MH17 – rapporten er designet for å tilsløre

0

MH17 – rapporten er designet for å tilsløre

Sju uker etter at Malaysia airline MH17 ble skutt ned foreligger en midlertidig rapport fra det nederlandske sikkerhetsutvalget. Det mest oppsiktsvekkende ved rapporten er hvor lite informasjon den inneholder og hvor få spørsmål den avklarer. Bare noen eksempler:

  • Rapporten bekrefter at MH17 fikk beskjed om å endre kurs, men i løpet av sju uker har man ikke klart eller villet finne ut hvorfor.
  • Russiske myndigheter har lagt fram satelittdata som viser at at ukrainsk militærfly befant seg i nærheten av MH17. Dette er verken registrert eller kommentert.
  • Det foreligger ingen utskrift av kommunikasjonen i cockpit eller i tårnet. Dette er oppsiktsvekkende og svært uvanlig.
  • USA har detaljerte satelittbilder fra tida omkring nedskytinga. Disse bildene er ikke lagt fram eller ettrlyst.
  • Det finnes ingen dokumentasjon på hvem som kan ha skutt ned flyet.

Rapporten sier at flyet ble truffet av mange «høyhastighetsobjekter». Dette har fått vestlige kommentatorer til å si at det må ha vært et missil fra separatistene. Men det er det ikke hold for i rapporten. De bildene som legges fram kan like gjerne være tegn på at flyet er truffet av maskinkanonild, og dermed beskutt fra fly.

Robert Parry skriver at rapporten kommer til kort når det gjelder å avklare hvem som skjøt ned flyet og peker på en rekke opplagte ting som rapporten ikke tar stilling til.

World Socialist Web Site peker på at da Pan Am Flight 103 over Lockerbie ble bombet i 1988 forelå staelittfotografier i løpet av noen få timer. Og teknologien er blitt svært mye bedre siden da. Det hele lukter av dekkoperasjon.

Forrige artikkelSpansk politi hamstrer utstyr for å slå ned protester
Neste artikkel– Vi må få et tydelig skille mellom politisk og religiøs islam
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).