Den uavhengige republikken Venezia?

13
Venezias tradisjonelle flagg

Nederlaget for uavhengighetsbevegelsen i Skottland har ikke dempet uavhengighetskravene rundt omkring i Europa, slik man kanskje skulle tro. Folkeavstemninga har tvert om gitt dem blod på tann. Det at den britiske regjeringa i det hele tatt tillot en slik avstemning, for eksempel i motsetning til hva regjeringa i Kiev gjorde, har styrket kravet om rett til løsrivelse. Betyr det at vi vil oppleve den uavhengige republikken Catalonia eller Den mest opphøyde republikken Venezia?

Venezias tradisjonelle flagg
Venezias tradisjonelle flagg

Folkeavstemning i Veneto

16. – 21. mars 2014 ble det avholdt en «digital folkeavstemning» i regionen Veneto i Italia. Folkeavstemninga var ikke anerkjent av myndighetene i Italia og det hefter mange metodeproblemer med avstemninga. Organisatorene hevder at 2,36 millioner veneziere deltok i avstemninga, og det er i så fall 63% av de stemmeberettigede. Av dem stemte angivelig 56,6% ja. Disse tallene blir bestridt av kritikere, som mener at de er grovt overdrevet. Det forhindret ikke separatistene fra å etablere La serenissima repubblica Veneta, «Den aller mest opphøyde republikken Venezia», og utnevne en regjering med liberatarianeren Gianluca Busato som statsminister.

Hvor mye innhold er det i en slik avstemning, og hva vil den føre til?

Il campanilismo

Da Italia oppnådde uavhengighet i 1860, sa en av uavhengighetslederne at «Vi har skapt Italia, nå må vi skape italienere.» Det er mye i dette. Ved uavhengigheten var det bare et lite mindretall av innbyggerne som snakket italiensk, og landet hadde vært delt i tallrike bystater i mange århundre. I Italia snakker man om en form for patriotisme som kalles Il campanilismo. Kampanile er kirketårnet, og ideen er at man holder sammen så langt man kan se kirketårnet.

Og det finnes da også en rekke separatistbevegelser i Italia. En gang jeg besøkte Sør-Tirol i Nord-Italia, der man snakker tirolsk tysk, spurte hotellverten: «Da dere var i Italia, hvordan var det?» Der godkjenner lokalpatriotene fortsatt ikke fredsavtalen av 1919, som la Sør-Tirol inn under Italia.

I 1997 etablerte Lega Nord Parlamentet i Mantova som erklærte sin uavhengighet av Italia. Det hele var en del av det høyrepopulistiske partiets regionalisme, og det fikk preg av et operettekupp. Men institusjonen eksisterer den dag i dag, Partiets daværende leder, Umberto Bossi, erklærte at «Roma er en by av kjeltringer» og at «Sør-Italia ikke er Europa, men Afrika.»

Den økonomiske krisa

Italia, som enn så lenge er verdens tiende største økonomi, er inne i ei djup økonomisk og sosial krise. Den EU-vennlige eliten har utrolig lite tillit blant folk flest, og dette har økt kravet om uavhengighet i flere regioner. Riktignok tok Matteo Renzi Italia med storm etter at han nærmest kupp til seg ledervervet i Partito Democratico (PD), men han har ikke klart å løse et eneste av Italias tallrike problemer, så det er et tvilsom om hvetebrødsdagene hans kommer til å vare særlig lenge.

Regionen Veneto er ikke den eneste som krever uavhengighet. Liknende krav er stilt på Sicilia og Sardinia og i flere andre regioner, men det er bare i Veneto man har gått så langt som til en slags folkeavstemning.

separatister europa
Noen av separatistbevegelsene i Europa

Hvor mye realitet er det i «Republikken Veneto»?

Republikken Veneto har røtter tilbake i byen Venezias gullalder på 1300-tallet. Den gangen var Venezia en stormakt med kolonier langs Dalmatia-kysten, i det nåværende Hellas, på Krim og på Kypros. Det var en stor sjømakt og handelsveiene gikk helt til Kina (husk Marco Polo). Dagens Veneto er en av de rikere regionene i Italia med et BNP per innbygger på ca. 30.000 euro. Det er det dobbelte av hva fattige regioner som Calabria og Campania har, men det er ikke på topp i Italia. Det populistene i Veneto mobiliserer på er motstanden mot å la skattepengene går til Roma og til Sør-Italia. Så udugelige som italienske regjeringer har vært, og så dårlig som den italienske økonomien er, så er det ikke noen tvil om at uavhengighetskravet har ganske stor oppslutning. En annen sak er om separatismen er sterk nok til at den vil bli noe annet enn enda en operette.

