– Vestlige ledere bommer gang på gang

6
Havnebyen Sirte før og etter Norges bombing.

– Vestlige ledere bommer gang på gang

Vestlige militærintervensjoner mislykkes gang på gang, uten at politiske og militære ledere tar lærdom.
Det er professor Øyvind Østerud som sier dette til VG. Og han fortsetter:

– En skulle kanskje tro at det lå et minstemål av kunnskap til grunn når det tas skjebnetunge avgjørelser i verdenspolitikken. Eller at aktørene hadde lært av tidligere fadeser. Men slik er det ikke, mener Østerud.

Han er ikke imponert over norske politikeres kunnskap om utenrikspolitiske forhold.

– Jeg tror at det er en betydelig grad av naivitet. Mange setter seg heller ikke skikkelig inn i forholdene, og de foretrekker ofte å ikke vite altfor mye, sier han.

Eksemplene på feilslåtte militærintervensjoner som Norge har deltatt i, er mange. Da norske bombefly ga støtte til opprørere man knapt visste hvem var i Libya, var det ifølge norske politikere for å beskytte sivilbefolkningen og fremme demokrati.

Tre år senere rår anarki og kaos, militsgrupper kjemper om makten, islamister har opprettet et kalifat og norske politikere liker ikke å bli minnet om hva de har bidratt til.

Østerud har også skrevet kronikk om dette i Aftenposten.Men om han blir hørt er en annen sak. Østerud peker på politikernes bunnløse uvitenhet om de landa de er med på å ødelegge. Men han kommenterer ikke det forholdet at norske politikere bare fungerer som herredsstyrer for USA. Jens Stoltenberg burde ha sittet foran en krigsforbryterdomstol i Haag, i stedet fikk han jobben som NATO-sjef fordi han var den aller ivrigste til å ødelegge Libya.

Men forbrytelsen er ikke foreldet. Det er fortsatt mulig å stille de ansvarlige til ansvar.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

  1. New York Time har på lederplass krevd rettsforfølgelse av Bush-administrasjonen etter tortur-rapporten (noe sent synes jeg). Men bedre sent enn aldri. Og det viktigste: Ca 2/3 av kommentarene krever det samme og har fått stor støtte. I motsetning til den tredjedelen som støtter Bush-administrasjonen. De får minimal støtte. Så det er fullt mulig å ta noen oppgjør i Norge også! Men den norske opinionen synes død!

  2. Jeg har vanskelig for å tro at vestlige rådgivere og besluttende organer er så uvitende og dumme som Østerud vil ha det til. Kan det være andre forklaringer på fenomenet? For eksempel at det er det militær-industrielle komplekset som ligger bak og presser fram angrepene? Eller at kaos er selve målet i vestlig politikk for tiden? Vesten er på defensiven. Skaper de kaoset for å kunne utnytte kaoset til egen vinning etterpå – eller håper at det skal gi vinning etterpå? Er for eksempel målet med Ukraina-politikken å skape kaos i Russland slik at Russland svekkes som motstander på verdensarenaen? Det bygges jo opp for å skape kaos i Kina også. Japan er mobilisert med. Og Hong-Kong affæren er trolig et første kraftig forsøk på å skape indre uro i Kina. Trolig er Kim Jung-un-filmen også et forsøk på å skape problemer for Russland og Kina. Jeg mistenker at CIA har en finger med i spillet både når det gjelder at filmen så dagens verden, det angivelige cyber-angrepet fra Nord-Korea og cyber-angrepene mot Nord-Korea etterpå. Alt satt i scene av en og samme gruppe som arbeider for å ødelegge. USA har enda ikke offentliggjort sine konkrete beviser på at Nord-Korea stod bak cyber-angrepet. Og dette med å la være å komme med bevisene, er nå blitt regelen: Irak, Syria (flere omganger med usanne påstander), MH17… (og flere omganger med usanne påstander fra Ukraina). NATO har dessuten gjort det til sin hovedsak å være uklar på spørsmålet om ekspansjon. NATO er ikke lenger en forsvarsallianse mot en definert fiende. Men likevel ekspanderer de og gjør det til en regel å være uklar på hva de egentlig står for.

    • Jeg er enig med deg i at den egentlige eliten nok har større innsikt enn det Østerud sier. Han ser vel på politikerne, og blant dem er det ikke mange som har røpet mye innsikt. CIA, NSA, Secret Service, Pentagon, alle disse vet hva de gjør. Det samme gjør den mer politiske delen av finanseliten. Men det er ikke alltid de politikerne de bruker skjønner stort av hva de er med på. Men de har ansvar for den faenskapen de vedtar, om de skjønner det eller ei.

  3. Men hvordan skal vi, rent praktisk, gå frem for å få stilt de ansvarlige til ansvar? Det var vel snakk om en underskriftskampanje tidligere … har det vært noe fremgang på det feltet?

    Ærlig talt vet vi vel alle sammen at det er nytteløst, og at Stoltenberg og andre krigsforbrytere aldri kommer til å bli stilt til ansvar for ødeleggelsene de har forårsaket, landene de har lagt i grus, menneskene de har myrdet. Men vi burde selvsagt prøve å få til noe likevel, siden det er det moralsk riktige å gjøre. Og siden det kanskje kan bidra til å gjøre det litt vanskeligere for Stoltenberg og hans likemenn neste gang de får lyst til å bombe et land tilbake til steinalderen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.