Syria – mange kriger via stedfortreder

0

Skribenten gir en nyttig oversikt over de ulike krigene ved stedfortreder som pågår i Syria. Han skriver at mens det finnes et stort antall grunner til å kjempe mot Assads familiediktatur, så er det mange grupperinger som bruker dette som et påskudd. Han peker på åtte konflikter/kriger som ligger under det som skjer.

  1. En interne wahabi-konflikt. Al-Qaida (Nusrah-fronten), IS og regimene i Saudi Arabia og Qatar er alle wahabier, og de slåss om hvem som skal dominere innen den wahabittiske fløyen.
  2. En iransk-saudisk krig. De to landa kjemper om hegemoniet i regionen fra Jemen til Libanon og Syria.
  3. Sunni-sjia-krigen. Dette kan bedre forstås som en krig som ble startet av Saudi Arabia på oppdrag fra USA og Israel for å underminere arabisk støtte til Hizbollah og Iran i regionen.
  4. En russisk-ameriansk krig. Konflikten mellom Russland og USA har aldri nådd dette nivået siden den kalde krigen. Konfliktene i Ukraina og Syria og andre steder har fått begge parter til å hente fram fra skapet metodene fra den kalde krigen, inklusive krig gjennom stråmenn.
  5. Qatar–Saudi-konflikten. Disse to wahabi-regimene kjemper om mange saker der de begge ønsker å dominere politisk islam. Qatar støtter det muslimske brorskapet og visse jihadistgrupper, mens Saudi Arabia støtter salafistene og andre jihadistiske grupper. Dette ligger blant annet under konflikten mellom Nusrah-fronten og IS.
  6. Konflikten mellom Hizbollah og ”framtidsbevegelsen” i Libanon. Disse to libanesiske bevegelsene har tatt sin konflikt inn i Syria. Framtidsbevegelsen er en løs allianse og omfatter blant annet salafister.
  7. Sammenstøt mellom ulike islamske identiteter: Saudi Arabia, Tyrkia og Iran – alle håper de å sette sitt nasjonale stempel på islamistbevegelsen i regionen.
  8. Den regionale konflikten mellom Det muslimske brorskapet på den ene sida og regionale salafister på den andre.

Og som om det ikke var nok, så kan jeg føye til den kurdiske konflikten, der kurderne på sin side er splittet i flere grupper, og der USA ser seg tjent med å støtte Barzani i Nord-Irak. Kurderne gjør dessuten krav på deler av Tyrkia, Syria og Iran.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSyria er det sjuende landet fredsprisvinneren bomber siden 2009
Neste artikkelPetro-yuan kommer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).