Venezias historiske kolonier
Venezias historiske kolonier

Det nye er at disse kravene kommer over hele Europa

11. september 2014 demonstrerte i følge politiet 1,8 millioner mennesker i Barcelona for kravet om en løsrivelse av Catalonia fra Spania. I motsetning til Storbritannia vil ikke regjeringa i Madrid tillate noen fokeavstemning. Men katalanerne bruker nå folkeavstemninga i Skottland som argument for at slike avtemninger er legitime og de krever retten til å avgjøre dette sjøl. I Belgia skjerpes kravet om uavhengighet for Flandern. I Bosnia-Herzegovina krever Republika Srpska det samme. (Se liste over separatistbevegelser.)

Sår vind, høster storm

I et forsøk på å knekke nasjonalstatene og nasjonalfølelsen har EU-ledelsen subsidiert regionalisme over hele Europa. Regionale språk er blitt oppmuntret. Penger er sendt til regioner for å dyrke sin egenart. Og det har de gjort. Som de herretenkende byråkratene de er, har EU-kommisjonen tenkt at de kan ta fra folk nasjonalfølelsen slik at de lettere lar seg integrere i et EU basert på de fire frihetene. Og de nasjonale parlamentene er langt på vei redusert til gummistempelutøvere. Men nasjonalismen har gjenoppstått i en langt sterkere regionalisme.

Den globalistiske eliten på 2400 milliardærer og deres betalte lakeier tror at de kan behandle folk som brikker og frata dem identitet når det passer eliten. Fordi de ønsker overnasjonal kontroll og muligheten til å plyndre ethvert lands ressurser slik de måtte ønske, har de utnevnt «nasjonalismen» til hovedfiende. Er du for nasjonal uavhengighet må du være forberedt på å bli stemplet som nasjonalist eller nazist når det måtte være. Det forhindrer ikke den samme eliten fra å manipulere den nasjonalismen de måtte trenge i øyeblikket og bruke virkelige nazister til å gjennomføre elitens prosjekter.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Hva tenker du om muligheten til å organisere og kreve selvstendighet som mindre, selvforsynte enheter, avgrenset demokratisk, med egen lokal selvråderett og direkte demokrati. La oss for eksempel si at Bjørnsund ville kreve selvstendighet, og styre all politikk lokalt.

  Er ikke dette egentlig gode løsninger? Er separatisme blitt et skjellsord brukt av eliten for å svartmale demokratisk motstand?

  Burde ikke norske myndigheter gi støtte til opprettelse av økolandsbyer i Norge? Forsøkskaniner som kan være foregangsmodeller for bærekraftige samfunn og teknologi, som kan føre til delaktighet og aktivitet, lystbetont arbeid, kanskje med omvendte integrasjonsprinsipp i grunn?

  • Jeg bruker ordet separatisme helt nøytralt, i betydninga de som vil skille seg ut, være separate.
   Og jo, jeg ser mange strategiske fordeler med regionale og lokale opprør, og lokal organisering inngår også i min Kommunisme 5.0-strategi.
   Jeg kommer antakelig til å belyse dette ytterligere. I første omgang er dette bare en statusrapport.

 2. Vad gäller din karta så har jag ett par anmärkningar:

  1. Ett självständigt Bayern finner vissa anhängare. Vad de glömmer är att Franken, dvs den norra hälften av nuvarande delstaten (med Nürnberg som centrum, en något bortglömd men inte desto mindre ledande tysk storstad) kommer aldrig för sitt liv vilja dela land med de riktiga bayrarna utan har (hittils förgäves) krävt ett eget Bundesland Franken i BRD. En annan dämpande faktor är CSU, ett regionalt kristdemokratiskt parti som suttit med i varje kristdemokratisk regering sedan BRD upprättades och ser till att Bayerns intressen beaktas i rikspolitiken. Hade en självständighet kommit till stånd, skulle Franken (med ca 40% av Bayerns 12 miljoner invånare) utan tvekan begära lösrivelse på studs. De har inget intresse av att låta sig styras från München istället för Berlin.

