– Vestlige ledere bommer gang på gang

0
Havnebyen Sirte før og etter Norges bombing.

– Vestlige ledere bommer gang på gang

Vestlige militærintervensjoner mislykkes gang på gang, uten at politiske og militære ledere tar lærdom.
Det er professor Øyvind Østerud som sier dette til VG. Og han fortsetter:

– En skulle kanskje tro at det lå et minstemål av kunnskap til grunn når det tas skjebnetunge avgjørelser i verdenspolitikken. Eller at aktørene hadde lært av tidligere fadeser. Men slik er det ikke, mener Østerud.

Han er ikke imponert over norske politikeres kunnskap om utenrikspolitiske forhold.

– Jeg tror at det er en betydelig grad av naivitet. Mange setter seg heller ikke skikkelig inn i forholdene, og de foretrekker ofte å ikke vite altfor mye, sier han.

Eksemplene på feilslåtte militærintervensjoner som Norge har deltatt i, er mange. Da norske bombefly ga støtte til opprørere man knapt visste hvem var i Libya, var det ifølge norske politikere for å beskytte sivilbefolkningen og fremme demokrati.

Tre år senere rår anarki og kaos, militsgrupper kjemper om makten, islamister har opprettet et kalifat og norske politikere liker ikke å bli minnet om hva de har bidratt til.

Østerud har også skrevet kronikk om dette i Aftenposten.Men om han blir hørt er en annen sak. Østerud peker på politikernes bunnløse uvitenhet om de landa de er med på å ødelegge. Men han kommenterer ikke det forholdet at norske politikere bare fungerer som herredsstyrer for USA. Jens Stoltenberg burde ha sittet foran en krigsforbryterdomstol i Haag, i stedet fikk han jobben som NATO-sjef fordi han var den aller ivrigste til å ødelegge Libya.

Men forbrytelsen er ikke foreldet. Det er fortsatt mulig å stille de ansvarlige til ansvar.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA – nytt rekordunderskudd på handelsbalansen med Kina
Neste artikkelØsterrike: Arbeiderne har tapt mye i reallønn
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).