Verden som en pyramide

0

Verden som en pyramide

Tore Linné Eriksen har skrevet en artikkel for Nupi der han ser nøyere på hva som ligger bak påstandene om at tusenårsmålene til FN er i ferd med å bli oppnådd.

Sommeren 2014 har det kommet en rekke FN-rapporter om global fattigdom og ulikhet. De forteller at det første og mest kjente av FNs tusenårsmål er nådd allerede før 2015. Andelen fattige skal ha blitt halvert siden 1990, og statsledere fra vår del av verden sier gjerne at «vi» har løftet millioner ut av fattigdom.

  • „Hva er virkeligheten bak de nye tallene?
  • Kan fattigdom måles, og hvordan?
  • Er ikke fattigdomsbekjempelse også et spørsmål om fordeling?
  • Hvorfor ble temaer som ulikhet og makt holdt utenfor da tusenårsmålene ble formulert i år 2000?

Eriksen peker på at på tross av framganger på noen områder, er det fortsatt seks millioner barn under fem år som dør av sult og fattigdom – hvert år. Og studerer man tallene ser man at det ikke blir mer likhet, men tvert om:

I virkeligheten går utviklingen i motsatt retning. De fattiges andel av inntekter, formue eller verdiskaping blir stadig mindre. En undersøkelse fra FN-organisasjonen UNICEF viser at de rikeste 20 prosent i verden legger beslag på over 80 prosent av inntektene. For de fattigste 20 prosent blir det bare 1 prosent igjen å dele på.

Folk som Kristin Clemet pleier å bruke tusenårsmålene som argument for at den globaliserte kapitalismen er en suksess. Det finnes det ingen dekning for, verken i rapporten eller i virkeligheten.

Forrige artikkelDen nyttige fienden
Neste artikkelSharia-politiet i Wuppertal
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).