Østerrike: Arbeiderne har tapt mye i reallønn

2

Østerrike: Arbeiderne har tapt mye i reallønn

Det er ikke mye vi hører fra Østerrike, når det ikke er hoppuke eller alpin verdenscup. Det vakre alpelandet har sider som ikke er like flatterende som naturen. Der Rechnugshof, som ble opprettet i 1761 av keiserinne Maria Theresia, melder at østerrikske lavtlønte arbeidere har tapt svært mye i reallønn siste femten år. Det er ContraMagazin som melder dette.

Arbeiderne i landet har siden 1998 hatt en reallønnsnedgang på 14%. For høytlønte funksjonærer har det gått andre veien. Korrigert for inflasjon har de hatt en reallønnsvekst på 23% i samme periode. Og forskjellene øker. De lavest lønte rammes hardest. De 10% med lavest inntekt har hatt en reallønnsnedgang på hele 35% i følge Der Rechnungshof, de 25% med lavest inntekt har hatt en nedgang på 19%. Men de 10% med høyest lønn har hatt en økning på hele 39% siden 1998.

Rapporten fra Der Rechnungshof viser også at kvinnene i det noe patriarkalske Østerrike fortsatt bare tjener 60% av mennene og at 84% av alle deltidsansatt er kvinner og at 52% av de sysselsatte kvinne er i deltidsjobber (mot 9% av mennene).

Den økte forskjellen mellom lavtlønte og høytlønte i Østerrike bekreftes også av tall fra Eurofound.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Også her tror jeg at fagorganiseringsgrad er en av flere disponerende og utløsende årsaksfaktorer. I USA har offentlige ansatte ofte bedre lønn enn private, fordi de offentlig ansatte i større grad er med i fagforeninger. Jobber du for privat underleverandør av transporttjenester til amerikansk postvesen, har du lav lønn. Da drømmer du daglig om å få jobb i selve posten, fordi du da får en lønn å leve av. Jeg tror det samme kan være en av forklaringene til lønnsulikhetene i Østerrike. Offentlige ansatte tjener mer fordi de fremdeles har fagforeninger som ikke er knekket gjennom fri flyt og import av utenlandsk billig uorganisert arbeidskraft. Man kan godt se dette fra et likestillingsperspektiv. Folk i deltidsjobber og foreløpige jobber er i mindre grad fagorganisert. I et samfunn hvor kvinnene oftere har deltidsjobber og foreløpige jobber enn menn, vil lønningene deres bli lavere siden de ikke har like sterke fagforeninger i ryggen. Sterke fagforeninger er alltid den beste beskyttelsen mot lav sosial ulikhet og rettferdig lønn. I land hvor fagbevegelsen er svekket som USA vil vi derfor finne stadig flere arbeidende fattige/working poor. Folk som jobber ræva av seg i 10 timer pr dag jobber og likevel ikke tjener nok til få ha god mat og bostandard.

    • Dette er viktige poenger. Fagforeningsknusing og ødeleggelse av det organiserte arbeidsmarkedet er en viktig del av den nyliberale politikken og jeg tror du har rett i at dette viser seg tydelig i denne statistikken fra Østerrike.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.