Petro-yuan kommer

0

Kina er nå den største importøren av olje fra Midtøsten. Om lag halvparten av Kinas olje kommer fra Den persiske bukta, så Kina spiller en stadig større rolle når oljediktaturene legger opp sine strategier. Kina er nå Saudi Arabias viktigste handelspartner og Kina og Qatar har et tett samarbeid om energi og investeringer.

Kinas oljeimport

I august 2014 undertegnet Saudi Arabia og Kina en stor energiavtale der Kina skal hjelpe Saudi Arabia med å utvikle kjernekraftverk og fornybar energi.

I mai 2014 gikk Kina forbi USA som den største importøren av Qatars olje.

Det ironiske er at USAs forsøk på å redusere sin import av arabisk olje og gass har bidratt til å øke Kinas relative styrke som oljeimportør fra Gulfen. Og med kjøp av olje og gass følger makt og innflytelse.

I september 2014 sendte Kina for første gang en destroyer til Persiabukta med Irans havneby Bandar Abbas som første havn.

Kina har allerede siden 2012 begynt å inngå olje- og gasskontrakter i yuan renminbi i stedet for dollar, så vi kan trygt si at petro-yuan kommer.

Kartet viser importrutene for olje og gass til Kina. Det viser hvor sårbar denne trafikken er i Hormuz-stredet og Malakkastredet. Noe som igjen forklarer hvorfor Kina også satser på olje- og gass i rørledninger fra Russland og Sentral-Asia.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSyria – mange kriger via stedfortreder
Neste artikkelDen hvite manns byrde?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).