Spansk politi hamstrer utstyr for å slå ned protester

0

Spansk politi hamstrer utstyr for å slå ned protester

Spania har siden 2008 vært inne i ei krise av episke dimensjoner med en ungdomsarbeidsløshet over 55%, men i det siste har den spanske regjeringa påstått at «nå går det bedre». Det sier litt om ambisjonene når en begynnende deflasjon blir sett på som et vårtegn.

Og det virker ikke som om spansk politi tror på det heller. Avisa The Guardian melder at spansk politi har kjøpt inn utstyr for 1 million euro beregnet på å slå ned opptøyer. Det kuttes i absolutt alle offentlige budsjetter, med unntak av voldsmakta. Politiet skal kjøpe inn skjold, skuddsikre vester og vannkanoner. Myndighetene sier at vannkanonene er viktige «på grunn av den nåværende sosiale dynamikken». Eller fordi spanjolene er dritlei den rådende politikken, for å si det i klartekst.

Høsten 2014 er det i tillegg til den økonomiske krisa også en rekke politiske kampsaker som kan få politiet til å dra fram det nye leketøyet sitt. Det gjelder kampen mot den nye og svært restriktive abortloven, det gjelder Catalonias krav om folkeavstemning om uavhengighet og det gjelder kampen mot de nye lovene mot demonstrasjoner.

I følge den nye loven kan det ilegges bøter for inntil € 600.000 (fem millioner kroner) for å demonstrere i nærheten av parlamentet uten tillatelse og € 30.000 for å fornærme politiet under en demonstrasjon.

Fredsprisvinner EU, som fikk prisen for å ha «bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa», har naturligvis ikke hatt noen innvendinger mot et lovverk som har så mange likhetstrekk med lovverket fra Franco-diktaturets tid.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.