Syria – mange kriger via stedfortreder

1

Skribenten gir en nyttig oversikt over de ulike krigene ved stedfortreder som pågår i Syria. Han skriver at mens det finnes et stort antall grunner til å kjempe mot Assads familiediktatur, så er det mange grupperinger som bruker dette som et påskudd. Han peker på åtte konflikter/kriger som ligger under det som skjer.

  1. En interne wahabi-konflikt. Al-Qaida (Nusrah-fronten), IS og regimene i Saudi Arabia og Qatar er alle wahabier, og de slåss om hvem som skal dominere innen den wahabittiske fløyen.
  2. En iransk-saudisk krig. De to landa kjemper om hegemoniet i regionen fra Jemen til Libanon og Syria.
  3. Sunni-sjia-krigen. Dette kan bedre forstås som en krig som ble startet av Saudi Arabia på oppdrag fra USA og Israel for å underminere arabisk støtte til Hizbollah og Iran i regionen.
  4. En russisk-ameriansk krig. Konflikten mellom Russland og USA har aldri nådd dette nivået siden den kalde krigen. Konfliktene i Ukraina og Syria og andre steder har fått begge parter til å hente fram fra skapet metodene fra den kalde krigen, inklusive krig gjennom stråmenn.
  5. Qatar–Saudi-konflikten. Disse to wahabi-regimene kjemper om mange saker der de begge ønsker å dominere politisk islam. Qatar støtter det muslimske brorskapet og visse jihadistgrupper, mens Saudi Arabia støtter salafistene og andre jihadistiske grupper. Dette ligger blant annet under konflikten mellom Nusrah-fronten og IS.
  6. Konflikten mellom Hizbollah og ”framtidsbevegelsen” i Libanon. Disse to libanesiske bevegelsene har tatt sin konflikt inn i Syria. Framtidsbevegelsen er en løs allianse og omfatter blant annet salafister.
  7. Sammenstøt mellom ulike islamske identiteter: Saudi Arabia, Tyrkia og Iran – alle håper de å sette sitt nasjonale stempel på islamistbevegelsen i regionen.
  8. Den regionale konflikten mellom Det muslimske brorskapet på den ene sida og regionale salafister på den andre.

Og som om det ikke var nok, så kan jeg føye til den kurdiske konflikten, der kurderne på sin side er splittet i flere grupper, og der USA ser seg tjent med å støtte Barzani i Nord-Irak. Kurderne gjør dessuten krav på deler av Tyrkia, Syria og Iran.

 

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

  1. Du skriver at «kurderne gjør krav på deler av Tyrkia, Iran og Syria». Det de ønsker er autonome områder innen staten. Det er veldig klart i Syria, hvor det er viktig å beholde en multinasjonal/religiøs stat. Jeg er mindre inne i de tyrkiske og iranske ønskene, men jeg tror at også for dem er den autonome kurdiske staten i Irak et forbilde. Drømmen om et samlet, fritt Kurdistan er vel, om ikke helt død, et svært fjerntliggende mål for alle – det er i alle fal ikke det de kjemper for nå.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.