Petro-yuan kommer

0

Kina er nå den største importøren av olje fra Midtøsten. Om lag halvparten av Kinas olje kommer fra Den persiske bukta, så Kina spiller en stadig større rolle når oljediktaturene legger opp sine strategier. Kina er nå Saudi Arabias viktigste handelspartner og Kina og Qatar har et tett samarbeid om energi og investeringer.

Kinas oljeimport

I august 2014 undertegnet Saudi Arabia og Kina en stor energiavtale der Kina skal hjelpe Saudi Arabia med å utvikle kjernekraftverk og fornybar energi.

I mai 2014 gikk Kina forbi USA som den største importøren av Qatars olje.

Det ironiske er at USAs forsøk på å redusere sin import av arabisk olje og gass har bidratt til å øke Kinas relative styrke som oljeimportør fra Gulfen. Og med kjøp av olje og gass følger makt og innflytelse.

I september 2014 sendte Kina for første gang en destroyer til Persiabukta med Irans havneby Bandar Abbas som første havn.

Kina har allerede siden 2012 begynt å inngå olje- og gasskontrakter i yuan renminbi i stedet for dollar, så vi kan trygt si at petro-yuan kommer.

Kartet viser importrutene for olje og gass til Kina. Det viser hvor sårbar denne trafikken er i Hormuz-stredet og Malakkastredet. Noe som igjen forklarer hvorfor Kina også satser på olje- og gass i rørledninger fra Russland og Sentral-Asia.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.