Østerrike: Arbeiderne har tapt mye i reallønn

0

Østerrike: Arbeiderne har tapt mye i reallønn

Det er ikke mye vi hører fra Østerrike, når det ikke er hoppuke eller alpin verdenscup. Det vakre alpelandet har sider som ikke er like flatterende som naturen. Der Rechnugshof, som ble opprettet i 1761 av keiserinne Maria Theresia, melder at østerrikske lavtlønte arbeidere har tapt svært mye i reallønn siste femten år. Det er ContraMagazin som melder dette.

Arbeiderne i landet har siden 1998 hatt en reallønnsnedgang på 14%. For høytlønte funksjonærer har det gått andre veien. Korrigert for inflasjon har de hatt en reallønnsvekst på 23% i samme periode. Og forskjellene øker. De lavest lønte rammes hardest. De 10% med lavest inntekt har hatt en reallønnsnedgang på hele 35% i følge Der Rechnungshof, de 25% med lavest inntekt har hatt en nedgang på 19%. Men de 10% med høyest lønn har hatt en økning på hele 39% siden 1998.

Rapporten fra Der Rechnungshof viser også at kvinnene i det noe patriarkalske Østerrike fortsatt bare tjener 60% av mennene og at 84% av alle deltidsansatt er kvinner og at 52% av de sysselsatte kvinne er i deltidsjobber (mot 9% av mennene).

Den økte forskjellen mellom lavtlønte og høytlønte i Østerrike bekreftes også av tall fra Eurofound.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.