Den nyttige fienden

0

Terrorgruppen Islamic State (IS) dominerer nyheter for tiden, men hvem er de? Hvor kommer de fra? Her er fortellingen du ikke kjente til.
Dette skriver Torgeir Salih Holgersen på nettstedet Radikal portal.  Gjennomgangen hans av framveksten til IS og USAs og Golfstatenes rolle i denne prosessen er svært interessant og bør absolutt leses.

Opprinnelsen til dagens IS var en liten terrorgruppe under ledelse av jordaneren Abu Musab al-Zarqawi.  Al-Zarqawi ble verdenskjent tidlig i 2004, via et brev som angivelig skulle til Osama bin Laden, men som ble oppfanget av etterretning på veien dit. Selv om det i teorien var et brev ment for al-Qaida-lederen, bar formen på brevet mer preg av en appell ment for et globalt publikum.

Brevet ble lagt ut på hjemmesida til US State Department der det fortsatt finnes. Kampanjen for å “spre kunnskap” om al-Zarqawis gruppes agenda hadde som eksplisitt målsetting å slå inn en kile mellom motstandsbevegelsen og Iraks sjiamuslimske flertall. Amerikanerne oppsummerer denne PSYOPen (psykologisk operasjon, del av krigføringa) som en stor suksess, noe den også ble for al-Zarkawi, skriver Holgersen.

Holgersen følger så utviklinga fram til i dag og refererer blant annet til kilder i Qatar:

Den qatariske regjeringsrådgiveren som bekrefter at Qatar har kanalisert store økonomiske og militære midler til al-Qaida-affilierte Jabhat al-Nusra, bekrefter derimot al-Malikis framstilling om at ISIL er støttet av Saudi-Arabia: “ISIS har vært et Saudi-prosjekt”

Eller «Thank God for the Saudis,» som John McCain sa til CNN i januar 2014.

Og som kjent skal Saudi Arabia nå få penger og utstyr fra USA for å trene opp «moderate islamister» til å kjempe mot IS i Irak og Syria. Og Norge slutter entusiastisk opp om svindelen.

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.