EU-landet Ungarn: – Vi vil ikke ha noen kald krig mot Russland

0
Viktor Orbán fordømmer sanksjonene mot Russland.

EU-landet Ungarn: – Vi vil ikke ha noen kald krig mot Russland

USA har, som visepresident Joe Biden allerede har avslørt, presset og tvunget EU til å innføre sanksjoner mot Russland som unionen helst ikke ville ha. Denne fronten har lenge knaket i sammenføyningene, og nå begynner den å sprekke. Bulgaria har store problemer fordi landet ble tvunget til å stoppe South Stream-prosjektet som landet hadde knyttet så store forventninger til. Italia taper både arbeidsplasser, markeder og energitilførsel på denne politikken og har sagt fra at man helst ser en avslutning på sanksjonene. Men Ungarn og Viktor Orbán har vært tydeligst. Lille julaften 2014 sa Orbán:

De (USA) ønsker å dra oss inn i en konflikt som bare kan føre til dårlige resultarer for oss. Ungarn ønsker ikke å ta del i den kald-krigs-atmosfæren som rår mellom USA og Russland.

Ungarns statsminister kritiserte også USA for å blande seg inn i Ungarns indre anliggender, og at de brukte beskyldninger om korrupsjon som et påskudd for å gjøre det. I oktober beskyldte USA noen av Orbáns nære medarbeidere for korrupsjon, og vedtok innreiseforbud til USA for dem.

USA er også svært lite fornøyd med at Ungarn har gitt oppdraget med å bygge en ny atomreaktor i landet til et russisk firma. USA ville at et amerikansk selskap skulle få jobben og ser på kontrakten med det russiske selskapet som en uvennlig handling.

Russland på sin side har begynt lobbyvirksomhet med sikte på å få Ungarn, Italia og Kypros til å gå imot en ny sanksjonsrunde fra EU når saka kommer opp på nyåret.

Motstanden mot sanksjonene mot Russland er ikke noe nytt fraOrbáns side. Allerede i august sa han tydelig fra at han mente at EUs sanksjoner var som «å skyte seg sjøl i foten».

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVesten mislyktes med juleangrepet på rubelen
Neste artikkelFacebook: Kolonialisme 2.0
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).