  (Som en tysk sa till mig: Det finns redan ett självständigt Bayern, och det heter Österrike)

  2. Alsace/Eslass är förvisso gammalt tysktalande område (det finns dock djupa antipatier av olika historiska skäl mot tyskarna) med en kultur som skiljer sig skarpt gentemot övriga Frankrike men elsässiskan har tyvärr dukat under för förfranskningen. Få ungdomar i dagens Strasbourg/Colmar/Mulhouse talar eller förstår elsässisch eller annan tyska (något myndigheterna lite yrvaket upptäckt, eftersom arbetslösheten är hög i Frankrike medan man på den tyska sidan av Rhen skriker efter arbetskraft). Så sent som förra året röstade alsace-borna nej till att förena de två departementen Haut-Rhin och Rhin-Bas (övre- och nedre Rhen). Jag har svårt att se någon självständighet eller regionala strävanden där så länge som Front National dominerar lokalpolitiken (Alsace och Lorraine/Lothringen är starka fästen för FN). En organisering i dagens Alsace hade utan tvekan utnyttjats av FN.

  3. Någon kärntnisk separatiströrelse känner jag inte till. De har haft stora språkstrider i Kärnten ifall slovenska ortsnamn ska sättas upp på ortsnamnsskyltar (delstaten är slaviskt-slovenskt-tyskt gränsområde, efter båda världskrigen fanns oro bland de tysktalande att Jugoslavien skulle ta över hela eller delar av Kärnten) och det finns stor misstänksamhet mot slovenerna bland tysktalande trots att de själva ofta har en slavisk bakgrund inte alltför långt bakåt i tiden. Men separatism/självständighetssträvanden, inte vad jag vet.

  4. Hade inte Österrike varit uppdelat i ockupationszoner 1945-1955 hade de allierade säkert givit bort/tillbaka Sydtirol till österrikarna efter krigsslutet.

  • Takk for innspill. Det er all grunn til å være kritisk til dette kartet. Det er et utsnitt av wikipedias kart over separatistbevegelser, og mange av dem er heller tvilsomme. Kartet er mer ment som en illustrasjon enn som en dokumentasjon.

 3. Sjøl om folkeavstemninga i Skottland endte med nei til løsrivelse, er det tydelige oppløsningstendenser i hele EU-området. EU-prosjektet har jo spilt fallit, og tilliten til de nasjonale politikerne er lik null; som du også er inne på. For mange vil nok seperatistiske bevegelser framstå som et alternativ, på godt og vondt. Det kan i beste fall innebære alternative former for folkestyre, men i verste fall også sjåvinisme og rasisme. Også er jo spørsmålet hvor mye sjølstendig politikk et evt uavhengig Katalonia (f.eks) får lov å føre av det overnasjonale finansoligarkiet. Neppe særlig mye.

 4. «globalistiske eliten» Bra og interessant innlegg. Er det urettferdige samfunn så blir det separatisme med mer. Handling, demokrati og konsekvens…. Og vi går mot en mer transparent demokrati og det når fiat penger verden går i konkurs nære på kanskje:)

  Delvis korrupte samfunns strukturer etter en lang og god fiat penger fest kanskje(ironi)…

  Blogg tips, StealthFlation

  http://zirpqe.wordpress.com/

  «Having studied the rise and fall of civilizations, Quigley found the explanation of disintegration in the gradual transformation of social “instruments” into “institutions”, that is, transformation of social arrangements functioning to meet real social needs into social institutions serving their own purposes regardless of real social needs.»

  • + og vedrørende transparent demokrati… det er mye som endres nå:)

   «Instead of communicating through a hierarchic where the information going up from the small people up to the leaders who makes decision and then send information back the world is changing and we becoming a network instead….» Fred Wilson

   https://www.youtube.com/watch?v=R43OKYmGbhU

  • Dette er vesentlig, institusjonaliseringen av maktstrukturer. Autoriteter, lydighet og hierarki.er lik i alle former for organiseringer og institusjoner, og dette gjør at folks handlingsmønster, og samfunnet som helhet består. Vi trenger nye mønster for organisering, basert på andre verdier. Bygget av folket, ikke tredd nedover ørene våre.

   Ivan Illich – Deschooling society snakker om dette. Han har også gode forslaget tilaalternativer måter å organiserer samfunnet på, og snakker særlige om skole og utdanning. Webs, nettverk, basert på kontakt mellom like interesser. Jeg er interessert i mikrobiologi, og blir da linket til personer og kilder i nettverket som har kompetanse på dette området.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.