– NATOs fatale feil

0
Stoltenberg rystet svenske partikolleger da han sa at bombinga av Libya var god trening for det norske flyvåpenet. Men blir han grillet på det?

– NATOs fatale feil

– Norske myndigheter kan ikke lenger lukke øynene for at Norge har deltatt i militære operasjoner der sivile har blitt drept og lemlestet – trolig i strid med folkeretten, skriver generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs i en kronikk på NRK.no.

Norske styrker har de siste femten årene vært involvert i en rekke militære operasjoner i utlandet. Operasjonene har enten vært i NATO-regi eller i allianser med både NATO-land og andre. Felles for operasjonene er at de enten helt eller delvis har hatt beskyttelse av sivile som mål.

Det uttalte målet står i sterk kontrast til det Amnestys etterforskning har konkludert med gjentatte ganger disse årene: At allierte styrker etter all sannsynlighet står bak krigsforbrytelser, det vil si ulovlige drap på sivile i henhold til internasjonal humanitær rett. Og at de gjør lite eller ingenting for å ta ansvar i etterkant.

Egenæs nevner flere eksempler på at norske styrker har vært med på kriger og operasjoner der det sannsynligvis er begått krigsforbrytelser, slik som i «situasjoner der NATO tilsynelatende bombet ulovlige sivile mål i Kosovo og SerbiaEller: «Fra Afghanistan har Amnesty ved en rekke tilfeller langt på vei kunnet dokumentere unødvendige drap på sivile og andre overgrep begått av Norges allierte. Alt fra tortur, i verste fall med døden til følge, til bombing der kun sivile har blitt drept.»

Også i Libya, der norske fly og piloter var svært aktive under bombingen av landet, har Amnesty dokumentert at sivile ble drept av NATO-bomber under omstendigheter det er stor grunn til å stille spørsmål ved. Nok en gang har NATO svart i generelle vendinger, tilsynelatende uten å gjennomføre en grundig gransking.

Egenæs har naturligvis helt rett, slik jeg har pekt på mange ganger. Norge har deltatt i krigsforbrytelser og brudd på folkeretten, og jeg vil også tilføye: sannsynligvis også forbrytelser mot menneskeheten. Og det er ingen tvil om hvem som har ansvaret. At Egenæs håper at Stoltenberg vil rydde opp i dette, velger jeg å se som et retorisk grep.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBelgia: 100.000 demonstrerte mot nedskjæring og arbeiderfiendtlig politikk
Neste artikkelUkraina: Ny-nazistisk kommandant blir politisjef i Kiev
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).