å ri av den første stormen.

Men enda viktigere: Man hadde ikke tenkt på Kina. Mandag 22. desember gikk Kinas utenriksminister ut og sa at «Hvis Russland ønsker det vil vi stille den nødvendige støtten til rådighet ut fra vår kapasitet.

Kina stilte altså sin enorme økonomiske kapasitet som garanti for Russland. Og dermed hadde spekulantene og USA tapt spillet. Ikke bare i denne runden, men også i tida som kommer.

Mediene har ikke gjort noe poeng av denne begivenheten. Den er av verdenshistorisk betydning. For første gang går Kina ut i stor stil og spiller rollen som verdensbank. Landet har også garantert for Argentina og Venezuela, som også har vært hardt angrepet av spekulantene. Men å garantere for en av verdens ti største økonomier på et tidspunkt da den angripes av de store kanonene i internasjonal finanskapital er en helt annen sak. Med dette har Kina sagt klart og tydelig at man ikke lenger finner seg i at USA bruker økonomisk krigføring til å knekke land man misliker og man har tatt et langt skritt i retning av å underminere det USA-dominerte økonomiske systemet som ble etablert i Bretton Woods i 1944. Siden da har verden måttet danse etter pipa til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet. 22. desember 2014 endret Kina spillereglene. Og man benyttet samtidig muligheten til å styrke den kinesiske valutaen yuan renminbi som referansevaluta i all samhandel med Russland.

Dette er sjakkspill på høyeste nivå. Magnus Carlsen kunne ikke ha gjort det bedre.

 

 

Forrige artikkelNesten en halv million nedlastinger i 2014
Neste artikkelEU-landet Ungarn: – Vi vil ikke ha noen kald krig mot Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).