Spansk politi hamstrer utstyr for å slå ned protester

0

Spansk politi hamstrer utstyr for å slå ned protester

Spania har siden 2008 vært inne i ei krise av episke dimensjoner med en ungdomsarbeidsløshet over 55%, men i det siste har den spanske regjeringa påstått at «nå går det bedre». Det sier litt om ambisjonene når en begynnende deflasjon blir sett på som et vårtegn.

Og det virker ikke som om spansk politi tror på det heller. Avisa The Guardian melder at spansk politi har kjøpt inn utstyr for 1 million euro beregnet på å slå ned opptøyer. Det kuttes i absolutt alle offentlige budsjetter, med unntak av voldsmakta. Politiet skal kjøpe inn skjold, skuddsikre vester og vannkanoner. Myndighetene sier at vannkanonene er viktige «på grunn av den nåværende sosiale dynamikken». Eller fordi spanjolene er dritlei den rådende politikken, for å si det i klartekst.

Høsten 2014 er det i tillegg til den økonomiske krisa også en rekke politiske kampsaker som kan få politiet til å dra fram det nye leketøyet sitt. Det gjelder kampen mot den nye og svært restriktive abortloven, det gjelder Catalonias krav om folkeavstemning om uavhengighet og det gjelder kampen mot de nye lovene mot demonstrasjoner.

I følge den nye loven kan det ilegges bøter for inntil € 600.000 (fem millioner kroner) for å demonstrere i nærheten av parlamentet uten tillatelse og € 30.000 for å fornærme politiet under en demonstrasjon.

Fredsprisvinner EU, som fikk prisen for å ha «bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa», har naturligvis ikke hatt noen innvendinger mot et lovverk som har så mange likhetstrekk med lovverket fra Franco-diktaturets tid.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKatastrofal nedgang i Ukrainas økonomi
Neste artikkelMH17 – rapporten er designet for å tilsløre
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).