Den nyttige fienden

0

Terrorgruppen Islamic State (IS) dominerer nyheter for tiden, men hvem er de? Hvor kommer de fra? Her er fortellingen du ikke kjente til.
Dette skriver Torgeir Salih Holgersen på nettstedet Radikal portal.  Gjennomgangen hans av framveksten til IS og USAs og Golfstatenes rolle i denne prosessen er svært interessant og bør absolutt leses.

Opprinnelsen til dagens IS var en liten terrorgruppe under ledelse av jordaneren Abu Musab al-Zarqawi.  Al-Zarqawi ble verdenskjent tidlig i 2004, via et brev som angivelig skulle til Osama bin Laden, men som ble oppfanget av etterretning på veien dit. Selv om det i teorien var et brev ment for al-Qaida-lederen, bar formen på brevet mer preg av en appell ment for et globalt publikum.

Brevet ble lagt ut på hjemmesida til US State Department der det fortsatt finnes. Kampanjen for å “spre kunnskap” om al-Zarqawis gruppes agenda hadde som eksplisitt målsetting å slå inn en kile mellom motstandsbevegelsen og Iraks sjiamuslimske flertall. Amerikanerne oppsummerer denne PSYOPen (psykologisk operasjon, del av krigføringa) som en stor suksess, noe den også ble for al-Zarkawi, skriver Holgersen.

Holgersen følger så utviklinga fram til i dag og refererer blant annet til kilder i Qatar:

Den qatariske regjeringsrådgiveren som bekrefter at Qatar har kanalisert store økonomiske og militære midler til al-Qaida-affilierte Jabhat al-Nusra, bekrefter derimot al-Malikis framstilling om at ISIL er støttet av Saudi-Arabia: “ISIS har vært et Saudi-prosjekt”

Eller «Thank God for the Saudis,» som John McCain sa til CNN i januar 2014.

Og som kjent skal Saudi Arabia nå få penger og utstyr fra USA for å trene opp «moderate islamister» til å kjempe mot IS i Irak og Syria. Og Norge slutter entusiastisk opp om svindelen.

Forrige artikkelDen hemmelige opprinnelsen til ISIS
Neste artikkelVerden som en pyramide
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).